Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Azez’e yakın Tel Rıfat’taki Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait üsse düzenlenen havan saldırısında şehit olan Uzman Onbaşı Yunus Mermer geçtiğimiz cumartesi günü Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan Namazgâh’ta yoğun bir katılım ile kılınan cenaze namazının ardından tekbirlerle Konya Askerî Şehitliğine defnedildi. Öncellikle şehidimiz Yunus Mermer olmak üzere bu vatan uğruna şehit olan tüm kahraman Mehmetçiklerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. Allah ailelerine ve sevdiklerine sağlıklı uzun ömürler versin.

Şehidimizin acı haberinin duyulması ile birlikte tüm Konya şehidimizin acısını paylaştı. Belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ve Konyalı yöneticilerimiz şehidimizin Meram’da bulunan evine giderek acılarını paylaştı ve onların yanında olduklarını ifade ettiler.  Şehidimizin defin programı belli olmasının ardından sosyal medya adreslerinde şehidimizin cenaze programı paylaşıldı. Konya İl Müftülüğü de başta Barış Pınarı Harekâtı kapsamında şehit olan askerlerimiz ve tüm şehitlerimiz için cumartesi günü Konya camilerinde eş zamanlı olarak salalar okuttu ve salaların sonunda şehidimiz Yunus Mermer’in cenaze programını duyurdu.

Dört yıldan bu yana Konya’da görev yapan bir basın mensubu olarak bu kadar kalabalık bir şehit cenaze namazı görmedim. 20 bin Konyalı cumartesi günü dualarla ve tekbirler şehidini son yolculuğuna uğurladı. Şehidimizin cenazesinde duygu dolu anlar da yaşandı. Cenaze merasiminde şehidimizin kız kardeşi Fatma Zehra Mermer, “Polis olacağım, öcünü alacağım” diyerek ağabeyine seslendi. Evlilik hazırlığı içinde olan Buse Kocabaş da şehit nişanlısının tabutuna sarılarak vedalaştı. Şehit Yunus Mermer'in sosyal medya üzerinden paylaştığı, “Ölümün yaklaştığını bile bile zamanın geçmesini isteyenler ya askerdir ya da mahkûm” ifadesi ise yürek burktu. Yine şehidimizin ailesi ve nişanlısı için yayınladığı video oldukça duygusaldı. Rabbim şehidimiz Yunus Mermer başta olmak üzere vatan için şehadet şerbeti içen asker, polis ve sivil vatandaşlarımızın günahlarını affetsin. Aynı zamanda kalbi vatan sevgisi ile atan ve vatanı için canını feda etmeye hazır olan yöneticileri başımızdan eksik etmesin.

Konya genelinde salaların verilmesinin ardından Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şube Başkanı (Gazi) Süleyman Ege ve Konya Şehit Aileleri Derneği Başkanı Recep Pekdemir ile görüştüm. Her iki başkan da sala uygulamasını yıllardan beri istediklerini ve şehit cenazelerinde şehrimizdeki her camide sala okunmasının önemli olduğunu ve bu uygulamanın birlik ve beraberliğe vesile olacağını söylediler. Rabbim bizlere tekrar şehit acısı göstermesin. Allah vatanımızın bağımsızlığı ve bütünlüğü için savaşan askerlerimize güç versin. Şehit cenazelerinde tüm camilerde sala okutulma geleneği kanaatimizce hem şehit ailelerimizin acılarını bir nebze hafifletir hem de bu vesileyle daha büyük bir cemaat şehitlerimizin cenaze merasimine katılır.  

Yazımı sonlandırmadan önce önemli bir konudan daha bahsetmek istiyorum. Yine şehit cenazelerinde bir şey dikkatimden kaçmıyor. Teknoloji çağında olmamız sebebiyle herkesin cebinde son model akıllı telefonlar var. Şehit cenazelerinde adeta cep telefonları ile görüntü alma yarışı yapılıyor. İnanın bu hareket bizlere hiç yakışmıyor ve yapılan bu yakışıksız hareketler ortamın manevi havasını bozuyor. Gelin bu uygulamaya son verelim ve şehidimizi dualarla ve tekbirlerle uğurlayalım. Bu arada sohbet ettiğimiz şehit ailelerinin neredeyse tamamı unutulmaktan şikâyetçiler. Hayatın koşuşturmasında şehit ailelerini unutmayalım ve bize emanet olan şehit yakınlarına sahip çıkalım.

Selametle, baki selamlar…