Konya Aydınlar Ocağı Selçuklu Sultanı Alparslan’ın 950 ve Melikşah’ın 930. Şehadet yıl dönümleri sebebiyle anma toplantısı düzenledi. İl Halk kütüphanesi Salonundaki programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mustafa Demirci, “Selçuklular olmasaydı dünya bugün dünya üzerinde yüzde 13 olan Şii varlığı Sünnilerin yerini alır, Sünnilerin oranı yüzde 13’e gerileyebilirdi” dedi.

Sultan Alparslan’ın 21 Kasım 1972’de hançerlendikten sonra 26 Kasım günü vefat ettiğini anlatan Demirci “Selçuklu’nun büyük Sultanı, oğlu Melikşah’ı daha 9 yaşındayken veliaht tayin etmişti. Babasının vefatından sonra Melikşah Selçuklu Sultanı olduğunda henüz 18 yaşındaydı” dedi.

Alparslan vefat ettiğinde Selçukların umumi vaziyetini de anlatan Demirci “Başkenti İsfahan olan İmparatorluk topraklarının bir ucu Amuderya nehrinden Hazar denizinin güney sahillerine ve takiben Kafkaslara kadar uzanıyordu. Tarih sahnesine şimşek hızıyla çıktıkları kurultay ve dönem hakkında malumat bırakmayan Selçuklu İmparatorluğu Melikşah devrinde on milyon metrekare toprağa yayılmıştı” diye konuştu.  Selçuklular dönemine kadar İslâm dünyasının parçalı bir halde olduğunu ve Selçuklu’nun Çin seddinden doğu Akdeniz’e uzanan coğrafyada İslâm dünyasının birliğini sağladığını anlatan Demirci şöyle dedi:

“Selçuklular olmasaydı bugün yüzde 13 olan Şii oranı Sunnilerin yerini alır, bugünkü Sünni varlığı da yüzde 13’e düşebilirdi. Dünya sadece Hz. Mevlâna’yı bilir ama Selçuklu yüzden fazla Mevlâna vardır. Selçuklu birlikte inşa ettiği medreseler, hanlar ve çarşılarla şehirleşmede de model olmuştur.  Karadeniz’e kadar giden Melikşah kılıcını üç kez suya daldırıp, buraların ebedi sahibi olduğunun işareti olarak denize atmış, yanında götürdüğü deniz kumunu da babası Sultan Alparslan’ın Merv’de bulunan kabrine serperek “Babam, müjdeler olsun; oğlun dünyanın sonuna kadar hâkim oldu” demiştir.”

Program sonunda Prof. Demirci’ye kitap takdim eden Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Salı sohbetlerinin her hafta Salı günleri saat 19.30’da başladığını belirterek kültür gönüllülerini davet etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim