Konya'da turizm hareketliliği için şehir tanıtımının daha çok yapılması gerektiğini vurgulayan TÜRSAB Konya İl Temsilcisi Özdal Karahan, bu konuda belediyelerin desteğinin önemli olduğunu söyledi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Turizm Fakültesi tarafından Selçuk Üniversitesi Müze Konferans Salonunda "Turizm Sektörüyle Akademik Diyalog: Bir Araya Geliyoruz" adlı çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştaya; Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Onur Köksal, SÜ Turizm İşletmesi Bölüm Başkanı Mete Sezgin, Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden, Konya Büyükşehir Belediyesi Tanıtım Şube Müdürü Süleyman Sayan, Araf Hotel İşletme sahibi Ömer Sunar, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Teşrif-i Mevlana etkinlikleri büyük ilgi gördü Teşrif-i Mevlana etkinlikleri büyük ilgi gördü

EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ

Gerçekleştirilen çalıştayda turizm sektörüyle ilgili görüşlerini dile getiren TÜRSAB Konya Temsilcisi Özdal Karahan, Konya'da 5-6 yıl öncesine kadar turizm hareketliliğinin çok fazla konuşulmadığını ve çok fazla aktivitelerin yapılmadığına dikkat çekti. Özdal Karahan, sadece Konya'da değil ülke genelinde belediyelerde turizm açısından anlayış değişikliğinin meydana geldiğini aktardı. Belediyelerin artık şehre ekonomik girdinin turistlerle olduğunu fark ettiğini kaydeden Karahan, "Dolayısıyla turizm hareketliliğini artırmak için alt yapı çalışmaları yapıldı. Ancak şuna bakılmalı ki; biz Çatalhöyük'ü 60 yıldır kazıyoruz ama karşımızdaki Göbeklitepe turizm hareketliliğini daha kısa sürede arttırdı. Konya için eksikliklerin de konuşulması gerekiyor. Yeni markalar oluşturmamız lazım. Çatalhöyük çok büyük bir marka ama tam anlamıyla henüz geliştiremedik. Çok geniş kültürel ağlarımız ve doğal güzelliklerimiz var. Çok sayıda kervansaraylarımızı turizme henüz sokamadık. Bunların yapılması için akademik akıl olması lazım. Turizmin bütün paydaşlarının birlikte hareket edebileceği bir oluşum olması ve ülkemizin, şehrimizin daha iyi tanıtılması lazım. Bu noktada belediyelerin de desteği gerekiyor. Bunun yanında sektörde istihdam sorunu var. Seyahat acentaları olarak öğrencilerimizle çalışmak istiyoruz. Ama bu arkadaşlarımızın kalıcı olmasını da istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SEKTÖRDE İSTİHDAM SORUNU VAR

Açılış konuşmasını gerçekleştiren SÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Köksal ise, Konya'da turizmin en önemli ülkülerinden biri olduğunu belirterek bu  noktada başta Valilik  olmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi ve diğer kuruluşlara çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Onur Köksal, "Konya'da çeşitli platformlarda toplantılar yapılıyor, bir araya geliniyor fakat turizmle ilgili akademik anlamda bir panel olmadı. Konya'da Selçuk Üniversitesiyle birlikte 3 tane Turizm Fakültesi var. Fakültemizde hocalarımızın ciddi projeleri oluyor. Çalışmalara destek verecek olan birimlerden birisi de başta belediyelerdir. Bu noktada belediyelerimizin desteği ve hocalarımızın çalışmalarıyla kaliteli işler çıkararak Konya’ya değer katarak Konya'nın markalaşmasında önemli bir adım sağlanacaktır. Özellikle turizme akademik bir bakışı getirmemiz gerekiyor. Bunu rakip halinde değil aile ortamında yapmalıyız. Turizm bu ülkenin bacasız sanayisidir. Turizmi en iyi noktalara getirmek bizim en asli vazifemiz. Ama sektörde istihdam sorunu var. Fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz nereye gidiyor? Buna bakmamız lazım. İnşallah bu panel hayırlara vesile olur" diye konuştu.

TUBA KAYA

Editör: Muhammed Esad Çağla