Konya taşıdığı derin tarihî geçmişi ile pek çok kültür ve medeniyete beşiklik etmiştir. Dünyanın ilk Hıristiyan yerleşim yeri ve mabetlerine ev sahipliği yapan Konya, kültür turizminde de önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çerçevede Konya, inanç turizminin yanında kültür turizminin de önemli merkezlerinden biri olmayı hedeflemektedir. Konya çok çeşitli uygarlıklara sahne olmuş, M.Ö. 7000 yılına kadar giden bir tarihin izlerini taşımaktadır. Konya aynı zamanda ören yerleri, tarihî ve doğal sit alanları, mağaraları ve sivil mimari örnekleriyle zengin bir tarihî mirasa sahiptir. Selçuklu devletine de başkentlik yapan Konya, Hz. Mevlâna, Sadreddin Konevî ve Nasrettin Hoca gibi dünya çapında tanınan şahsiyetlerle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Konya’da turizm işletme belgeli 38 tesiste 5.500'den fazla yatak kapasitesi mevcuttur. Turizm yatırım belgeli 11 tesiste 5.131 yatak kapasitesi mevcut olup, toplam yatak kapasitesi yaklaşık 11.000 adet olacaktır. Bunun yanı sıra 18 turizm işletme belgeli lokanta ile 119 seyahat acentesi vardır. Konya merkezinde 7 (Mevlâna, Karatay Çini Eserleri, İnce Minare, Sırçalı Medrese, Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzeleri), ilçelerde 4 (Çatalhöyük Ören Yeri Müzesi, Ereğli Müzesi, Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi ve Akşehir Arkeoloji Müzesi) olmak üzere toplam 11 müze bulunmaktadır. 2015 yılı itibariyle merkez ve ilçe müzelerini 2.7 milyon kişi ziyarette bulunmuştur.

Konya’daki kültür ve tabiat varlıklarından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bir (Çatalhöyük Neolitik Kenti) ve Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde 4 (Eşrefoğlu Camii, Konya - Selçuklu Başkenti, Anadolu Selçuklu Medreseleri ve Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı) anıt yer almaktadır. Ayrıca Konya, İpek Yolu güzergâhında önemli bir konumda bulunmaktadır. Konya turizmine geçtiğimiz aylarda kazandırılan Zazadin Kervansarayı şehrin yeni bir turizm destinasyonu oldu.

Konya’nın sahip olduğu turizm değerlerinin tanıtılması ise oldukça önemli. Bu konuda şehrimizde bulunan turizmcilere büyük görevler düşmekte. Konya’da bulunan turizm sektörü temsilcileri şehrimizin tanıtılması için büyük gayret sarf ediyor. Bu anlamda sosyal medya adresleri üzerinden bir araya gelen turizmcilerin oluşturdukları “Konya Turizmciler Topluluğu” sektör için bir güç birliği imkânı sağlıyor. Bu topluluk içerisinde Konya’da faaliyet gösteren turist rehberleri, hediyelik eşyacılar, otelciler, restoranlar ve seyahat acenteleri temsilcileri bulunuyor. “Konya Turizmciler Topluluğu”nun çalışmalarını yakından takip ediyorum. Topluluk üyeleri bir araya gelmenin yanı sıra Konya’da bulunan turizm tesislerini ziyaret ederek, tesislerin şehrimize gelen misafirlere de tanıtılmasına katkıda bulunuyorlar. Bu topluluğun öncülüğünü yapan Profesyonel Turist Rehberi İbrahim Mayda ağabeyi kutluyor, başta İbrahim Mayda ağabey olmak üzere tüm turizmcilere çalışmalarında başarılar diliyorum.

Yine turizm anlamında birlik ve beraberlik oluşturan Konya Turizm ve İş Geliştirme Derneği Başkanı Seda Kuşvuran ve Yönetim Kurulunu kutluyorum. TURİDER’in öncelikli kuruluş amacı Konya turizm sektöründe birlik ve beraberliği sağlamak. Dernek bunun yanı sıra turizm konusunda yeni projeleri hayata geçirmeyi de hedefliyor. Konya’da turizm sektörünün gelişimi ile ilgili konulara ilgi duyan bir gazeteci olarak Konya’da faaliyet gösteren kıymetli turizmcilerimizden özel bir isteğim olacak. Konya’nın tanıtımı için elinizden geldiği kadar mücadele yaptığınıza inanıyorum. Gelin Konya turizmini Konya yerel medyası ile işbirliği yaparak geliştirmeye çalışalım. Konya’nın tarihî ve doğal güzelliklerini birlikte anlatalım. Şehrimiz için önemli olan Hz. Mevlâna Anma Törenleri, Mistik Müzik Festivali,  'Bin Nefes Bir Ses' Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali, Hz. Mevlâna’nın Doğum Yıl Dönümü “Şerbet-i Veladet, Ateşbaz-ı Veli, Sufi Sinema Festivali gibi etkinliklerde bir araya gelerek Konya turizminin daha da gelişmesi için elbirliği ile çalışalım.

KONYA EĞİTİMİNİN EMİN ELLERDE OLDUĞUNA ŞAHİT OLDUK

Çalışan herkes izin gününde farklı etkinliklere katılır, farklı uğraşlarla zaman geçirir. Elhamdülillah 4 yıldan bu yana gazetecilik mesleğini icra etmeye gayret ediyorum. İzin günlerimi ailem ve sevdiklerimin yanında geçirmenin yanı sıra kamu ve özel sektörde bulunan idarecileri de ziyaret etmeye çalışarak geçirmeye çalışıyorum. Bu ziyaretlerden de oldukça mutluyum. Bu ziyaretler bana güç ve moral veriyor. Geçtiğimiz hafta perşembe günü izin günümde Konya İl Millî Eğitim Müdürümüz Seyit Ali Büyük’ü ziyaret etmek için özel kalemine ulaştım. Sağ olsun İl Millî Eğitim Müdürümüz aynı gün içerisinde 14.30’a randevu verdi. Sayın Seyit Ali Büyük beni güler yüzle ve samimi bir şekilde karşıladı. Sohbetimiz oldukça verimli geçti. Müdürümüzün Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen “2023 Vizyonu” doğrultusunda Konya eğitimine yönelik yeni çalışmalar içerisinde olduğuna bir kez daha şahit olduk. Sayın müdürüme ve ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum. Öğrenci velilerine de sesleniyorum, Konya’nın eğitimi emin ellerde…