YENİGÜN ÖZEL

Konya'da hasat bitmeden bulgur kaynadı

Konya'da hasadın ardına kışlık bulgur kaynatma işlemi başladı. Konya Ovası'nda geçtiğimiz günlerde başlayan arpa ve buğday hasadı sonrası vatandaşlar kışlık hazırlıkları için kolları sıvadı

Loading...

Abone Ol

Konya'da buğday hasadından sonra evlerde hummalı bir çalışma başladı. Asırlardır süregelen bulgur kaynatma geleneği Ağustos ve Eylül aylarında Anadolu topraklarında yapılır.

Konya'nın Yunak ilçesine bağlı Hursunlu mahallesinde vatandaşlar kışlık bulgularını kaynatmaya başladı.

Tarladan kalkan mahsulün bulgur pilavı olma serüveni başladı.

Yıkanan buğday tanelerinin suyu süzülerek kaynatılmak istenen kazana alınır. Tarladan yeni hasat edilen buğday taze olsa da yumuşaması zordur. Ocağa konulan buğday yüksek ateşte 1 ila 3 saat arasında kaynar.

Kıvama gelen buğday kaynayınca ocaktan alınarak kurumaya bırakılır. Köylerden bulunan damların üzerine serilen buğdaylar ince tabaka halinde serilerek kurumaya bırakılır.

Zor ve maharet gerektiren bulgur kaynatma işleminden sonra kurumaya bırakılan bulgurlar ortalama 3-4 günde kurur. Kurutulmaya bırakılan buğdaylar ara ara karıştırılarak daha çabuk kuruması sağlanır.

Kuruduğundan emin olunan buğdaylar ayıklama işlemine geçilir. Buğdayın içinde yabancı olan her şey çıkarılır. Temizlenen buğdayın, bulgur olması için çekilme işlemi yapılır. Her mahallede bulunan değirmenler günümüzde işlevselliğini kaybettiğinden un öğüten fabrikalarda çekilerek pilavlık ve köftelik bulgur haline gelir.

Çekilen bulgurun yenmeye hazırlanması için son adım olan kepekten ayırma işlemi yapılır. Bulgurun kepekten ayrılması için tepsiye doldurulan bulgurların yüksekten yere doğru dökülerek rüzgarın etkisiyle ayırılır.

Bütün işlemlerden sorunsuz geçen bulgur yemek olmaya hazır hale gelir.