"Üretim planlaması", tarımda verimliliği artıracak "Üretim planlaması", tarımda verimliliği artıracak

Konya Ticaret Odası olarak, 142 yıllık köklü geçmişimiz ışığında, Selçuklu’dan ve Osmanlı’dan aldığımız mirasla şehrimize ve ülkemize canla başla hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek, hızlı bir şekilde tüm hizmetlerimizi ve süreçlerimizi güncelleyerek üyelerimize ve şehrimize aktarma sorumluluğu ile hareket etmekteyiz. Konya Ekonomi Raporu 2023, çok kapsamlı ve detaylı bir çalışmanın ürünüdür. Bu yayında onlarca kurum ve kuruluştan; nüfus, eğitim, kültür-sanat, turizm, hayvancılık, tarım, enerji, dış ticaret, iletişim, ulaşım, istihdam, sağlık, yatırımlar ve ekonomi alanlarında aldığımız verileri Türkiye karşılaştırmalarıyla Konya’mızı daha iyi tanımak ve tanıtmak için sistematik olarak yerleştirdik. Böylece şehrimizin oldukça geniş bir perspektiften somut olarak resmini ortaya koyarak, bir başucu eser haline getirdiğimiz rapor, Konya’nın geleceğini planlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Yayınlanan eser, bir anlamda şehrin bugünkü ekonomik karnesini yansıtmakta ve geleceğe dair planlamalar yapılabilmesi açısından yol gösterici nitelik taşımaktadır. Konya gerek üretim çeşitliliği gerek modern altyapıya sahip organize sanayi bölgeleri, gerekse yüksek dış ticaret potansiyeli açısından ülkemizin yıldız şehirleri arasında yerini almaktadır. Ancak daha büyük hedeflere ulaşılabilmesi için dünya pazarının iyi tahlil edilip, yarın bu pazarlarda güçlü aktörlerden birisi olabilmek için bugün atılacak adımlar, planlamalar, hayati önem taşımaktadır. İşte bu çalışmalar ülkemizin gelecekte dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer alacak yatırımlara yön verecek alt yapıyı hazırlamaya katkı sağlayacaktır. Raporda öne çıkan başlıklar ve yapılan SWOT analizleri sonucunda belirlenen Konya’nın güçlü ve zayıf yönleri tek tek ele alınıp yatırımlar ve üretimler buna göre yönlendirilecektir. Çalışmanın ülkemiz ve şehrimiz ekonomisine katkı sağlamasını temenni ederek kamuoyu ile paylaşıyoruz. Raporun hazırlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza, veri sağlayan kurum ve kuruluşlara ve destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunarım.”

RAPORDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Konya özellikle tahıl ürünleri konusunda Türkiye’de açık ara önde. Tahıl üretiminde yüzde 10,2 ile Türkiye'de ilk sırada olan Konya, 2023 yılında 5 milyon 728 bin ton tahıl üretti. Bununla birlikte 2023 yılında Konya Ovası’nda yağışın az olması nedeniyle Konya’da toplam tahıl ürünleri üretim miktarı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42,5 oranında artarken, 2023 yılında sadece yüzde 8,4 oranında arttı.

Kto Selçuk Öztürk

KÜÇÜKBAŞTA KONYA FARKI

Türkiye'nin küçükbaş, büyükbaş hayvan, kümes hayvanı ile et, süt ve yumurta üretimine önemli katkıları olan Konya, sahip olduğu geniş meralar ve bitkisel üretim alanları ile hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sağlıyor.

İŞYERİ 21 BİNİ GEÇTİ

Konya; sahip olduğu 9’u aktif 12 adet organize sanayi bölgesi, Bakanlık destekli 18 küçük sanayi sitesi, Konya iline bağlı ilçelerde yer alan 29 küçük sanayi sitesi ve il merkezinde 89 küçük ve özel sanayi sitesi ile Türkiye ekonomisinin istihdam ve sanayi yükünü sırtlayan illerden olma özelliği taşıyor.  Sanayi odaklı üretim misyonuyla ülkemizin yükselen ekonomilerinden birisi olan Konya’da, 2023 yılı verilerine göre Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 874, sanayi sitelerinde 19 bin 189 işyeri olmak üzere toplamda 21 bin 63 işyeri faaliyet gösteriyor. Sanayi bölgesinde belli başlı faaliyet alanları; otomotiv yedek parça sanayi, makina sanayi, tarım makina ve ekipmanları sanayi, plastik sanayi, mobilya ve ahşap sanayi, metal sanayi, döküm sanayi, gıda sanayi, inşaat yapım malzemeleri, ambalaj sanayi olarak öne çıkıyor.

OSB’LERDE 70 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Türkiye’nin en fazla organize sanayi bölgesine sahip illerinden biri olan Konya; parselasyon/imar çalışmaları devam eden Ilgın, Sarayönü ve Akşehir Gıda İhtisas OSB’leri ile birlikte toplamda 12 adet OSB ile Türkiye ekonomisinin sanayi lokomotifleri arasında yer alıyor. Konya, 2023 sonu itibarıyla aktif 9 OSB’de 70 binin üzerinde çalışana istihdam sağlıyor.

DIŞ TİCARETTE FAZLA VEREN ŞEHİR

Konya, son 15 yıldır (2011 yılı hariç) üretimi tüketiminden yüksek bir şehir olma statüsünü sürdürüyor. Konya 2023 yılında 1.74 milyar dolar fazla verirken, Türkiye dış ticaret dengesi incelendiğinde 106.23 milyar dolar açık vererek ithalatı ihracatından çok daha fazla olan bir şehir olma özelliği taşıyor. 2016 yılında 1,31 milyar dolar olan Konya ihracatı 7 yılda yüzde 157 artarak 2023 yılında 3,37 milyar dolara çıktı. Türkiye ihracatındaki bu artış oranı ise yüzde 71’de kalırken, 149,25 milyar dolardan 255,54 milyar dolara yükseldi. İhracat rakamları grafiğinde, 2023 yılında hem Türkiye hem de Konya ihracatında hafif bir yükseliş olduğu görülüyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE KONYA LİDER

Konya güneşlenme potansiyeli bağlamında yenilenebilir enerjide de öne çıkan bir şehir. Lisanssız elektrik kurulu gücü açısından Türkiye’de ilk sıradaki il, 712 MW’lık kurulu gücüyle Konya olarak dikkat çekiyor. Konya’nın ardından 637 MW’lık kurulu gücüyle Ankara ikinci, 547 MW’lık kurulu gücüyle Gaziantep üçüncü sırada yer alıyor.

Muhabir: TÜLİN ŞEKER