Türkiye Girişimci Buluşması ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri; Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve KOSGEB iş birliğiyle Selçuklu Kongre Merkezinde yoğun katılım ile başladı.  Düzenlenen programa   Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genel Başkanı Mehmet Koç, GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu,  Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, TÜGVA Genel Başkan Yardımcısı Fatih Yüksel, Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Ustaosmanoğlu, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik  ile çok sayıda davetli ve girişimci katıldı. Etkinliğin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın coşkuyla karşılanan mesajı okundu. “Gençlere vatandaşı olmaktan iftihar edecekleri bir ülke bırakmak istiyoruz” diyen Erdoğan’ın mesajı şöyle: “Türkiye Girişimci Buluşması’nın ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum. Girişimcilik ödüllerinin 10’uncusunu almaya hak kazanan kurumlarımızı, şirketlerimizi ve girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Millet olarak cumhuriyetimizin 100. yaşını tamamlayıp Türkiye Yüzyılı vizyonuyla her alanda tarihin en büyük yatırımlarına kavuşturduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni mesut, muvaffak ve muzaffer kılmak için gece gündüz demeden samimiyetle çalışıyoruz. Amacımız, istikbalimizin teminatı olan siz gençlerimize vatandaşı olmaktan iftihar edeceğiniz bir ülke bırakmaktır. Şüphesiz böyle bir Türkiye’ye ulaşmanın yolu da başta ekonomi, teknoloji ve sanayi olmak üzere tüm sektörlerde güçlü olmaktan geçiyor. Hep söylediğimiz gibi Türkiye, nüfusuyla, ordusuyla, demokrasisiyle ve ekonomisiyle güçlü olmak, gücünü sürekli ileriye taşımak zorundadır. Diğer türlü, bizlere de coğrafyada hayat hakkı tanımayacaklarını çevremizde yaşanan hadiselerden çok iyi biliyoruz. Gazze’de 7 Ekim’den buyana devam eden katliamları seyredenler, Allah korusun başımıza bir musibet geldiğinde bizlere de sırtını dönecekleri açıktır. Genç girişimcilerimizin iş dünyasından teknoloji ve sivil topluma kadar farklı alanlardaki gayretleri istikbalimize daha da güvenle bakmamıza yardımcı oluyor. Yüreğinde Türkiye sevdasıyla çalışan, üreten, yatırım yapan yeni iş kuran, işini geliştiren yurt içinde ve yurtdışında elde ettiği başarılarla milletçe gurur kaynağımız olan siz kardeşlerime teşekkür ediyorum. Girişimci İşadamları Vakfımıza başta olmak üzere zirvenin düzenlenmesine emeği geçenleri tekrar kutluyorum.”

1-106

‘GİV OLARAK GİRİŞİMCİLERİN YANINDAYIZ’

Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, bir girişimcinin kendisiyle birlikte ailesinin ve bulunduğu şehrin ve ülkesinin geleceğini değiştirebileceğini ifade ederek, “Bir girişimci, ülkesinin ekonomisini kalkındırabilir. Ülkesinin geleceğine müdahale edebilir. Çevresini zenginleştirebilir. Girişimci, elbette zorluklarla karşılaşacak. Öyle çalışmalar gerçekleştirmeliyiz ki, ülkemizde olmayanı yapmalıyız. Biz, GİV olarak, girişimciler güçlükler mücadele ederken onlara destek olmaya yol göstermeye devam edeceğiz. Ülkemizin güçlü olmaktan başka çaresinin olmadığını biliyoruz. Güçlü olamazsak bu coğrafyada dağılmaya mahkum oluruz. Ne yapmak gerekiyor? Üretilmeyeni üretmek, yapılmayanı yapmak gerekiyor. Tüm girişimcilerimizden tarihsel sorumluluklarımızdan ayrılmadan hareket etmelerini istiyorum.” dedi.

Konya'da ani yağış vatandaşı sevindirdi Konya'da ani yağış vatandaşı sevindirdi

6-68

‘GENÇLERİ PROJELERİYLE YENİLİĞE VE GİRİŞİMCİLİĞE YÖNLENDİRDİKLERİYORUZ’

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Başkan Yardımcısı Fatih Yüksel de emeği geçenlere teşekkür etti. TÜGVA olarak gençleri projeleriyle yeniliğe ve girişimciliğe yönlendirdiklerini dile getiren Yüksel, tüm teşkilatlarıyla müteşebbis ruh kazanılması için yönlendirme yaptıklarını anlattı. Türkiye Gençlik STK'ları Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Ustaosmanoğlu, da programın hayırlı olmasını diledi. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan ise açılış konuşmasında, TÜBİTAK’ın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

7-60

‘GİRİŞİMCİLİK ADINA 10. ETKİNLİĞİ YAPIYORUZ’

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç da ,  Türkiye çevresindeki savaşlara, özellikle de İsrail’in Gazze’deki katliamlarına dikkat çekerek, “Çevremizde olup bitenler görüyorsunuz. Bu coğrafyada denge unsuru olmak zorundayız. Artık masa kuran bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın gösterdiği liderlik sayesinde, bu karışıklık içinde büyümeye devam ediyoruz. Türkiye Yüzyılı için GİV olarak fikirden girişime konsepti ile hareket ediyoruz. Fikrinizi projeye dönüştürmezseniz bir işe yaramaz. Projeleri bir plan dahilinde hayata geçirmeye çalışıyoruz. Girişimci adaylarımıza diyoruz ki, hep beraber çalışalım. Bir girişimcinin projesini hayata geçirmesi ithal ikamesini sağlar ve cari açığın kapatılmasına katkı yapar. Girişimcilik adına 10. etkinliği yapıyoruz. Türkiye’de bu bir ilktir. Eğitim sistemimizi, girişimciliğe engel olan unsurlardan arındıralım. Hep beraber çalışalım. Girişimci, ülkemizin en küçük bir ihtiyacımızın her hangi birini yerin getirebiliyorsa bu ülkeyle hizmet ediyor demektir. Dünyanın en çok yardım yapan ülkesiyiz. Coğrafyamız kan revan içinde. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde çaba gösteriyoruz. Sadece şehit olmak yetmiyor, ölmeyecek gibi de çalışmak gerekiyor. Asıl önemli olan çalışmak, üretmek, hiç kimsenin diş geçiremeyeceği bir ülke halin gelmektir. GİV’in gayreti bunun içindir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın liderinde daha çok çalışırsak, GİV olarak gençlere daha çok eğitim verebilirsek görevimizi yapmış oluruz. Bu program kolay oluşmuyor. 4-5 ay bu program üzerine çalışılıyor.”

8-55

‘ÜRETMEYEN, TÜKETİLMEYE MAHKÛMDUR’

NEÜ Prof. Dr. Cem Zorlu da şöyle konuştu: “ Üretmeyen, tüketilmeye mahkûmdur.  Bu nedenle Türkiye için üreten, yatırım yapan, yeni iş kuran, işini geliştiren, yurt içinde ve yurt dışında başarılar elde eden girişimcilerimize, günümüz şartlarında daha da fazla ihtiyacımız bulunuyor. Çünkü bugün biliyoruz ki girişimciler, sınırsız dünyanın en etkili ve en güçlü ordularıdır.  Girişimci, dünyayı silahla değil, fikirleriyle, ürün ve hizmetleriyle fetheder, gittiği yerleri ekonomik ve kültürel etkileriyle dönüştürürler. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu da göz önünde bulundurduğumuzda, Hz. İbrahim’e su taşıyan karınca misali girişimci dünyamız her zamankinden daha güçlü bir şekilde elini taşın altına koymalı,  üretmeli, girişimcilik ruhundan asla ve asla vazgeçmemelidir.  Girişimcimizin arkasındaki rüzgar da kesilmeyecek inşallah.  Sağlam iradeye yaslanacak, birlik ve beraberlik içerisinde önümüzdeki takozları kaldırarak kutlu yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.  Rabbim, girişimcilerimizin aldığı riskleri, mis gibi sonuçlara tebdil eylesin. Girişimci ve yenilikçi ruhumuzla, ecdadın bıraktığı mirası.” dedi.

9-45

‘KIYMETLİ BİR ORGANİSZASYON’

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, da GİV'in ülkedeki farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimcileri bir araya getirmesinin, yatırımcıların koordinasyonunu ve işbirliğini sağlamasının oldukça kıymetli olduğunu söyledi. Vakfın insana, topluma ve çevreye duyarlı girişimciler yetiştirerek geliştirdiği sürdürülebilir iş modelleri fırsatlarıyla, paydaşlarına katma değer sunan bir organizasyon olduğunu ifade eden Gürcan, "Türkiye, bulunduğu konum itibarıyla, üç saatlik uçuş dilimiyle 1,6 milyar insana ve yaklaşık 26 trilyon liralık sermayeye ulaşabiliyor yani Türkiye, ürettiği yatırımlarını çoğalttığı zaman çok ciddi bir ihracat potansiyeline sahip bir bölgede bulunuyor." dedi. Gürcan, salgın süreci ve ardından yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı'na rağmen Türkiye'nin 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde de 3,8 büyümeyle OECD ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen 2. ülke olduğunu belirtti.

10-46

‘İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI KONUSUNDA DÜNYANIN BİR NUMARASI HALİNE GELDİK’

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu da programın, Türkiye'nin kalkınmasında itici güç olarak görülecek girişimcilik faaliyetlerinin, ülke gündeminde daha çok yer bulmasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Dördüncü Sanayi Devrimi'yle yenilikçi fikirlerin oluşturduğu katma değer istihdamının, ekonomilerin itici gücü haline geldiğini anlatan Coştu, şunları kaydetti: "Ülkemiz, son 20 yılda büyük atılımlar gerçekleştirerek dev bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inşa etti. Son 20 yılda atılan istikrarlı ve kararlı adımlarla bugün Türkiye, 20 yıl önce 2 olan teknopark sayısını 101'e, burada faaliyet gösteren teknoloji girişimlerinin sayısını 10 bine, AR-GE ve inovasyon merkezlerinin sayısını 1600'ün üzerine çıkarmış durumda. Buralarda son 20 yılda 100 binden fazla AR-GE projesi hayata geçirildi. Sayısı 2000'lerin başında 37 bin olan AR-GE insan kaynağı sayımız, bugün 220 binin üzerine çıkmış oldu. Bunun neticelerini, başta savunma sanayisi olmak üzere meyvelerini almaya başladık, buna hepimiz şahidiz. Bugün insansız hava araçları konusunda dünyanın bir numarası haline geldik. Onlarca yıldır özlemini çektiğimiz Türkiye'nin Otomobili Projesi'ni bu kurduğumuz ekosistemle hayata geçirdik." Konuşmaların ardından sergi alanlarının da yer aldığı iki gün sürecek organizasyonun açılışı yapıldı. Program kapsamında çeşitli başlıklarda oturumlar ve B2B görüşmeler gerçekleştirilecek, girişimcilere yönelik eğitimler verilecek ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri Töreni düzenlenecek.

11-46

5-59

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay