Türkiye geneli meslek liselerinde 2022 yılında ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan meslek lisesi olan Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yeni üretimlerle Türkiye geneli ismini duyurmaya devam ederken, 2022 yılını 30 milyon TL üstü ciroyla kapatıyor. Türkiye geneli üretilen makinelerin satışını yapan okul, şimdi de gerçekleştirmiş olduğu ihracatla adından söz ettiriyor. Kendi markaları olan ‘K-TEK’ ile yapılan üretimin yanı sıra Ar-Ge çalışmalarıyla da ön plana çıkan Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, robot yapımının yanı sıra düzenlediği robot yarışmalarıyla da diğer okullara örnek oluyor.

TÜRKİYE GENELİ ÜRETİM REKORU!

Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, okul hakkında bilgi verdi. 2005 yılından bu yana eğitim öğretim faaliyetlerine devam ettiklerini ifade eden Yılmaz, “Okulumuz bilişim, elektrik- elektronik, inşaat, makine teknolojileri ve tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanları olmak üzere 5 alanda öğrenci yetiştirmeye devam ediyor. Ayrıca okulumuzda Mesleki Eğitim merkezi kapsamında da çıraklık ve açık meslek lisesi öğrencisi almakta.” dedi. Döner sermaye kapsamında Türkiye geneli yılın ilk 9 ayında 25 milyon 255 bin 174 lirayla birinci olduklarını ifade eden Yılmaz, “Bakanlığımızın açıklamalarına göre okulumuz, Türkiye geneli üretimde cirosu en yüksek meslek liselerinden biri. Ayrıca personeline ve öğrencisine ödediği ücret bakımından Türkiye’de ikinci okuluz. Şimdiden 30 milyon TL’yi geçmiş bulunmaktayız. Hedefimiz, farklı üretimlere ve yeni projelerle bu miktarı artırmak.” diye konuştu.

ARANAN ELEMAN YETİŞTİRİYORLAR

Mezun olan öğrencilerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirten Yılmaz, “Biz ‘ara eleman’ tabirine karşıyız çünkü ara eleman değil, aranan eleman yetiştiriyoruz ve akademik başarı konusunda da öğrencilerimizi destekliyoruz. Ayrıca mezun olup çalışmak isteyen öğrencilerimiz de rahatlıkla iş bulabiliyor. Asgari ücret 4 bin TL seviyesindeyken bizim mezun öğrencilerimiz 6-6 bin 500 TL’den işe yerleştiler.” dedi. Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) ile iş birliği içinde olduklarını belirterek, “İşbaşı eğitim programıyla atölye ortamını çocuklarımıza iş yerlerinde tanıtarak, öğrencilerimizi işyerleriyle tanıştırıyoruz. Son sınıfta aldıkları stajla beraber öğrencilerimiz artık sektöre hazır bir şekilde mezun oluyor. Ayrıca MÜSİAD ile olan iş birliğimiz vesilesiyle okulumuzu tercih eden ve başarı sıralaması yüksek öğrencilere burs veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİLER!

Müdür Yardımcısı Mevlüt Şahin, üretilen ürünlerle ilgili patent başvurularında bulunduklarını ifade etti. Okul olarak kalite belgeleri aldıklarını söyleyen Şahin, “Okulumuzun ISO 9001, ISO 450001 kalite belgeleri ve üretimini, satışını yaptığımız bütün ürünlerin C belgesi mevcut.” şeklinde konuştu. Bu yıl ilk kez ihracat yaptıklarını belirten Şahin, “Fırın ekipmanları olarak 2 farklı ürün çeşidini Romanya’ya gönderdik. Farklı ülkelere de tekliflerimiz oldu. Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da okulumuzu en güzel şekilde temsil etmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘YARIŞMALARA KATILAN DEĞİL, YARIŞMA DÜZENLEYEN BİR OKUL OLDUK!’

RoboKaratay Projesi kapsamında okul dışından öğrenci ve öğretmenlere verilen eğitime de dikkat çeken Şahin, “Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından 2019 yılında okulumuza yapılan robot atölyesi kapsamında Karatay’daki talep eden bütün öğrenci ve öğretmenlere robotik kodlama ve dron eğitimi veriyoruz. Bu kapsamda robot yarışmalarına katılan değil; robot yarışmaları düzenleyen bir okul olduk. Geçtiğimiz yıl, ilk kez Karatay ilçesindeki okulların katılımıyla yaklaşık 400 robotun katıldığı bir yarışma düzenledik. Öğrenciler de bu tür yarışmalarda son derece istekli. Okullarımızdan da bu yarışmanın devam için bir talep var. Bizler de bu yıl ikincisini düzenlemeyi planlıyoruz.” dedi.

MÜSİAD İŞBİRLİKLİ OKUL!

Proje kapsamında yapılan faaliyetlerden bahseden Müdür Yardımcısı Ali Çetiner, “Okulumuz, okul-sanayi iş birliği çerçevesinde Türkiye’de MÜSİAD ’la protokol imzalayan tek okul. Bunun yanında bakanlık çerçevesinde 55 ar-ge okulundan biriyiz. Ar-ge kapsamında 4 alanda yaklaşık 15 farklı ürün üretiyoruz. 2022 yılında 30 milyon TL’nin üstünde tamamladığımız ciroyu, 2023 yılını 50 milyon TL ile tamamlama hedefimiz var.” dedi. Çeşitli yarışmalara katılım sağladıklarını belirten Çetiner, “Üretime ve yarışmaya yönelik şu anda 20 tane hazırda projemiz var. Bakanlığımızın yaptığı robot yarışmalarına, Teknofest ve TÜBİTAK projelerine her yıl katılım sağlıyoruz.” diye konuştu.

MASKE YAPIM MAKİNESİNDE TÜRKİYE’NİN İLKLERİNDEN!

Çetiner, kovid-19 sürecinde okullarda maske yapım makinesini ilk üreten okul olduklarına dikkat çekerek öğrenciler tarafından üretilen diğer ürünler hakkında bilgi verdi. Çetiner, “Üretimimize Türkiye’deki okullar genelinde ilk maske yapım makinesini üreten okullardan biri olarak başladık. Daha sonra maske, karton bardak, CNC lazer kesim makinesi ve bu yıl üretimini yaptığımız fırın ekipmanları üreterek hacmimizi genişlettik. Fırın ekipmanları üretiminde 13 farklı makineden oluşan un eleme aşamasından ekmeğin paketlenme sürecine kadar tüm safhalardaki makinelerin üretimini gerçekleştirerek 17 set yaptık ve farklı illere gönderdik. Önümüzdeki yıl da inşallah üretim konusunda farklı projelerimiz var.” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENİN İHTİYACI OLAN HER ŞEY BURADA ÜRETİLİYOR!

Bilişim Teknolojileri Alan Öğretmeni Adem Yüce, alan hakkında bilgi verdi. Yazıl geliştirme ve siber güvenlik olmak üzere 2 dalda eğitim verdiklerine değinen Yüce, “Alanımızda 10 atölyemiz var. Katıldığımız yarışmalarda derecelerimiz var. Bu laboratuvarlarda öğrencilere verilen eğitimlerin yanı sıra döner sermaye ve ar-ge çalışmaları yürütüyoruz. Bakanlığımıza bağlı okulların network, bilgisayar ağı kurulumu, bilgisayar atölyesi kurulumları yapıyoruz. RoboKaratay Projesi bünyesinde hafta sonu ve tatil dönemlerinde öğrencilere robotik kodlama eğitimleri veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.  Elektrik Elektronik Alan Şefi Nevzat Gözetmen ise, “Müfredatımıza uygun olarak elektrik elektronik alanında derslerde de kullandığımız deney setlerini ürettik, 7 çeşit deney setimiz mevcut. Bir öğretmen arkadaşın atölye dersinde neye ihtiyacı varsa yeni nesil teknolojiyi göz önünde bulundurarak bu ürünleri ortaya çıkardık. Talep doğrultusunda diğer okullara da bu ürünlerden satışımızı gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

EL BECERİLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR

İnşaat Teknolojiler Alan Öğretmeni Ömer Faruk Çatal, “Kâgir ve ahşap olmak üzere 2 atölyemizde mimari yapı teknik ressamlığı ve yüzey kaplama alanlarında öğrenci yetiştiriyoruz. Mimari yapı teknik ressamlığı alanındaki öğrencilerimiz daha çok akademik odaklı çalışmalarına devam ederken, yüzey kaplama alanında da öğrencilerimiz boya, sıva, kaplama işleriyle el becerilerini geliştiriyorlar. Bu alanda aranan nitelikli eleman eksiğini gidermeye çalışıyoruz. Okulumuzda da lazer kesim makinesiyle promosyon ürünler, kalemlik, anahtarlık gibi ürünler yapıyoruz.” dedi.  

SIFIR ATIK PROJESİNDE MODEL OLACAKLAR!

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Atölye Şefi Taha Küpçü ise, “Yapı tesisat sistemleri ve tesisat teknolojisi dalımızda öğrencilerimizi geliştirirken iklimlendirme alanında da basit soğutma gibi derslerle hem soğutma hem de ısıtma dersleri veriyoruz. Emine Erdoğan Hanımın sıfır atık projesi kapsamında öğrencilerin derslerde kullanıp attığı malzemelerin geri dönüşümü adına bir makine düşündük ve patent başvurusunda bulunduk. Deneme sürecinden sonra ürettiğimiz bu makineyi Türkiye’deki tüm okulların tesisat bölümlerine ulaştırarak ülkemize katkı sağlamayı düşünüyoruz. İlerleyen dönemlerde geliştirerek tesisatçılarımızın da kullanımına sunmak istiyoruz.” dedi.

‘2023 YILI İÇİN YENİ HEDEFLERİMİZ VAR’

Okulda döner sermaye kapsamında aktif olarak çalışan alanlardan olan makine teknolojisi alanını anlatan Alan Şefi Vefa Muslukcu, “Pandemi sürecinde maske makinesi üretimiyle döner sermayemize başlayıp ihtiyaç halinde maske üretimini de okulumuzda yaptık. Mobilya ve makine bölümlerine lazer kesim makineleri yaparak teknik liselerin kendi eğitim araçlarını yapmalarına yardımcı olduk. Ekmek üretim sistemi kapsamında da çeşitli makineler ürettik. 2021 yılında ciromuz 10 milyon TL iken, 2022 yılında bu sayıyı 30 milyon TL’nin üstünde tamamlıyor ve yeni üretim projeleriyle 2023 yılına hazırlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim