Dünyanın baş belası haline gelen koronavirüsle mücadelede Türkiye olarak önemli adımlar attığımızı düşünüyorum.

Ülkemizde ilk vakaların görülmeye başlandığı aylardan itibaren alınan sıkı önlemler, gerçekten büyük fayda sağladı.

Özellikle konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çabalarıyla oluşturulan bilim kurulu, koronavirüsle mücadeleye bilimsel bir yaklaşım sergilemede büyük katkı sağladı.

Bu durum mücadelenin başarısını da büyük oranda perçinledi.

Ne var ki; 1 Haziran tarihi koronavirüsle mücadelede yeni bir milat oldu.

Bu tarihten itibaren “yeni normalleşme süreci” adı altında başlayan yeni dönem, önlemler sıkı tutularak geçirilecekti. Ancak maalesef, toplumsal algılar 1 Haziran sonrasını tamamen yanlış anladı.

1 Haziran’dan sonra her şeyin normalmiş gibi devam etmesi, 1 Haziran’dan önceki 2 buçuk aylık tüm mücadeleyi neredeyse çöpe götürecek! Durum bu kadar ciddiyken, bırakın vatandaşların önlemler konusundaki hassasiyetlerini, kurumlarda da büyük bir gevşeklik oluşmaya başladı.

Bir kurumun müdürü bile artık “Bu koronavirüs var mı yok mu onu da bilemedik!” cümlesi kurmaya başladı!

Şuanda Konya’da belediyeler başta olmak üzere, SGK, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü gibi birçok kurumda koronavirüs vakaları görülüyor. Durum bu kadar ciddiyken, koronavirüse karşı oluşan bu ciddiyetsiz yaklaşımı da anlamak mümkün değil…

Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere, tüm sağlık birimleri koronavirüse karşı aylardır amansız bir mücadele sergiliyor.

Biz özelinde Konya İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yapılan tüm bu çalışmaları yakından takip ediyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü’nün koronavirüse karşı aldığı tedbirler, sahada yaptıkları çalışmalar gerçekten takdire şayan. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim; İl Sağlık Müdürlüğü Basın Sorumlusu Barış Şayir Bey’in de Konya basınına bu konuda şeffaf bir şekilde yardımcı olarak bilgi akışında elinden gelen gayreti göstermesi, İl Sağlık Müdürlüğü’nün başarılı teknik çalışmalarının dışında, başarılı bir iletişim süreci yürütmesine de büyük katkı sağladı.

Ancak gelinen noktada, yürütülen tüm başarılar bugünlerde çöpe gitmeye başladı.

Konya özelinde vaka sayılarında ciddi manada artışlar yaşanıyor.

Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen, her şeyin normalmiş gibi algılanarak tedbirlerin bırakılması, bu kötü tabloyu da beraberinde getiriyor.

Üzülerek takip ediyoruz ki; neredeyse her gün yakınlarımızdan, çevremizden koronavirüs vakaları öğrenmeye başladık.

Bu durum, Konya genelinde ortaya çıkan ciddi sorunun göstergesi.

Bu kötü gidişatın elbette sorumlusu hepimiziz. Koronavirüsle mücadelede olaya bütüncül bakmak gerekiyor.

Çünkü her bireyin, her ailenin, her apartmanın, her kurumun, her mahallenin, her ilçenin, her ilin bu konuda elini taşın altına koyması gerekiyor.

Bireysel olarak ne kadar önlem alırsanız alın, ne kadar dikkat ederseniz edin, umursamayan tek bir kişi tüm bu önlemleri maalesef çöpe götürüyor.

Toplumsal olarak ortaya çıkan bu umursamaz tablonun değişmesi için, tüm kurumları göreve çağırıyorum! Bu mücadele sadece Sağlık Bakanlığı’nın ve yerelde İl Sağlık Müdürlüğü’nün mücadelesi olmamalı.

Gerekirse tüm kurumlar devreye girmeli ve koronavirüsle mücadelede neler yapılabilir üzerinde tartışmalı. Tamam, İl Milli Eğitim Müdürlüğü veya Belediyeler maske üretti ve büyük bir soruna katkılar sağladılar. Dezenfekte noktasında büyük gayretler gösterdiler, göstermeye de devam ediyorlar. Ama destek, bunlarla sınırlandırılmamalı. Mesela İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki öğretmenler, toplumun bilinçlendirilmesi için sahaya sürülebilir. Kutsal bir meslek olan ve bizlerin yetişmesine büyük katkıları olan öğretmenler, toplum tarafından daha iyi bir şekilde dikkate alınabilir. Koronavirüse karşı alınabilecek önlemler, durumun ciddiyeti bu yolla vatandaşlara anlatılabilir, yanlış algılar böylece biran önce önlenebilir. Bunun yanında, diğer kurum ve kuruluşlar da koronavirüse karşı mücadelede daha etkin rol alabilir. Maddi ve manevi olarak daha farklı ve geniş kapsamlı destekler verilebilir. Bu işin şakası yok beyler! Koronaya yeniliyoruz haberiniz olsun! Herkes taşın altına elini koymalı, yoksa bu süreç Konya’yı çok sallayacak . Sevgi, saygı ve dua ile…