Naci Taner Büyükarman’ın yazdığı, konuk yönetmen olarak İ.B.B. Şehir Tiyatroları Yönetmen ve oyuncusu, Tiyatro AŞHK’ın Sanat Yönetmeni Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği, Konya Şehir Tiyatrosu’nun “KEYKUBAD” adlı oyunu bugün, Selçuklu Kongre Merkezi’nde dünya prömiyeri yaparak seyirci ile buluşacak. 
Anadolu Selçuklularına “Altın Çağ”ını yaşatan Uluğ Sultan Alaaddin Keykubad’ın hayatını; Konya Şehir Tiyatrosu oyuncuları, yaratıcı grup ve teknik ekiple, çarpıcı bir anlatımla sahneye taşıyor. Türk Tiyatrosunun ve İBB Şehir Tiyatroları Dekor Tasarımcısı Ayhan Doğan görkemli bir dekor tasarımı yaptığı oyunda  Ankara Devlet Tiyatrosu’nun ve Türk Tiyatrosu’nun usta ışık tasarımcısı Zeynel Işık, ışık tasarımında deneyimi ile harikalar yaratacak . Ülkemizin en iyi müzisyenlerinden İlke Ulaş Kuvanç, muhteşem notaları ile bizi 13. yüzyılda, Anadolu Selçuklu Devleti’ne en şaşalı dönemini yaşatan Uluğ Sultan Alaeddin Keykubad’ın iç dünyasına götürecek.. Kostüm tasarımı ile Berfin Akbaş farkını ortaya koyuyor. Koreografi’de Özgür Adam; ulusal ve uluslararası deneyimi ile oyundaki bedensel uyumu ve danslarla üst seviyeye taşıyor.
Konya Şehir Tiyatrosu oyuncuları; Konya’nın Selçuklu Devleti’nin başkenti oluşunun 925. yılında, Hüseyin Köroğlu’nun rejisörlüğünde, Sanat Yönetmeni Çağatay Çiftçi’nin önderliğinde Konya’ya, Türk ve Dünya tiyatrosuna Naci Taner Büyükarman’ın yazdığı “KEYKUBAD” adlı oyunu, gece-gündüz çalışarak, büyük özverilerle dünya prömiyeri yaparak armağan ediyorlar.
13.Yüzyıl’da Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’da Sultan İzzeddin Keykavus’un ani ölümü sonrası Alaeddin Keykubad devri başlıyor. Anadolu Selçuklularının “Altın Çağ” diye andıkları bu devirde Selçuklular Haçlı Seferleri’nin ardından büyük bir toparlanmaya girişmişti. Uluğ Sultan Alaeddin Keykubad döneminde Antalya, Alanya ve Sinop gibi önemli kıyı şehirlerinin fetihleriyle beraber iki denizde birden hakimiyet kuran Selçuklular; sınırlarını genişletmiş, en zengin, en parlak dönemini yaşamıştır. Her devirde olduğu gibi, dışarıda bunca önemli gelişmeye ve büyük başarılara karşın içeride taht kavgalarının bir türlü sonu gelmemiş; gerek Emir ve Beylerin devletin merkezini ele geçirme çabaları, gerekse şehzadelerin taht mücadeleleri Selçukluyu giderek yıpratmış, zayıflatmıştır. Bu ortamda “Altın Çağ” olarak anılan Alaeddin Keykubat dönemi korkunç bir suikast ile son bulmuş, ardından Moğol istilası başlamış ve Selçuklular giderek tarih sahnesinden silinmiştir. Ders almasını bilen ülkelere dünya tarihi bu tür çarpıcı örneklerle doludur. 
İşte “Keykubad” oyununda yaşanan bu suikastın izi sürülüyor. Bu iz sürülürken; dünyada ilk kez bir lider, Uluğ Sultan Alaeddin Keykubad ölüm döşeğinde “Ben nerede hata yaptım?” diye hayatını sorguluyor. Bu korkunç suikastı kim ya da kimler yapmıştır ona? Daha da önemlisi bu trajik eyleme niçin girişmişlerdir? yun geçmişten günümüze, tiyatronun büyüsünde tutacağı aynada sizleri tanıklığa davet ediyor. 
“KEYKUBAD” oyunu 25 Haziran 2022’de, Konya Şehir Tiyatrosu adına “DÜNYA PRÖMİYERİ” yapacak.

Karakuş: 'Silleli Said Konya münevveridir' Karakuş: 'Silleli Said Konya münevveridir'

Editör: TE Bilişim