Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı Bütçe Sayıştay Raporu üzerine bir konuşma yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dışa bağımlılığı azaltmak için yüksek teknolojiyle önemli atılımlar yaptığını kaydeden Koçak, savunma sanayindeki çalışmaların takdirle karşılandığını söyledi. “Yerlileştirme ve millîleştirme politikaları sayesinde savunma sanayisinde dışa bağımlılığın son yirmi yılda yüzde 80'den yüzde 20'ye gerilemiş olması şahsımca takdire şayan bir gelişme olarak değerlendirilmelidir” diyen Milletvekili Koçak, şöyle devam etti, “Savunma ve havacılık sektörümüzün bu yılın ilk on ayında, geçen senenin tamamında gerçekleştirilen ihracat rakamına ulaşmış olması sektörün büyümeye devam ettiğinin açık göstergesidir. Dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında 4 firmamızın yer alması, ki bunlardan birisi Bakanlığınıza bağlı ASFAT, elbette gurur vericidir ve Bakanlığınızın bağlı kuruluşu olan MKE'nin de bu listede en kısa zamanda yer alması en samimi dileğimizdir.
Bu çerçevede sektörün sürdürülebilir büyümesi noktasında önem arz ettiğini düşündüğüm bir risk unsuru olarak da değerlendirilebilecek bir iki hususu dikkatlerinize getirmek, takdirlerinize sunmak istiyorum. Şöyle ki sektörün ciro ve ihracat rakamları incelendiğinde belli başlı ana yüklenicilerin sektördeki paylarının yüzde 80'lere, 90'lara ulaştığı ve küçük ölçekteki yeni üreticilerin, alt yüklenicilerin, yan sanayi konumundaki KOBİ'lerin bu pastadan yeterince pay alamadığı dikkat çekmektedir. Sektörde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekteki sanayicinin ciddi miktarda sermaye yatırımı ve insan kaynağı gerektiren bu sektörde hayatta kalabilmesi için ana yüklenicilerden alt yüklenici ve yan sanayi firmalarına yeterli büyüklükte ve uzun vadeli iş aktarımı yapılması ve böylelikle de büyük miktarda dolaylı ciro yaratılması gerekmektedir. Kısa vadeli ve tekrarı gelmeyen iş akitlerinin KOBİ'lerimizin büyük yatırım maliyetleri altında ezilmesine sebep olacağı da dikkatten kaçmamalıdır.”
KONYA’DAN DAHA FAZLA İSTİFADE EDİLMELİ
Konya’nın savunma sanayi ekosistemine dikkat çeken Koçak, savunma sanayi alanında Konya’nın büyük avantajlar sunduğunu ve Konya sanayisinden daha fazla istifade edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Konya’nın makine, otomotiv, demir çelik, döküm gibi sanayi kollarında önemli bir birikim ve altyapı sahip olduğunu vurgulayan Koçak, şunları kaydetti, “Konya, ana yüklenicilere aslında birçok büyük fırsat sunabilmektedir. Nitekim, EYDEB sertifikası almış Konyalı firmaların sayısının Marttan bugüne 10'dan 18'e çıkmış olması ya da YETEN sistemine kayıtlı Konyalı firmaların Mart 2023'te 61 iken bugün 108'e ulaşmış olması Konya'nın savunma sanayisi açısından mevcut potansiyelinin daha ileri bir noktaya geldiğinin açık bir göstergesidir. Beyşehir'in Üzümlü ve Huğlu'da köklü bir geçmişi olan silah sanayisi sayesinde Türkiye'nin savunma ve havacılık sektöründe en çok ihracat gerçekleştiren 4'üncü şehri olan Konya'nın sektörün gelişmesi için daha fazla dikkate alınmayı hak ettiği kanaatindeyim. ASELSAN'ın Konyalı firmalarla geliştirdiği ortaklık neticesinde Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi içerisinde ASELSAN Konya silah sistemleri fabrikasının açılmış olması diğer ana yükleniciler için bir örnek teşkil etmiştir. Ne var ki TRTest tarafından Konya'da yapılması planlanan Türkiye'nin ilk silah test merkezinin henüz hayata geçirilememiş olduğunu da üzülerek hatırlatmak istiyorum.
Son olarak, uygun coğrafi konumu, lojistik imkânları, 2021'de 250 milyon doları aşan silah ihracatı, savunma ve havacılık sektörünün tedarik ihtiyaçlarını karşılayabilecek gelişmiş sanayisi, büyük sermaye birikimi ve nitelikli insan kaynağı gibi birçok özelliğiyle sektörde iddialı bir konumda olan Konya, savunma sanayisinin merkez üslerinden birisi olmayı fazlasıyla hak etmektedir.”
MUHAMMED ESAD ÇAĞLA