5 Bölge Konya Eczacı Odası Ahmet Hakan Koru, ’14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü’ nedeniyle oda binasında basın toplantısı düzenledi. Programa yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Koru, ülkede ilk modern eczacılığın bundan tam 186 yıl önce başladığını dile getirdi.

Bayramda rekor sayıda kurbanlık satışı gerçekleşti Bayramda rekor sayıda kurbanlık satışı gerçekleşti

14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü’nü 50 bini aşkın meslektaş ile kutlamanın haklı gururunu yaşadıklarını kaydeden Koru, “Bilimsel birikimimizin rehberliğinde; hastalarımızın sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ediyoruz. Kamuda, akademide, ilaç sanayinde ve eczanelerimizde hastalarımızın ilaca en kolay, en doğru ve en güvenilir şekilde ulaşabilmesi için 186 yıldır kararlılıkla çalışıyoruz. Bu yıl temamızı “Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında” olarak belirledik. Hastaların en yakın sağlık danışmanlarının eczacılar olduğunu vurgulamakla kalmıyor, güven unsurunun da altını bir kez daha çiziyoruz” dedi.

SAHTE İLAÇLAR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

Pandemi döneminde sosyal medya ve e-ticaret kanallarının daha da yaygınlaştığını ifade eden Koru, “Sahte ilaçlar, küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Uluslararası kuruluşlar tarafından bu alanda rapor edilen toplam suç sayısı 2021'e göre % 38'lik bir artış göstermiştir. Bu tehditle mücadele için ne gerekiyor? Öncelikle güçlü yasal düzenlemeler gerekiyor. Ülkemizde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun uyguladığı İlaç Takip Sistemi gibi etkin teknolojik çözümler gerekiyor. Çünkü İlaç Takip Sistemi her bir ilaç kutusuna ayrı bir kimlik vererek üretimden son kullanıcıya kadar izlenmesini ve ilaç güvenliğini sağlıyor. Bu aynı zamanda şu anlama da geliyor; Eczanelerden aldığınız ilaçlar her zaman kayıtlı, her zaman orijinal ve her zaman güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir” diye konuştu.

ÇOK CİDDİ BİR TABLO VAR

Halk sağlığını doğrudan etkileyen bitkisel, mineral ve vitamin gibi bazı ürünler bulunduğunu kaydeden Koru, “Çok ciddi bir tablo ile karşı karşıyayız. Söz konusu ürünlerin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılması, sosyal medya fenomenleri tarafından reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir. Yapılan bilimsel çalışmalar, internetten satılan bu tarz ilaç benzeri ürünlerin, etiketinde yazan içeriğe de sahip olmadığını gösteriyor. Hatta bazılarında hiç olmaması gereken zararlı ve yasaklı maddelerin bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler hekim tavsiyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ