Konya'nın Selçuklu ilçesinde bulunan Bosna Hersek Mahallesi'nde her cumartesi kurulan semt pazarında, meyve fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Özellikle yaz meyvelerinin fiyatları cep yakarken, tezgâhlarda meyvelerden çok etiketler konuşuluyor.

Pazarda fiyatı en çok artan ürün ise kiraz oldu. Konya’nın önemli kiraz üretim merkezleri olan Hadim ve Taşkent ilçelerinde bu yıl ciddi verim kayıpları yaşandı. Bahar ayında meydana gelen don olayları nedeniyle pek çok kiraz ağacı meyve veremedi, dolayısıyla hasat yapılamadı. Az miktarda toplanabilen kirazlar ise yüksek fiyattan satışa sunuldu. Kilosu 800 TL’ye kadar çıkan kiraz, pazardaki en pahalı ürün olarak öne çıktı.

Geçtiğimiz yıllarda büyük oranda yurt dışına ihraç edilen ve kalitesiyle bilinen Konya kirazı, bu yıl piyasada neredeyse yok denecek kadar az. Yaşanan zirai don çiftçiyi üretimden alıkoyarken, artan fiyatlar da vatandaşın alım gücünü zorladı.

İklim değişirse tarım biter mi?
İklim değişirse tarım biter mi?
İçeriği Görüntüle

Pazarda tekstil ürünleri fiyatlarında belirgin bir artış gözlenmezken, gıda ürünleri özellikle meyve fiyatları vatandaşları isyan ettirdi. Önce tarlada don yaktı, ardından fiyatlar cep yaktı.

Muhabir: HATİCE TEKİN