Konya pazartesi gününe oldukça bereketli başladı. Pazartesi günü Konya olarak güne yağmurla başladık. Yaşanan yağmur bereketinin ardından tarım ve sanayi başkenti Konya’da savunma sanayi alanında önemli bir toplantı daha gerçekleşti. Konyalı 24 girişimci ile Türkiye'nin en büyük savunma sanayi şirketi Aselsan'ın ortak yatırımı olan Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın toplantısı yapıldı. Bu toplantının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve TRT’nin ortaklaşa Konya’ya inşa edecekleri TRT Uluslararası Konya Film Platolarının tanıtım toplantısına katılım sağladık.

İnsan ve değer odaklı yayıncılık anlayışıyla uluslararası etki oluşturan TRT, binlerce yıllık tarihimizi ve değerlerimizi, bu tarihi yazan kahramanlarımızı; büyük prodüksiyonlu projelerle dünyaya sunuyor.  “Özü Sözü İnsan” yaklaşımıyla farkını ortaya koyan TRT, daha önce TRT İstanbul Uluslararası Film Platoları projesiyle İstanbul’u sinema ve dizi sektörünün merkezi haline getirecek devasa bir atılım yaptı. Bu atılımın ikincisi de inşallah TRT Uluslararası Konya Film Platoları adıyla şehrimize kazandıracak. Bu güzel projenin Konya’ya kazandırılmasında göreve geldiği günden bu yana Konya projeleri ile dertlenen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un destekleri ise oldukça fazla. Yine bu projenin hayata geçmesinde 24. Dönem Konya Milletvekili, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akış’ın destekleri de oldukça önemli.

TRT, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında, Meram İlçesi Karahüyük Mahallesi’nde TRT Uluslararası Konya Film Platoları inşa edilecek. Plato alanı 390 bin metrekareden oluşuyor. Sinema sektörünün her alanına hizmet vermesi planlanan plato, dönem film ve dizileri ile uluslararası projelere de ev sahipliği yapacak. Protokol kapsamında plato 25 yıllığına TRT’ye tahsis edilecek. Platoda ilk etapta 50 dönümlük alana 13. yüzyıl Konya şehri inşa edilecek. Plato da çekilecek ilk proje, Hz. Mevlâna’nın hayatını anlatılacağı bir yapım. Bu proje Konya gündemini sürekli meşgul ediyordu.

Mevlâna dizisinin çekileceği film platosunun yapımına Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 21 Ekim 2020’de başlandı. Platoda bu kapsamda ilk olarak; 13. yüzyıl Selçuklu Konya’sının dış suru ve iç suru inşa edildi. Dış sur içerisinde bulunan 88 yapıdan 35’i aktar, bakkal, kumaşçı, sepetçi, nalbant, testici, çarıkçı, derici, kalaycı, bakırcı gibi zanaatkârların dükkânlarından oluşuyor. Ayrıca platoda 37 adet ev, 4 adet kümbet, 3 adet cami, 1 adet kilise, 2 adet han, 1 adet aşevi, 1 adet hamam, 4 adet konak yer alacak. Yine Hazreti Mevlâna’nın medrese ve dergâhının olduğu yerler de dış surun içerisindedir. İç surun içerisinde ise giriş surları, Türkiye (Anadolu) Selçuklu Devleti Sarayı, saray surları, rasathane ve Alaeddin Camii bulunuyor.

Hz. Mevlâna dönemini anlatan inşa çalışmaları haricinde ayrıca Asr-ı Saadet dönemi Mekke ve Medine şehirleri ile Türk–İslam Medeniyetini anlatan şehirlerin inşa çalışması da yapılacak. Tahsis edilen alan tamamen kurak ve daha önce hafriyat alanı olarak kullanılan bir saha olduğu için mevcut durumda hiçbir bitki ve ağaç bulunmuyor. TRT tarafından plato genelinde peyzaj ve ağaçlandırma çalışması yapılacak. İnşa edilecek 13. yüzyıl Konya şehri için çeşitli türlerde ağaçlandırma çalışması gerçekleştirecek. Bununla beraber başka bir alan da ağaçlandırma çalışması ile yeşillendirecek. TRT Uluslararası Konya Film Platoları; doğa ve hayvan dostu olarak planlandı. Çekimlerde yer alacak at, keçi, koyun vb. hayvanların bakımının yanı sıra dikilecek ağaçlarla bölgenin kuşlar için de yaşanılacak bir alan olması planlanıyor. Alanın ekolojik çeşitliliğini artırmak için kuş ve sincap evleri yerleştirilmesi de planlanan çalışmalar içerisinde.

Meram Millet Bahçesi’ne komşu olan plato, konumuyla turistlik bir alanda bulunması nedeniyle ziyaretçilere de açık olacak. Konya için bir cazibe merkezi niteliği taşıyacak platoda, ziyaretçiler için sosyal alanlar, kafeler ve hediyelik eşya mağazalarının yapılması da planlanıyor. TRT uluslararası Konya Film Platolarının ilk etabının 2021 yılının Nisan ayında tamamlanması planlanıyor. Platonun tüm alanlarının kullanıma açılması ise 2023 yılı sonu olarak hedefleniyor. Bu güzel projelerin hayata geçmesinde emeği olan herkesten Allah Razı olsun. Konya’yı güzel günler bekliyor.

MASTERCHEF KONYA’YA DEĞER KATTI

Geçtiğimiz Cumartesi günü Zazadin Han'ında MasterChef çekildi. Normalde bu tarz programları pek ilgilenmemem rağmen programın Konya’da yer alması sebebiyle başından sonuna kadar izledim. MasterChef Konya’ya geldiği öğrenildiğinden sonra bazı gazeteci meslektaşlarım ve Konyalılar sosyal medyada bu programı eleştirdi. Bu programın gerçekleşmesinin ardından programın Konya’ya ne kadar değer kattığı önemsenemez. MasterChef programı Konya tanıtımı SOBE, Kelebekler Vadisi, Aziziye Cami, Mevlana Dergâhı, Sadreddin Konevî, Selçuklu Sultanları Türbesi, Ateşbazı Veli Türbesi, Zazadınhan gibi Konya’nın önemli değerleri  ön plana çıktı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya’ya ait 51 yemek tescili için çalıştıklarını, Konya’ya yeni rünler kazandırdıklarına dikkat çekti.  İnşallah pandeminin sona ermesi ile birlikte bu programın faydasını göreceğiz. Programı izlerken Zazadınhan etrafının kuraklığı dikkatimi çekti. Selçuklu payitahtı Konya’daki en önemli Selçuklu Eseri olan Zazadın Hanı kervansarayının çevre düzenlemesi ve park alanının daha güzel olabileceğini düşünüyorum.Umarım Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibi bu hanın etrafına lale ya da lavanta ekerek bu alanın cazibesini daha da artırır.