Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Başkanı Recep Konuk, 29 Eylül'de yapılacak genel kurulda Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanlığı'na aday olmayacağını ve başkanlık görevini bırakacağını bildirdi.

Yapılan bu açıklamadan sonra kazan kaynamaya başladı.

Bu süreç içerisinde Altınekin, Çumra başta olmak üzere birçok ilçeye gittiğimizde çiftçinin Recep Konuk’un gitmemesi yönündeki söylemleriyle karşılaştık.

Çiftçi, Recep Konuk’un gitmesini istemiyor.

Bu doğrultuda, dün de Konya’daki çiftçi kuruluşları, sivil toplum örgütleri önderliğinde Konyalı çiftçiler, Konya Şeker’e yürüdüler ve Başkan Recep Konuk’un yanında olduklarını beyan ettiler.

Peki çiftçi neden ısrarla Recep Konuk’u istiyor?

Baktığımız zaman Konya Şeker ve Torku, Türkiye’nin önemli markaları arasında.

Dün verilen bilgilere göre Torku’nun sadece marka değeri 1 milyar dolar.

Bunu başarmak bile başlı başına bir olaydır.

Konya Şeker ve Torku, 20 yılı aşkın başkanlık süresince Recep Konuk’un önderliğinde gerçekten önemli bir noktaya geldi.

Dile kolay; 45 tesis.

Konya’da tarım endüstrisi adına 45 adet devasa yatırımlar yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde doğrudan yaklaşık 14 bin kişiye istihdam kapısı açıldı. Dolaylı olarak bu rakam on binlerle hatta yüzbinlerle ifade edilebilir.

Bu çok büyük bir olay…

Geçtiğimiz günlerde gazeteci bir dostla Konya Şeker üzerine konuşuyorduk. Dostum şunu söyledi; sanayiciler bile Recep Konuk gidecek mi diye soruyor…

Neden?

Tamam: Konya Şeker, Torku, Recep Konuk çiftçi için önemli. Ama sanayici neden merak ediyor?

Çünkü Konya Şeker, Konya Sanayisine ışık tutan, Konya sanayisine her anlamda katkı sunan bir kurum. Bunu iyi görmek lazım…

Başkan Recep Konuk’un vizyonuyla bu kadar değerli bir hale gelen bu markanın sonu ne olacak peki?

Ulusal ve uluslararası arenada, gıda sektörünün devlerine rakip olan bu Anadolu markasına iyi sahip çıkılmalı. Yıllardır ‘Batıyor’ yaygarası yapanlara pirim vermemek gerekiyor. Çiftçinin sesine kulak vermek gerekiyor. Recep Konuk, 20 yılda Türkiye’nin devleri arasına bu markayı getirdiyse, burada bir başarısızlık mı var da Recep Konuk çekilmek istiyor?

Ya da Recep Konuk çektirilmek mi isteniyor?

Dün ki toplantıda bu konuya değinen sivil toplum kuruluşu başkanları da oldu. Siyasetin böyle bir müdahalesi varsa, buna izin vermeyiz mesajı verdiler. Gerçekten siyasetin böyle bir müdahalesi varsa, bu kuruma yazık edersiniz.

Şimdi bazıları diyecek ki konuşulan borç nasıl ödenecek?

Onun da ayrı bir hikayesi var aslında.

Konya Şeker’e Soma ve Kangal Termik Santralleri ‘dayatılmasaydı’, Konya Şeker’in borcu olur muydu?

Şeker’in ortadaki borcu tamamen termik santrallerden oluşuyor. Recep Konuk bu santralleri aldığı halde siyasetin desteğini neden göremedi?  

Onu da bırakın; muhalefet tarafından sürekli dile getirilen holdingler konusu var. Biz de biliyoruz, bu ülkede hangi holdinglerin milyonluk vergi borcu sıfırlandı, hangi holdinglere milyonluk kredi destekleri sağlandı…

Peki iş, çiftçinin alın teri olan, Anadolu topraklarının Türkiye’ye hatta dünyaya açılan gururu olan Konya Şeker’e gelince siyasetin gözü neden kapalı, kulağı neden sağır?

Bir tarafta bir aile holdingine yapılan destekler ortadayken, diğer tarafta Anadolu insanının malına destek verilmiyorsa, burada ciddi bir sorun aranmalı… Siyaset bu halk için varsa, bu halkın malına sahip çıkması gerekmiyor mu?

Burası ne Recep Konuk’un ne Ahmet’in ne de Mehmet’in… Bunu iyi anlamak lazım. Konya Şeker tüm çiftçilerin, tüm Konya’nın, tüm Anadolu’nun, tüm Türkiye’nindir. Bu kuruma yazık etmeyin.

Bırakın başarılı olan yönetsin, dayatmalarla zorlayıcı değil desteklerle ön açıcı olun; çiftçi kazansın, vatandaş kazansın, sanayici kazansın, ülke kazansın…

Sonuç olarak; Başkan Recep Konuk’un bir başarısı varsa, -ki başarısı ortada- bu başarıya gölge düşürülmesin. Çiftçi Recep Konuk’u istiyorsa bırakın Recep Başkan devam etsin. Siyasileri nasıl ki bu vatandaş belirliyor o koltuklara birilerini oturtuyorsa, bırakın yine vatandaşımız yaptığı seçimle istediğini o koltuğa oturtsun. Görünüşe göre o isim de Recep Konuk… Öyleyse Recep Konuk Başkan yola devam etsin…Sevgi, saygı ve dua ile…