Konya’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Program kapsamında ilk olarak deprem çalışma grupları, Vali İbrahim Akın başkanlığında toplandı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, İl AFAD Müdürü Ali İhsan Körpeş, Konya protokolü ve AFAD personeli katıldı. Toplantıda Konya Yerel Düzey Deprem Tatbikatı senaryosu kapsamında Akşehir merkezli 5,5 büyüklüğünde bir deprem yaşandığı varsayılarak bir tatbikat gerçekleşti. Toplantı sonrası, deprem tatbikatı kapsamında arama kurtarma çalışmaları için oluşturulan Selçuklu Esenler Mahallesi ziyaret edildi. Arama kurtarma çalışmalarını Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Uzbaş ve Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal yakından takip etti.

TEK TEK BİLGİ VERDİLER

Tatbikat kapsamında Akşehir merkezli olarak 5.5 büyüklüğünde bir deprem ve komşu ilçeler olan Doğanhisar ve Ilgın’ın depremden etkilendiğini varsayıldı. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla ilgili Vali Akın, Akşehir, Doğanhisar ve Ilgın Kaymakamlıklarına canlı bağlanarak bilgi alındı. Sürecin kontrol ve takibi de AFAD İl binasındaki yetkili personel tarafından yapılırken bu kapsamda oluşturulan afet çalışma grupları, tatbikat kapsamında aldıkları önlem ve yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

‘O AN BU KADAR SAKİN KALAMAYABİLİRİZ’

Deprem çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Vali İbrahim Akın, Konya için risk teşkil eden afetlerden birinin de deprem gerçeği olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda var olan risklerin önemsenerek gerekli tedbirleri almanın ciddiyetini aktaran Akın, “Burada çalışma gruplarımızı ve kaymakamlıklarımızı arayarak sakin bir şekilde oturduk ve bilgi aldık. Ancak bir deprem anında hiçbirimiz bu kadar sakin olamayabiliriz. Bu sebeple risklere karşı önlem almak ve bir yol haritası belirlemek son derece önemli. İnşallah aldığımız önlemler de bu kadarıyla sınırlı kalır ve tatbikatımızın gerçeği hiçbir zaman yaşanmaz.” diye konuştu.

45 KURUM VE 1 HELİKOPTER GÖREVDE!

AFAD olarak farklı kurum ve kuruluşlar iş birliğiyle tatbikatta ve deprem anında faal hale gelen afet çalışma gruplarını ve çalışmalarını anlatan İl AFAD Müdürü Ali İhsan Körpeş, bu tatbikata ise kamu kurum ve kuruluşları dahil toplam 45 kurum, 143 ekip, 930 personel, 178 araç ve keşif için bir adet helikopterin dahil olduğunu belirtti. Tatbikatın yerel düzeyde gerçekleşen birinci seviye bir tatbikat olduğunu aktaran Körpeş, Akşehir, Doğanhisar ve Ilgın’da gerçekleşen deprem tatbikatının Selçuklu Esenler Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm alanında da arama kurtarma çalışma alanı, sahra hastanesi ve depremzede vatandaşlar için sığınak çadırların bulunduğu bir alan olarak konuşlandığını söyledi.

GERÇEĞİNİ ARATMADI!

Yapılan arama kurtarma çalışmaları için her türlü alan ve imkanın düşünülerek ‘deprem olmuşçasına’ ummalı bir çalışmayla personelin kendisini test etmesine olanak tanıdığını ifade eden Körpeş, arama kurtarma köpeklerinden maket figürlere kadar bölgede tüm hazırlıkların yapılarak tatbikatın gerçekleştiğini söyledi. Körpeş, “Maketler, arama kurtarmaya katılan personelimizin bilmediği yerlere, enkaz alanında gömülü olarak bırakıldı. Bu sayede personelimizin kendilerini test etmelerini sağladık.” dedi.

İHTİYAÇ OLAN HER ALAN İÇİN AYRI BİR EKİP!

Usta eller Konya'da yarıştı! Usta eller Konya'da yarıştı!

Körpeş, il genelinde farklı kurum ve kuruluşlar iş birliğiyle oluşturulan afet çalışma gruplarıyla ilgili de bilgi verdi: “Afet Güvenlik ve Trafik Grubu, deprem anında oluşan trafikte yolların açılması ve arama kurtarmanın bölgeye hızlı bir şekilde ulaşmasında; Afet Teknik Destek ve İkmal Çalışma Grubu, afette kullanılan makinalar ve bunlara yakıt desteği hususunda; Finans ve Kaynak Yönetimi Grubu, gerekli ayakkabı ve kıyafet ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda; Barınma Afet Grubu 8 ekip ve 108 personeliyle çadır kurulumunda; Beslenme Çalışma Grubu, Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte depremzede ve bölgedeki personel, gönüllülerin gıdaya ulaşımında; Tahliye ve Yerleştirme Afet Grubu, il jandarma ekiplerimizin desteğiyle depremzedelerin tahliyesi ve barınma ihtiyacı olanlar için çalışmalarını yürüttü. Ulaşım Ve Altyapı Afet Grubu, Enerji Afet Grubu, Haberleşme Afet Grubu, Sağlık, Hasar ve Zarar Tespit Çalışma Grubu, İtfaiye Daire Başkanlığı’nda Yangın Afet Grubu gibi daha birçok grubumuz tatbikatımızda yerini aldı. Çalışmalar perşembe gecesi sona erdi.”

DEPREM TAHLİYE ALANI OLUŞTURULDU

Şu anda kentsel dönüşüm aşamasında olan Selçuklu Esenler Mahallesi tatbikat kapsamında tahliye edilen bölge olarak kullanıldı. Aynı zamanda arama kurtarma çalışmalarının da yer aldığı mahalledeki çalışma alanında, mobil barınma aracı ve mobil mutfak, çamaşırhane, barınma çadırları yerini aldı. Çalışmalara AFAD personel ve gönüllülerinin yanında sivil toplum kuruluşlarından personel ve gönüllüler de destek verdi.

ENKAZDAN KÖPEKLERLE MAKET ÇIKARDILAR

Alanda oluşturulan enkazlarda personel ve gönüllüler arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirdi. Çalışmalarda maket figürler, enkazlara yerleştirilerek arama kurtarma çalışmalarına katılan kişilerin maketleri bulması istenildi. Çalışmalara arama kurtarma köpekleri de katkıda bulunurken Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Uzbaş ve Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal tatbikat alanını inceleyerek personelden bilgi aldı. Tatbikata bir adet helikopter de dahil oldu. Helikopter, tatbikat alanına inerek yaralı olduğu varsayılan maketlerin ilgili hastanelere taşınmasında rol oynadı.

Muhabir: HACER CEYLAN