Konya’da su kaynaklarında kritik durum

Abone Ol

Kış ayında yeterli yağış alamayan Konya Ovası kuruyor. Konya’da içme suyunu karşılayan önemli barajların doluluk seviyesi alarm verdi.

Tarım Kenti olan Konya’da yaşanan su sorunu birçok obruğunda oluşmasına neden oldu. Özellikle tarımda yanlış su kullanımı obruk oluşumunu yaygınlaştırdı. Konya’da en çok obruk Karapınar’da bulunuyor. Karapınar Konya Ovası’nda en az yağış alan yer olarak da biliniyor.

Su sorunun olduğu bu dönemlerde vatandaşların tarımda su kullanımına dikkat etmesi önemli hale geldi. Kurak geçen kış aylarından susuzluğun artmasıyla sadece tarım alanları etkilenmekle kalmadı Konya’nın içme suyunu karşılayan Altınapa ve Bağbaşı barajlarındaki doluluk oranlarında da ciddi derecede düşüş yaşandı.

KONYA’NIN İÇME SUYU KALMAYACAK!

Konya’nın başlıca içme suyu kaynaklarından olan Altınapa, Bağbaşı ve Bozkır barajlarında su seviyesinde ciddi derecede azalma yaşandı. Kış ve yaz aylarında beklenen yağışların yetersiz olması barajların doluluk oranında kritik duruma gelmesine yol açtı.

Konya’da Meram Çayı üzerinde uzun yıllar Konya’nın içme suyunu sağlayan Altınapa Barajı yaklaşık yüzde 10-17 doluluk oranı ile su seviyesi kritik seviyede. Baraj kapasitesi yaklaşık 32 milyon metreküp olmasına rağmen doluluk oranı 4,5- 5,5 milyon metreküp arasında.

Göksu Nehri’nin Kolu Eğiste Deresi üzerinde Mavi Tünel projesine su sağlamak amacıyla yapılan Bağbaşı Barajı ise yüzde 16-17 doluluk oranında.200 milyon metreküp civarında

Aksaray’ın Ortaköy ilçesi Höşür Deresi üzerinde, sulama amacı ile 1976-1980 yılları arasında inşa edilen Bozkır Barajı en düşük doluluk oranına sahip barajlardan biri. Yüzde 5-9 doluluk oranına sahip olan Bozkır Barajı endişe verici düzeyde.

VATANDAŞLAR SU TASARRUFU İÇİN NELER YAPMALI?

Konya’nın içme suyunu karşılayan barajların doluluk oranında yaşanan düşüşün yaşanması üzerine vatandaşlar su tasarrufu konusunda neler yapmalı? Diş fırçalarken ya da bulaşık yıkarken musluğu açık bırakmamalıdır. Açık bırakılan musluklar günde ortalama 20-30 litre su kaybına yol açıyor. Beş dakikadan uzun süren duşlar çok fazla su harcar. Duşun süresini azaltmak yılda yüzlerce litre su tasarrufu sağlar. Bahçelerde damla sulama sistemine geçilerek su tüketimi yüzde 60’a kadar azaltabilir.