Konya Şeker Fabrikası 1954 Yılında kurulmuş, tarihi süreci içinde 1993 yılına kadar devlet işletmesi olarak hizmet vermiştir. 1993 yılında pancar ekicileri kooperatifine devri yapılmış ve Temmuz 1999 yılında Konya Pancar Kooperatifi Başkanlığa seçilen Recep Konuk Ekim 2021 yılına kadar başkanlık görevini yürütmüştür. Bu geçen zaman içinde nereden nereye geldiği şahit olduk. Başka deyişle bu gelişimin bizzat içinde bulunduk.

22 yıl zaman zarfında Recep Konuk ve yol arkadaşları 45 fabrika, üniversitesi ile 15 bin kişiye iş aş verirken tarıma dayalı sanayini örnek ve öncüsü durumuna erişmiştir.

2021 yılının ekim ayında yapılan Konya Pancar Ekicileri kooperatifi Başkanlığı seçimini Ramazan Erkoyuncu kazanmıştır.

Evet, şimdi 67 yıllık dev kuruluşunun başında Ramazan Erkoyuncu Başkan vardır.

Konya Şeker son çeyrekte devasa yatırımları ve gelişmesi göze batmış bu zaman zarfında battı çıktı gibi batırıp çıkartarak çeşitli dedikodu yıpratma çabaları hep olmuştur.

Bütün engellemelere rağmen Konya Şeker yoluna başarı ile devam etmiştir. Konya’nın, ülkemizin ve özellikle tarıma dayalı gıda sanayinin olmazsa olmazı konumuna gelmiştir.

Konya Şeker ve Torku markası üzerine bugüne kadar birçok dedikodu şehir efsaneleri çıkarıldı anlatıldı.

Nedense seveni ekmek yiyeni olduğu kadar haset edeni, kıskananı hatta kendi menfaatlerine engel olarak görenler oldu.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak 50 bine yakın üyesi Türkiye genelinde diğer Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin ortak olduğu Konya Şeker 15 bin çalışanı ile Konya’mızın ve Ülkemizin gıda sektörünün amiral gemisi lokomotifidir.

Yukarda ifade ettiğim üzere 1954 yılından 1993 yılına kadar devlet işletmesi olan Konya Şeker, 1993 yılından sonra Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi işletmesi durumundadır. Temmuz 1999 yılında Konya Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanlığına seçilen Recep Konuk öncelikle Konya Şeker Fabrikası rehabilite ederken 2003 yılında temeli atılan Çumra Şeker Fabrikası 2004 yılında hizmete açılırken Ekim 2021 yılına kadar ise basamak basamak 45 adet devasa fabrikaya ulaşılmıştır.

Ekim 2021 yılına kadar 22 yıl içinde böylesi tablo ile Ekim 2021 yılına gelinmiş ve yapılan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi seçimlerini Ramazan Erkoyuncu kazanmıştır.

Şahsen ben 28 yıla varan zaman zarfında emeği geçen biri olarak Ramazan Erkoyuncu Başkanın başarılı olmasını canı gönülden istiyorum. Başarısı bizim de başarımız dahası eli nasırlı Anadolu Çiftçisinin başarısı olacaktır.

Bütün Konya, Konya Şekere ve Torku Markasına sahip çıkmak zorundayız.

Burada yazımı Rahmetli baba dostu Karkınlı Gıdıfın Hüseyin’in anlattığı hatırası ile bitireyim.

Gıdıf Hüseyin babasının şikâyeti üzerine cezaevine girmiştir. Cezaevi avlusunda volta atarken babasına esip gürlüyormuş. Hüseyin amcanın bu halini gören yalaka;

--- Böyle baba mı olur, böyle babanın taa…..nesine! Diye küfretmiş. Bunu duyan Gıdıf Hüseyin Amca adamı oracıkta Konya tabiri ile ümüklemiş avluda bulunanlar araya girip ayırmışlar.

--- Ulan yalak herif ne yaptın da Hüseyin Ağayı böyle kızdırdın? Diye sormuşlar;

---Sabahtan beri babasına kızıyor, esip gürlüyordu. Bende destek olayım diye moral olsun diye babasına küfrettim. Adam nerde ise beni öldürecekti. Hüseyin Ağa;

---- Ben kızarsam söylenirsem benim babam söylerim. Ancak, bir başkasına benim babama laf ettirmem. Tamam mı yalak herif? Demiş…

Buradan diyorum ki, KONYA ŞEKER VE TORKU MARKASI Konya’mızın, Ülkemizin olmazsa olmazıdır. Kimseye laf ettirmeyiz ki, sonuna kadar sahip çıkarız ve çıkmalıyız da çünkü şehirler böylesi Konya Şeker ve Torku gibi markaları koruyarak ayakta kalırlar..

Bugün Konya’lı olarak Konya Şeker’in Torku’nun başında olan Ramazan Erkoyuncu Başkanın muhakkak başarılı olmasını istiyoruz. Bütün Konyalılar aynı düstur içinde olmalıdır. Vesselam…