Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Kültür Sohbetlerinde bu hafta yazar Recep Öncel Hz. Mevlânâ ve Mesnevî üzerine konuştu. Konya’da uzun yıllar Büyük Selçuklu Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanlığı yaptıktan sonra İstanbul’a yerleşen iş adamı yazar Öncel, Hz. Mevlânâ’nın tam bir İslâm mutasavvıfı olduğunu söyledi. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonundaki konuşmasına Konyalı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan Öncel Hz. Mevlânâ’nın da Konyalı olduğuna vurgu yaparak ‘Bazıları O Belh’te doğdu Konya’ya geldi, nasıl Konyalı olur?’ diyor. Biz de diyoruz ki Peygamber Efendimiz de Mekke’de doğdu ve Medine’ye hicret etti. Hz. Mevlâna’da Belh’te doğup Konya’ya hicret etti ve Konyalı oldu” diye konuştu.

‘İLAHİ BEREKET’

Allah’ın Hz. Mevlânâ’ya büyük bir bereket bahşettiğini de kaydeden Öncel “Bu ilâhi bereketten Konya’da nasiplenmiş ve yüzyıllardır bu bereketten istifade etmektedir. Bakın onun 750.vuslat yıldönümüne girdik ve halen Konya dünyanın dört bir yanından Mevlânâ hayranlarının ziyaretlerine ev sahibi oluyor. Vefatından bu yana onlarca yüzyıl geçmesine rağmen eserleri dünyada en çok okunanalar arasında yer alıyor” dedi.

Konya'da 60. Kütüphane Haftası kutlanıyor Konya'da 60. Kütüphane Haftası kutlanıyor

‘HZ. MEVLANA ANILMALI’

Hz. Mevlânâ’nın şair ve hümanist gibi kimliklerle anılmasına da değinen Öncel sözlerini “Hz. Mevlânâ tam bir İslâm mutasavvıfıdır. Ben Allah’a kul oldum, derken, ben Kur’an’a köleyim derken, ben Hz. Peygamberin yolunun tozuyum derken de bunu ifade etmiş oluyor” diyerek sürdürdü .Hz. Mevlâna Türbesini ziyaret edip ney dinlemenin, Sakal-ı Şerif önünde dua etmenin, gül bahçesini seyretmenin insana huzur verdiğine işaret eden Öncel “Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim ‘Oku’ diyerek başlar, Mesnevi’nin ilk kelâmı ise ‘Dinle’ dir ve ikisi arasında kuvvetli bir bağ vardır” dedi. Öncel konuşmasını Mesnevi’deki öğütlerden örnekler vererek tamamladı. Programın kapanış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü “Mesnevi yüzyıllardır, Kur’an-ı Kerim’den sonra en çok baskısı yapılan kitap ve en çok okunanlar arasında daima yukarıdadır. Konyalılar olarak biz böyle bir zatın etrafındayız” dedi. Güçlü daha sonra günün anısına Öncel’e kitap takdim etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim