Çumra Havalisi Yörük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kuruluşunun 25’inci yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladı. Çumra Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Çumra Belediye Başkanı Avukat Recep Candan, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, şehir dışından gelen Yörük ve Türkmen derneklerinden yetkililer ve protokolden isimler katıldı. Dernek, yapılan etkinlikle 50 yıl önceki gelenekleri bugüne taşıyarak, emeği geçenlere ahde vefasını sarı poşularını bağlayarak gösterdi.

‘KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Çumra Havalisi Yörük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Samancı, derneğin kültürün yaşatılması adına önemli olduğuna vurgu yaparak, “1997'de; Arıkören, Dinlendik, Erentepe, İnli, Kisecik, Kuzucu, Okçu, Yörükcamili köylerimizin kurduğu derneğimizin 25. kuruluş yıl dönümünü kutladık. Kurucularımızı, büyüklerimizi, halkın desteğini unutmadık. Çumra Yörükleri olarak; Dağlısı, Türkmen’i, Göçmen’i hepimizin bir olduğu şehrimizde; çalışmalarımıza ve kültürümüzün yaşatılması konusunda yönetimimiz, muhtarlarımız, sulama kooperatifi başkanlarımız ve halkımızın desteğiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi. Samancı, “Sayın Belediye Başkanımız Recep Candan’a, PANKOBİRLİK Genel Başkanımız Ramazan Erkoyuncu Bey’e, bizi yalnız bırakmayan Yörük Türkmen derneklerine, üyelerimize, mutlu ve güler yüzle programdan ayrıldığını gördüğümüz halkımıza, programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bereketli günlerde, hep birlikte mayıs ayında Lille'de buluşmak üzere" diye konuştu. 

Çumra Belediye Başkanı Avukat Recep Candan ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu; programa katılmaktan dolayı duydukları memnuniyeti ve bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da desteklerini sürdüreceklerini, bu örnek birlik ve beraberliğin sürmesini ve bütün insanlara örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtti.

‘TÜZÜĞÜMÜZ DOĞRULTUSUNDA ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK’

Eski Çumra Havalisi Yörük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Program Koordinatörü Mustafa Çetin, 25 yıllık faaliyetlerini anlattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Antik Lille'de on binlerce insanı bir araya getirerek her kesimden insanı kaynaştırdık. Dernek olarak ülkemizin dört bir yanında Çumra'mızı ve insanımızı temsil ettik. İhtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs verdik, köylerimizin ve çiftçilerimizin sorunlarına çözüm bulduk. Gündeme getirilmeyen Şeker Fabrikası ile ilgili dosyayı Konya Milletvekili Mehmet Keçeciler'in aracılığıyla bakanlar kurulunda görüşülmesine vesile olduğumuz gibi, 25 yıl önce tüzüğümüzde belirtilen bütün amaçlarımızın doğrultusunda hareket ederek, birlikte elimizden geleni yaptık." 

GELENEKLER BÖYLE SERGİLENDİ

Poşu bağlama töreninde Başkan Candan ve Başkan Erkoyuncu'ya derneğin ilk beyi olan Kemalettin Danışık tarafından geleneksel sarı yağlıklarını bağlandı. Program konsepti gereği; kadınlar arasında yapılan eğlence olarak bilinen ‘Heng’ kültürünün canlandırıldığı bölümde hamur leğeni ve def çalınarak, 73 yaşındaki Fatma Göncü tarafından Yörük Türküleri seslendirildi. Dönemin kaşık oyunları, Yörük kıyafetleri giymiş bir çift tarafından oynanırken, 25’inci yıl anısına yazılmış bir şiir okundu. Programda; Türk dram sanatlarından köy seyirlik oyunlarının son temsilcileri, kendilerine özgü kıyafetleri; dede, Arap, efe ve doğanın bereketini, dönüşümünü simgeleyen kadın kılığına girmiş erkeklerin hayat verdiği; Lille Ekibi kız kaçırma, damat tıraşı ve ölü diriltme oyunlarını oynadı. Ayrıca etkinlikte Gezgin Yürek olarak bilinen Sarikeçili Yörükler ile ilgili çalışmalar yapan Zeki Oğuz'un fotoğrafları da sergilendi. Etkinlik, Çumra Yörüklerinin tarihi sürecini anlatan ve izleyicilere duygu dolu anlar yaşatan slayt gösterisinin ardından yöreye has kaşık oyunları; çekirdekten ustalara konseptiyle; 3 kuşağın temsilcilerinin sergilenmesiyle sona erdi.

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim