23 – 29 Eylül tarihleri arasında ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 37’nci Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde Konya’da açılış etkinliği 23 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirildi. Etkinlikler, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak’ın ve Oda Başkanlarının Anıt alanına Çelenk sunumuyla başladı.  Bugün ise, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, Oda Başkanları, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, vatandaşlar, esnaf ve öğrencilerin katılımıyla Ahi Yürüyüşü gerçekleştirildi. Alaeddin Bulvarı üzerinden başlayan ve Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş Kapı Cami meydanında sona erdi. Buradaki törende ise kalfalıktan ustalığa geçişi temsilen Şed Kuşanma Gösterimi yapıldı. Programda protokol konuşmalarının ardından Konya’da İlin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağına plaket takdim edildi.

Cdxcdcd

Beyşehir, ekmeği uygun fiyattan tüketecek Beyşehir, ekmeği uygun fiyattan tüketecek

BİR KALFAMIZ EKSİKTİ, O DA OLDU

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkan Vekili Muharrem Karabacak, Ahilik Haftası’nın hayırlı olmasını dileyerek Konya’nın Ahilik makamı olduğunun tescillendiğini belirtti. Muharrem Karabacak, “Harama bakma, haram yeme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme, kimseyi kandırma, kanaatkâr ol. Yanlış ölçme, eksik tartma. Ahinin eli, kapısı, sofrası açık olmalı. Gözü ve dili kapalı olmalı. Gelen gelsin saadete, giden gitsin selametle” sözleriyle barışın, huzurun, doğruluğun ve erdemli toplum oluşturmanın formülünü veren Ahi Evran’dır. Ahi Evran başta olmak üzere, bütün ahi, esnaf ve sanatkârlarımıza Yüce Mevla’dan rahmet diliyorum. Ahilik; esnaf ve sanatkârlarımızın kimliğini, ahi değerlerini ve dayanışma ruhunu temsil eden bir yaşam biçimidir. Bu özel haftada ahiliğin esnaf için önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ahilik sadece bir meslek örgütlenmesi değil, aynı zamanda kardeşlik, dayanışma ve karşılıklı yardımlaşma üzerine kurulmuş kültürdür. Ahilik geleneği; çıraklık, kalfalık, ustalık gibi aşamalardan oluşarak mesleki bilgi ile becerilerin nesilden nesle aktarılmasını sağladı. Usta-çırak ilişkisi de karakter gelişimi ve ahlaki değerlerin kazandırılması açısından büyük bir öneme sahiptir. Ahilik insan ilişkilerini de güçlendirmiştir. Bugün bu değerleri yaşatmak, gelecek nesiller aktarmak hepimizin sorumluluğu. Ahilik kültürü geçmişten gelen bir miras olmanın ötesinde, geleceğe taşımamız gereken bir konudur. Sevgili esnaf ve sanatkârlar; sizlerin özverisi, çalışması, toplumumuzun kalkınmasında önemli unsurlardan biridir. Esnaf ve sanatkârlarımızı kutluyor, onlara olan saygı, sevgimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hep birlikte ahilik kültürünü yaşatmaya, geliştirmeye ve yaymaya devam edeceğiz. Esnaflarımızın derdiyle dertlenmeye, onların sorunu için çözüm bulmaya da devam ediyoruz. Ayrıca 2018 yılının Türkiye Ahi’si Konya’dan seçilmişti. Kırşehir’deki ödülü Konya aldı. 2019 yılındaki Türkiye Çırağı ödülünü yaklaşık 3 milyona yakın çırağın içerisinden Konya almıştı. 2020 yılını da boş geçmedik. 2020’nin Ahilik Haftası’nın Türkiye Çırağı yine Konya oldu. Bir kalfamız eksikti. Yaklaşık 3 milyon kalfanın arasında Türkiye Kalfası seçilerek ‘Konya Ahiliğin makamı’ olduğunu bir kez daha tescillemiş oldu” diye konuştu.

Cdsccvfdfvv

EKONOMİ AHLAKTAN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Ahilik Haftası’nın hayırlı olmasını dileyerek Ahiliğin kardeşlik olduğunu söyledi. Ercan Uslu, “Kardeş olmazsa, Ahilik diye bir şey olmaz. Bugün herkesin kendisini merkeze koyarak yaşamaya çalıştığı ve kapitalist bir anlayışla ticaretin yapıldığı bu ortamda Ahilik tam bir ilaç olacaktır. Medeniyetimize, ticaret ahlakımıza dönmemiz için Ahilik; kilit rolündedir. Ekonomi; ahlaktan bağımsız değildir. Günümüzde yaşadığımız ekonomik sorunların bile temelinde büyük oranda ahlaki sebepler yatıyor. Büyük bir medeniyetin evlatlarıyız. Ahlaka uygun değerleri tekrardan kendimiz yaşayarak ve insanlara yaşatarak iyilik yolunda önemli katkılarımız olabilir” ifadelerine yer verdi.

ESNAFLIK ÇOK ÖNEMLİ BİR MESLEK

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Yürüyüşle buraya gelirken trafik kapandığı için amcalarımızdan biri, ‘Her şey bitti, bu mu kaldı’ dedi. Evet bu iş olmazsa hiçbir iş olmaz aslında. Ahilik kelimesinin önemini ve ne demek olduğunu, yıllarca esnaflık yapmış birisi olarak biliyorum. Hayatımda okuduğum en büyük okul, esnaflık okuluydu. Birçok şeyi çalıştığım o dükkanlardan, babamdan ve komşulardan öğrendim. Gerçekten esnaflık kıymetli bir şey ve mühim bir çatı. Ustasının yanında yetişen bir çırak gerçekten hayatla ilgili hem maddi hem de manevi yönden her şeyi almış oluyor. Kültürümüz yoksa beton yığını dükkanların, caddelerin hiçbir önemi yok” şeklinde konuştu.

AHİLİK TOPLUMUN ÖNEMLİ OLUŞUMLARINDAN BİRİSİDİR

Konya Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan ise şunları söyledi: “Ahilik Haftasını 37 yıldır kutluyoruz ama kökü 12. yüzyıla kadar uzanan bir kültürdür Ahilik. Demek ki bazı şeyleri unutmuşuz ki, 37 yıl önce Ahiliğin tekrardan hatırlanması için kutlama geleneği başlatılmış. Bu noktada maksat sadece geçmişte olan bir kültürü yad etmek değil, asıl maksat; o kültürü oluşturan ahlakı tekrardan hatırlatmaktır. Ahilik Teşkilatı bundan yıllar önce Ahi Evran’ın bazı esnafları örgütlemesiyle başlamış olsa da sadece bir örgütlenme değildir. Ahilik; toplumsal, hatta siyasi hayatın da önemli oluşumlarından biridir. Bu topraklarda İslam’ın yerleşmesini sağlamıştır Ahilik.”

Muhabir: TUBA KAYA