Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)’lara öğrencilerin yerleşemediği, açıkta kaldıkları söyleniyor. Bir çok ilde durum böyle. Bu illere bağlı ilçelerde iki yıllık meslek yüksek okulunun olduğu ilçelerde birçok KYK öğrenci yurdunun toplam kapasitesinin yalnızca dörtte biri dolu.

Bu ilçelerdeki yurtlarda bulunan boş odaları illerde yurtlara yerleşemeyen öğrenciler için değerlendirmek gerekir.

Kadınhanı’ndan örnek vereyim.

Kadınhanı KYK binası lüks otelleri aratmayacak nitelikte. Kadınhanı ilçemizde KYK’nın 774 yatak kapasitesi olan kız ve erkek öğrenci yurdu var.

Faik İçil Meslek Yüksek Okulu öğrencisinin KYK’daki doluluk oranı 340 yatak. Yani KYK Kadınhanı yurtlarında 434 yatak boş.

KYK’lar Spor Bakanlığı’na bağlı olduğu için Selçuk Üniversite’nde KYK’lara yerleşemeyen öğrencileri Kadınhanı KYK yurtlarında kalabilme şansları olduğunu ama Spor Bakanlığı’nın bu yurt bulamayan öğrencilere açması gerekli olduğunu söyleyen yetkililer, “Biz öğrencilerimizi Kadınhanı’nda ağırlarız” diyorlar.

Kadınhanı KYK’nın Konya Selçuk Üniversitesi’ne uzaklığı araçla 20 dakika.

Konya’da KYK’da kalan ve Meram tarafında üniversitede okuyan bir öğrenci Meram ilçesine 1 saatte ancak ulaşır. Ama Kadınhanı’ndan Selçuk Üniversitesi’ne ulaşım 20 dakika. Her 15 dakikada bir firmalarımızın servis aracı var. Bu araçlar Selçuk Üniversitesi’nin önünden geçiyor. Yani geliş gidiş sıkıntısı olmaz. Hem Kadınhanı’na Konya’dan gelecek olan öğrencilerimiz, ilçe ekonomisine de katkıda bulunurlar.

Dahası illerde bazı bazı bölümler ilçelerde KYK’nın boş olan yurtlarının bulunduğu yakın ilçelere kaydırılabilir. Böylece de üniversitelerdeki öğrencilerin yurt sorunları çözülebilir, bu o kadar da zor değil.

Çözüm her zaman vardır. Sadece yönetenler birazcık istişare etseler çözüm bulurlar.