Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından, Ekonomi Gazetesinin iş birliği ile, 2. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Zirveye; Vali Vahdettin Özkan, KSO Başkanı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ilçe başkanları, milletvekilleri, STK Başkanları, il müdürleri, iş dünyasının temsilcileri, birçok sanayici ve davetli katıldı. Konya’nın, coğrafya kitaplarında bir “Tarım Şehri”, “Türkiye’nin Tahıl Ambarı” olarak anlatıldığını söyleyen ve açılış konuşmasını yapan Başkan Büyükeğen,bu kimliğin çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Başkan Büyükeğen, son dönemde Konya’nın, sanayide elde ettiği başarılarla Türkiye’nin öncü sanayi merkezlerinden birisi haline geldiğine dikkat çekerek 12 Organize Sanayi Bölgesi, sanayi siteleri ve şehrin farklı yerlerinde kurulan sanayi işletmeleriyle; üretimde, istihdamda ve ihracatta Konya'nın lider şehirlerin başında geldiğini vurguladı. Başkan Büyükeğen, "Geniş bir sektörel yelpazede üretim yapıyor, 190’dan fazla ülkeye, yıllık 3.2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. Toplam ihracatımızın yüzde 97’sini de sanayi mamulleri oluşturuyor. İstanbul, Ankara ve Bursa’nın ardından Türkiye’nin 4. büyük makine ihracatçısıyız. Savunma sanayi ihracatında Türkiye’de ilk 4’teyiz. Otomotiv Endüstrisinde Türkiye’nin 7. büyük ihracatçısıyız. Son 5 yılda, kilogram başına düşen ihracat tutarımızı da yüzde 34.4’lük artışla 1,63 dolardan 2,06 dolara çıkarmayı başardık" diye konuştu.

OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN YATIRIM VE ÜRETİM İŞTAHINI KORUYOR

Konya'nın, düşük teknolojiden önemli oranda çıkmış, orta-yüksek teknoloji odaklı bir sanayi alt yapısı inşa etmiş bir sanayi şehri olduğunu ifade eden Büyükeğen, toplam sanayi üretiminin yüzde 46,6’sının orta-yüksek teknolojiden oluştuğunu kaydetti. Büyükeğen, "Tüm zorlu şartlara, yüksek enflasyona, etrafımızda bitmek bilmeyen savaşlara ve istikrarsızlıklara rağmen yatırım ve üretim iştahını koruyor. Bunun en güzel kanıtı; Konya Organize Sanayi Bölgemizdir.  Bugün Konya Organize Sanayi Bölgemiz, 31 milyon metrekare büyüklükle ülkemizin 2. büyük OSB’si haline geldi.  Konya Organize Sanayi Bölgemizdeki fabrika sayımız, tahsisleri yeni yapılan 6. Kısım Genişleme Alanı’ndaki yeni yatırımlarla birlikte 1000’in üzerine çıkacak inşallah" şeklinde konuştu.

5-2-59

KONYA GÜÇLÜ BİR ENDÜSTRİ ŞEHRİ!

Büyükeğen, Konya’nın güçlü bir endüstri şehri haline getiren tüm sanayicilere teşekkür etti. Büyükeğen, "Şehrimizin ve ülkemizin yakaladığı bu büyüme ivmesini sürdürebilmesi için, Yeşil Mutabakat Süreci son derece önemli.  Avrupa, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise karbon nötr olmayı, yani net sera gazı salınımlarını sıfırlamayı hedefliyor. Zira yapılan bazı hesaplamalara göre; Türkiye, Yeşil Mutabakata uyumu sağlayacak yatırımları zamanında devreye almazsa, ihracatçı firmaların yıllık 4 milyar dolar civarında bir vergi yükü ile karşılaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla hem ülkemizin, Hem de ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu Avrupa Birliği ülkelerine yapan Konya’mızın rekabet gücünü kaybetmemesi için, yeşil dönüşüm sürecine intibak etmesi son derece önemli. Konya Sanayi Odası olarak biz, bu konuda sanayicilerimizi sürekli olarak bilgilendiriyor, farkındalık çalışmaları yürütüyor, eğitimler düzenliyoruz.  Bunun da ötesine geçerek; pek çok öncü ve örnek çalışmayı da hayata geçiriyoruz" ifadelerine yer verdi.

KSO ENERJİ TASARRUFU İÇİN ÇALIŞIYOR

Konya Sanayi Odası olarak, yaklaşık bir yıl önce KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile birlikte, Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdiklerinden bahsededen Büyükeğen, "Bu aracımız ile sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, bu zamana kadar 32 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık.  Yaptığımız bu ölçümler ile firmalarımıza, 59 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 3 bin 90 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. 11 bin 108 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerden 21 personele Enerji Yöneticisi eğitimleri aldırdık. Ayrıca Konya Sanayi Odamıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ilimizde ve bölgemizdeki tek Enerji Verimliliği Danışmanlığı-EVD yetkisini de aldık. Bu yetki ile üyelerimize, enerji yönetimi ile ilgili danışmanlık yapıyoruz. Ayrıca Odamızın bahçesinde kurulu 40 KW gücündeki Güneş Enerjisi Santrali ile kendi elektrik enerjimizi üretiyor, her yıl yaklaşık 22 ton karbon salınımının önüne geçiyoruz.  Önümüzdeki yıl, Odamızın kuruluşunun 50. yılı anısına 2 bin üyemizin her biri için 5’er adet olmak üzere toplamda 10 bin ağacı toprakla buluşturacağız. Burada da, hatırı sayılır bir karbon azaltımı sağlamış olacağız. Yine Odamızı karbon nötr oda yapmak amacıyla, gerekli tüm çalışmaları başlattık. İnşallah bu tür çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Borsa İstanbul'da yeni rekor Borsa İstanbul'da yeni rekor

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay