Konya’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Enerji Zirvesi ve Fuarı, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde devam ediyor. Yarın son günün gerçekleştiği fuara, ikisi yurt dışından olmak üzere 112 firma katıldı. Fuar kapsamında, güneş enerjisi, elektrikli araçlar, enerji verimliliği, enerjide dijital dönüşüm ve depolama teknolojileri konularında uzman sunumları yapılarak, aynı zamanda katılan firmalardan ürünlerle ilgili bilgi alınabiliyor. Fuar, 29 Nisan 09.00-18.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

KENDİ ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILIYOR!

Fuara yaptığı yatırımlarla katılan Selçuklu Belediyesi de fuarda göze çarpan firmalardan biri olarak öne çıkıyor. Selçuklu Belediyesi Enerji Yöneticisi, Elektrik Mühendisi Bekir Paltacı, Anadolu’da da İstanbul’da olduğu gibi, büyük fuarların düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Üçüncüsü düzenlenen fuarın ilk iki fuara göre daha canlı olduğunu ifade eden Paltacı, Selçuklu Belediyesinin yenilenebilir enerji anlamında yaptıklarına dikkat çekti. Bu kapsamda yapılan yatırımlardan bahseden Paltacı, “Selçuklu Belediyesi ana binasına yaptığı 120 kilowatt güneş paneliyle elektrik harcamalarımızın yüzde 15-16’lık kısmını oradan sağlıyoruz. Gelecek dönemde de belediye otopark alanlarını kullanarak bu üretimi daha da artırmak istiyoruz.” diye konuştu.  

‘EKOLOJİK DENGENİN TEKRAR SAĞLANMASINI İSTİYORUZ’

Fuarda elektrikli araçlarıyla dikkat çeken firmalardan olan İlgin Otomotiv firması hakkında bilgi veren Genel Müdür Nazmi İlgün, 1992 yılında tarım ekipmanları alanında başladıkları faaliyetlerine 2021 yılında elektrikli araçları da dahil ettiklerini bildirdi. İlgün, Türkiye ve dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlayan ve ‘temiz bir dünya’ anlayışıyla 2022 yılından itibaren vatandaşlarla elektrikli araçları buluşturduklarını ifade ederken, tercihlerinin elektrikli araç olmasının nedenini şu sözlerle sıraladı: “Elektrikli aracı seçmemizdeki en önemli faktörlerden biri, distribütörün güvenilir ve servis ağı hızlı bir firma olması. Doğanın korunması ve ekolojik dengenin sağlanması açısından bu konuda yapılan yeniliğe çok olumlu bakıyoruz.”

‘BİLİNÇ VE TANITIM AÇISINDAN GÜZEL BİR FIRSAT’

Enerji Zirvesi ve Fuarı’na ilk kez katıldıklarını belirten İlgün, elektrikli araç konusunda bilinmeyen ve yanlış bilinenlerin vatandaşlara anlatılması konusunda bu fuarın önemli olduğuna dikkat çekti. Fuarla ilgili deneyim ve izlenimlerini de aktaran İlgün, “Elektrikli araç konusunda çok fazla bilgi kirliliği var. Bu konudaki yanlış yönlendirilmelerin, elektrikli araçların aktif kullanımını engelliyor. Vatandaşların bilinçlenmesi ve araçların tanıtılması açısından güzel bir fuar olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bizim gibi Konya firmalarının yer aldığı, özellikle elektrikli araçların bulunduğu özel bir fuar da açılabilir. Bu da insanlara ve firmalara katkısı azımsanamayacak bir fuar olacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘ARAÇTAN MOTORA HER ŞEY BATARYALI OLACAK’

ABD, Yemen ile 5 yıllık anlaşma imzaladı ABD, Yemen ile 5 yıllık anlaşma imzaladı

Konya’nın elektrikli araçlarda tek batarya ve şarj istasyonu üreticisi Trendium Batarya Hücresi ve Temiz Enerji Depolama Teknolojileri Anonim Şirketi Kurucu ortaklarından, ASKON Konya Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Talha Çetin, şarj istasyonu ve batarya üretiminde Sakarya Üniversitesi’yle birlikte 2020 yılında başlayan ve geliştirilen ar-ge çalışmalarının tamamlandığını ve üretim aşamasına geçileceğini bildirdi. Üretimin başlamasıyla birlikte elektrikli araçlardan scootera kadar her alanda bu bataryaya geçilmesini hedeflediklerinin altını çizen Çetin, gelecek yıllarda bu ürünlere talebin artacağını düşündüklerini söyledi.

KONYA, ENERJİ DEPOSU OLACAK!

Kardeşi Sinan Yılmaz ile birlikte 2015 yılında yenilenebilir enerji alanında bir atılım gerçekleştirdiklerini ifade eden Ömer Yılmaz, Rene Solar Anonim Şirketi olarak 2017 yılından itibaren güneş panelleri sektörüne de başladıklarını bildirdi. Geçmiş yıllarda yapılan iki enerji fuarına elektrikli araçlarla katıldıklarını ifade eden Yılmaz, bu yıl Konya’da düzenlenen fuara güneş panelleriyle katıldıklarını söyleyerek, şunları kaydetti: “Güneş panellerini tedarikçi firmalardan alarak teslimat ve kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Konya, yapılan yatırımlarla enerji deposu olacak çünkü genel anlamda İç Anadolu bölgesinde bu potansiyel çok yüksek. Bu yıl butik olarak yapılan enerji fuarının ilerleyen yıllarda büyüyerek gözde bir fuar olacağını düşünüyorum.”

TÜRK MALZEMELERİYLE YURT DIŞINA SATIŞ!

EAE Elektrik firması güneş enerjisi taşıma sistemleri sorumlusu Barış Gülleoğulları, fuara 8 farklı ürünle katılım sağladıklarını bildirdi. Aynı zamanda güneş enerji santrallerinde kullanılan kabin panolarının üretildiğini söyleyen Gülleoğulları, en kaliteli Türk marka malzemelerden elde edilen ürünleri 115 ülkeye ihraç ettiklerine dikkat çekti. Gees Enerji firması olarak yapılan çalışmaları aktaran firma sorumlusu Dilber Balık da, güneş enerji panellerinin entegresini yaptıklarını belirtti. Solar tarımsal sulama konusunda da çalıştıklarını ifade eden Balık, “Fuara katılmamızın en büyük sebebi, markamızın tanınırlığıydı. Diğer firmalarla iş yapmak ve müşterilerimize kendimizi tanıtmak amacıyla fuardayız.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: Hacer Ceylan