Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın, gündemdeki konuları ve yatırımları değerlendirdiği basın toplantısına meslektaşlarımızla birlikte katıldım.

Başkan Altay’ın Büyükşehir Belediyesinin devam ettirdiği projelerini ve yatırımları hakkında verdiği bilgiye göre, şehrimizi için güzel gelişmeler olacaktır. 

Konya olarak üç temel meselede; ekmekte, suda ve ulaşımda en ucuz şehir olarak sürecine devam edeceklerini de kaydeden Başkan Altay’ın, zor dönemlerde vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz ifadesi de dikkatimi çekti.

Başkan Altay bu konuyla ilgili ,“Öğrenci ulaşım fiyatlarına 4 yıldır, sivil fiyatlara da 2 yıldır zam yapmadık. Öğrenci biletimiz 4 yıldır 1,55 lira. Sivil biletimiz ise 2 yıldır 2,50 lira. Vatandaşımızın bu dönemde yanında olmak için zam yapmama konusundaki irademizi inşallah yılsonuna kadar sürdürmeyi planlıyoruz. Ayda ortalama 25 biniş yapan vatandaşımızın Ankara'ya göre aylık 200 lira bir avantajı oluyor. Konya'da eğer evde iki tane de öğrenci varsa 100’er lira da onlardan; yani her haneye yaklaşık 400 liralık ulaşım katkısında bulunmuş oluyoruz. Bu adeta bir burs vermek, bir sosyal yardım yapmak gibi bir durum. Bunu bu sorumluluk bilinci ile yürütüyoruz.” diyor.

Ekonominin iyi gitmediği ülkemizde, vatandaşların harcama kaleminde yer alan ekmekte, suda ve ulaşımda zam yapılmaması, şehirde yaşayanlara olumlu yansıyacaktır.

Akaryakıta yapılan zamlar ve yüksek enflasyon karşısında en çok etkilenen ve zamlanan ekmek, su ve ulaşıma zam yapılmaması bir rahatlık sağlayacaktır.

Toplamda yüzde 14’lük sudaki indirimle şehrimiz, su fiyatlarının da diğer şehirlere göre daha ucuz olduğu ildir.

Bunun yanında ekmekte artan zamlardan vatandaşların etkilenmemesi içinde Başkan Altay, Fenni Fırının üretime başlayacağı müjdesini veriyor. 

Çocukluk ve gençlik dönemlerinde hepimizin hatırladığı oldukça kaliteli ekmek üreten ‘Fenni Fırın‘ ismiyle ucuz ve kaliteli ekmek üretilmesi, ekmeği ucuz tüketeceğimiz anlamına geliyor.

Ulaşımda şehir trafiğinin rahatlaması için çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, yapılan çalışmalarla da tüm kavşakları ayrı ayrı inceleyerek, önemli dokunuşlar yapılıyor.

Belh Kavşağı’nda bir düzenleme gerçekleştiriyor. Belh kavşağı Konya'nın önemli buluşma noktalarından birisidir.

Günde yaklaşık 65 bin araç bu kavşaktan geçiyor. Göbeğin kaldırılması, trafikte büyük bir rahatlama oluşturacaktır.

Buradaki peyzaj çalışmaları da bittiğinde, Belh Kavşağı yeni yüzüne kavuşmuş olacaktır.

Burada araçların bekleme süresinin 80 saniyeye inecek olup, böylece trafikte önemli bir rahatlama olacaktır.

Hatta bu ay hiç borçlanmadan öz kaynakla 200 milyon liralık otobüs alacak olan Konya Büyükşehir belediyesi,  otobüs almaya devam edecektir.

Çevre kirlenmesinin önlenmesi içinde bu otobüslerin sıfır karbon konusunda hava kirliliğine neden olmayacaktır.

Başkan Altay Dünya Belediyeler Birliği Teşkilatında(UCLG) eş başkanlık görevini yürüttüğünü de Barselona'da yaptıkları toplantı hakkında da, “ Ukrayna ve Rusya krizi ile ilgili önemli bir bildiri yayımladık.  Bu bildiride tüm dünyada barışın ve demokrasinin yerleşmesi, krizin bir an önce sona ermesini arzu ettik. Haziran ayında Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı görevini devralmış olacağız.  Birleşmiş Milletler ’de yapılacak toplantıda da dünya belediyeleri başkanlığını üstleneceğiz. Konya halkı burada temsil etmiş olacağız. Burada da barışın ve kardeşliğin bir an önce tesis edilmesi ile ilgili çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.”

Başkan Altay’ın tüm dünyada barışın ve demokrasinin yerleşmesi ve krizin bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz mesajı da yerinde bir mesajdır.

Umarım en kısa sürede Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sona erer. Yeniden barış sağlanarak, demokrasi yerleşir.

Şehrimiz 2022 yılı İslam Spor Şehirleri Başkentiyle, 2023’te Dünya Spor Başkenti oluyor.

Bildiğiniz gibi, İslami Dayanışma Oyunları organizasyonuna neredeyse 5 ay gibi bir zaman kaldı.

56 ülkeden 3 binden fazla sporcuyu 9-18 Ağustos tarihleri arasında şehrimiz misafir edecektir.

Bu organizasyon için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi birlikte gayret ederek, şehrimize yeni tesisler yapıyor.

Gençlik ve Spor bakanının katılımıyla gerçekleştirilecek olan organizasyonla, şehrimiz 2022 yılı İslam Spor Şehirleri Başkenti olacak. Böyle bir unvanı da bu yıl taşımış olacaktır.

Basın toplantısının sonunda Konya’nın 2023 Dünya Spor Başkenti olacağının da anlatan Başkan Altay, “19 Mart’ta İtalya’ya gideceğiz. Bunu ilk kez sizlerle paylaşıyorum. İnşallah 2023 yılında da bu spor organizasyonlarının merkezi olmaya devam edeceğiz. Türkiye'de Dünya Spor Başkenti unvanını kazanan ilk şehir; Avrupa'da da Madrid'den sonra ikinci şehir oluyoruz. Konya'nın sadece Türkiye'nin değil; dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olması konusunda çalışmaya devam edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Gelinen noktada Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri yaptıkları hizmetlerle, yatırımlarla gelecekte Konyalıları rahat bir şekilde hayatını sürdüreceği bir şehir oluşturma gayreti içindedir. Şehrimizde ekmekte, suda ve ulaşımda zam yapılmaması ve bu sürecin devam edecek olması, halkımız için güzel olan bir davranıştır.

Ancak ekmekte, suda ve ulaşım hizmetlerindeki artışlardan oluşan zararı, nereye kadar Büyükşehir Belediyesinin karşılayacağı da hesap edilmelidir.

Ne derseniz sizce de böyle yapılması gerekmez mi?