Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, TÜMOSAN Kavşağının temel atma töreni bugün gerçekleşti.

Stadyum–Şehir Hastanesi Tramvay Hattı’nın hayata geçirilmesiyle birlikte, özellikle yoğun saatlerde yaşanan trafik yükünün azaltılması, şehir hastanesine ve stadyum bölgesine ulaşımın daha hızlı, konforlu ve güvenli hale getirilmesi hedefleniyor. Proje, Konya’nın toplu ulaşım ağını güçlendirirken, çevreci ve sürdürülebilir ulaşım politikalarına da katkı sunacak.
İkinci etap çalışmaları kapsamında yapılacak kavşak düzenlemeleriyle trafik akışının daha düzenli hale gelmesi amaçlanırken, tramvay hattının tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki ulaşım standartlarının önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor.

Konya Valisi İbrahim Akın, temel atma töreni gerçekleşen TÜMOSAN Kavşağının Konya trafiğinde rahatlatma ve tasarruf sağlayacağının altını çizerek, "Muhterem hazirun büyüyen şehir dokusu, artan nüfus ve gelişen sanayi yapısı gibi sebeplerden dolayı ulaşım altyapısında sürdürülebilir güvenli ve akıllı çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Nitekim trafik yoğunluğunu azaltan zaman ve yakıt tasarrufu sağlayan yatırımlar yaşam kalitesini de doğrudan yükselten unsurlardır. Bu itibarla TÜMOSAN Köprülü Kavşağı düzenleme projemiz şehrimizin trafik, sanayi, sağlık ve şehir merkezi akslarını birbirine entegre eden stratejik bir ulaşım hamlesi olmuştur. Bu proje çok seviyeli kavşak sistemi, kesintisiz trafik akışı, raylı sistem entegrasyonu ve yüksek taşıma kapasitesiyle Konya'mızın ulaşım anı daha modern, daha verimli ve daha güvenli bir yapıya kavuşturacaktır.

Özellikle Adliye Şehir Hastanesi, Stadyum Tramvay hattıyla birlikte düşünüldüğünde bu kavşak karayolu ve toplu taşıma sistemlerinin eş zamanlı çalıştığı örnek bir uygulama olacağını belirten Vali Akın, Konya'nın ulaşımda bugünü ve geleceği planlayan bir anlayışla her geçen gün daha da gelişeceğini söyledi. Vali Akın, "Gün ve gün daha iyiye giden, altyapısını sürekli güçlendiren ve insan odaklı şehircilik yaklaşımını önceleyen bu hizmetlerin şehrimize kazandırılmasında başta Sayın Cumhurbaşkanımıza Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve değerli çalışma arkadaşlarına ayrıca yine emeği geçen mühendisinden dişlisine kadar herkese şükranlarımı ifade ediyorum" dedi.

Whatsapp Image 2026 01 26 At 11.25.57

DÜNYA TRAFİĞE ÇÖZÜMÜ BU ŞEKİLDE BULDU!

Anadolu’nun ilk raylı sistem kullanan şehri olan Konya’nın hızla raylı sistem ağını genişletmeye devam ettiğini ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, trafik sorununu çözmenin de raylı sistemi çoğaltarak yapılabileceğini ifade etti. Başkan Altay, “Özellikle mevcut üniversite hattımıza yoğun bir şekilde tramvayı kullanma alışkanlığı elde etmiş bir şehir Konya! Aynı zamanda merkez yaklaşık 1 milyon 500 bin nüfusuyla Türkiye’nin en büyük 6. şehri ve bütün büyük şehirlerde olduğu gibi trafik probleminin hissedildiği bir zamanı yaşıyoruz çünkü araç sayısı hızla artıyor ve bu işi çözmek için tüm dünyada raylı sistemden başka bir çare yok! Onun için bugün temelini atmakta olduğumuz birçok raylı sistem projesini birlikte yürütüyoruz.” dedi.

Whatsapp Image 2026 01 26 At 11.01.03

PEKİ YENİ TÜMOSAN KAVŞAĞI NASIL OLACAK?

Temeli atılan kavşağın nasıl şekilleneceği ile ilgili de bilgi veren Başkan Altay, “Burası Aslım Caddesi ile Aksaray çevre yolunu kesişi! Bildiğiniz gibi burası trafikte bir problem oluştuğu için buradaki kavşağı kapatıp ilerden U dönüş yaparak şehre katılımınızı sağlıyordu. Şimdi Konya Şehir Hastanesi- Stadyum Tramvayı kapsamında buraya 293 metrelik bir üstgeçit inşa ediyoruz. Transit geçen araçlar, Aksaray yolundan geri şehre gelen araçlarımız bu üst geçidi kullanırken Aslım Caddesi’nden gelip Ankara yoluna ya da şehir merkezine gidenler alttan hemzeminden kullanacaklar. Ayrıca tramvay da burada hemzeminden geçerek yoluna devam etmiş olacak.

Hemen az ileride bulunan Aksaray Köprülü Kavşağı’nın, hızlı tren üst geçidin yenilenmesi ile ilgili de bir planlama yaptık çünkü tramvay geçeceği için mevcut statik sistem sağlamıyor. Onu da en kısa sürede başlayarak tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.

Aksaray'ın ardından "Sıra CHP Konya İl Binası'nda" mesajı geldi!
Aksaray'ın ardından "Sıra CHP Konya İl Binası'nda" mesajı geldi!
İçeriği Görüntüle

Konya'da artan trafik demir ağlarla nefes alacak. TÜMOSAN kavşağı temel atma töreninde Konya'ya yapılan ulaşım hamlesinden bahseden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün şu sözlerle bahsetti; Biz altyapı yatırımları Genel müdürlüğü olarak Konya Büyükşehir belediyemizle beraber iyi bir çalışma düzeni oturttuk ve güzel çalışıyoruz. Konya’yı her defasında masaya yatırıyoruz, her defasında farklı bir konuyu irdeliyoruz. Bir ayağımız burada onların bir ayağı Ankara’da bu iyi iş birliği güzel sonuçlar doğuruyor tabii ki. Valiliğimizin bütün kurumlarıyla beraber bize destek verdiğini ifade etmek istiyorum. Ankara’da işler hiç kolay değil hiçbir proje doğrulmadan emek verilmeden belki 100 defa peşinde koşulmadan Vücuda gelmiyor burada kendilerinin emeklerini ben takdir ediyorum başkanımızın ifade ettiği gibi mevcut sistemler yanında biz yeni sistemleri çalışıyoruz. Necmettin Erbakan Üniversitesini Alaaddin’e bağlamayı Fethi Ahmet Özcan wink hattını tramvayda adliye ile Şehir Hastanesi’ni bağlamaya çalışıyoruz. Diğer yandan belediyemizin şehir hastanesi stadyum birinci etabı ve devamında şu an bulunduğumuz ikinci etabı önemli bir katkı Barış Caddesi Tramvayı Büyükşehir Belediyemizce yapılıyor. Devlet Demir Yolları Konyaray adı altında banyoyu modernize ediyor. Konyamız dolayısıyla bu entegrasyonlara, gayri sistemlere elbette ki yıllardır aşina. Ama şu bahsettiğimiz şu projelendirdiğimiz şuan inşa ediyor olduklarımız, tamamlandığında neler tamamlanacak farklı bir şekilde realiste entegrasyonlarının halkalarının birine bağlandığını göreceğiz. Büyük şehirlere baktığımızda dünyada dairesel bir sistem vardır. Konya tüm bu yaptıklarımızla beraber bu ağ sistemini oluşturuyor. Üniversiteler birbirine bağlanıyor, farklı yönden gelenler merkeze bağlanıyor. Alaaddin noktası şehir hastanesi - adliye gibi önemli cazibe merkezlerine erişim sistem üzerinden kolaylaşıyor. Tramvaylar birbirine bağlanıyor hani büyük şehirlerde Tokyo‘da Paris’te New York’ta bahsettiğimiz Raid Stan entegrasyonlarının kuşattığı şehir haline Konya hızlıca ilerliyor. Banliyönün de kuzey güneyde önemli bir akış oluşturduğunu ifade edebiliriz. Bu kapsamda Kavşaklar da önemli bir yer tutuyor. Bugün temelini attığımız kavşağı Şehir Hastanesi Stadyum Projesinin ikinci etabında kavşaklardan birisi bu proje yani ikinci etap 9.7 kilometre bu kapsamda 34.720 metre tek kat ray döşenmiş olacağız. On istasyonumuz var, Aksaray Yolu Kavşağı, TÜMOSAN Ankara Yolu Kavşağı, İstanbul yolu kavşağı, otogar bendi hızlı tren kesişimini düzenlenmesi gibi. Bu Kavşaklar yapıldığında sistemin akışkanlığı sağlanacak ortalama yükselecek konfor, karayolu trafiğinin güvenliği, kesintisiz sürüş, zaman kazancımız, akaryakıt tasarrufumuz ve en önemlisi can güvenliğimiz artacak, kazalarımız azalacak dolayısıyla bu kavşakların her birisi ciddi bir külfet" ifadelerine yer verdi.

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan TÜMOSAN kavşağının temeli Milli görüş adamı Necmettin Erbakan döneminde atıldığına ve Konya'nın günümüzde de bir çok alanda faydasını gördüğünü belirterek, "Konyamızı Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki bu çalışmalar elbirliğiyle yapılıyor. Yerelde yapılsa bile proje anlamında esnekler üretiliyor bugün belki külfet olarak görülen çalışmalar hizmete girdiği zaman şehirde yaşamayı kolaylaştıracak ve uzakları yakın edecek çalışmalar olarak tarihe geçecek. Kavşağın adı TÜMOSAN kavşağı, TÜMOSAN kavşağı deyip karşımızda da tüm TÜMOSAN'ı görünce biraz şehri bilen, yaşı ilerlemiş, şehir tarihine hakim olan birisi olarak 70'li yıllara gitmemek mümkün değil. Elbette gençlerimiz ya vekilim nereden gitti 70'li yıllara diyebilirler ama bugünleri o yıllardan geldik TÜMOSAN'ın temeli ağır sanayi mimari merhum muhterem Prof. Dr. Necmettin Erbakan büyüğümüzün Cumhuriyet hükümetlerinde başbakan yardımcılığı yaptığı dönemlerde başladı. Burada bu yolda ikinci organizeden proje olarak belki eser vardı ama başlamamıştı. Sadece TÜMOSAN bu ne olacak bu nasıl bir fabrika olacak bir de ileride üniversite kampüsü‘nün yeni adımları atılmış şehirde orada kampüs olur mu olmaz mı orada su yok insanda nasıl yasayacağız tartışmalarını iyi hatırlıyorum. Tabii TÜMOSAN'ın bu bölgeye gelişi sadece bina olarak değil kadimden bu tarafa tarıma dayalı sanayi üretimini benimsemiş fabrikaların olduğu atölyelerin olduğu Konyamızda aynı zamanda otomotiv yan sanayine evrilen sonrasında da bugün savunma sanayine geçen Konya sanayisi için büyük bir katkı oldu. Bugün Konya’da 4 milyar Dolara varan ihracat rakamlarını konuşuyorsak bugün Konya’da ihracat fazlası veren bir sanayi konuşuyorsak, bugün Konya’da işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasını çok altında olduğunu konuşuyorsak, işte bu eserin büyük katkısı vardır. Yani dün yapılanların bugüne faydasıdır. Değerli dostlar hemen birkaç gün önce hemşehrimiz Çevre ve şehircilik Bakanımız iftihamız Murat Kurum beye Ana Muhalefet Partisi’nin lideri tarafından bir karın ağrısı babında kendisine deyimiyle sataşma yapıldı. Bakın arkadaşlar Erzincan'da Necmettin Erbakan‘ın ağır sanayi hamlelerinin içerisinde yer alan Taçsan Takım Tezgahları Fabrikasının temel atıldıktan sonra Allah rahmet eylesin o günün Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Niyazi kurt, olmaz yapamazsınız diyerek o temelde bir betonu sökerek arabasının bagajında Ankara’ya götürmüştür. Ama sonrasında fabrika tamamlanıp o tezgah o düzen Kayseri’ye taşınacağında ise binanın çatısına çıkıp eylem yaptığını yakın zamanda gazetelerde gördük. Zihniyet o zihniyet 11 ili ayağa kaldıran Türkiye’nin dört bir tarafında Çevre şehircilik Bakanlığı faaliyetlerini en üst seviyede götüren 500 bin konut hamlesi başlatan ve tamamlayacak olan hemşehrimize Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza 11 deprem ilinin her birinin her bir vatandaşının kardeşi, evladı, abisi olarak değerlendirilen Murat kurum bakanımıza, bugün saldıran zihniyet aynı zihniyet. O zihniyet değişmeyecek Allah'ın izniyle iş yapan imar eden bayındırlık hizmetleri yürüten bizim zihniyetimizde çalışmaya üretmeye yapmaya devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Konya Valisi İbrahim Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, AK Parti Konya Teşkilat Başkanı Fatih Özgökçen, Konya Büyükşehir Belediye başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet PekYatırımcı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılıca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, KTÜN rektörü Prof Dr. Osman Nuri Çelik 3. Ana Jet Komutanı Hava Pilot Tümgenerel Mete Kuş'un katılımıyla temel atma töreni gerçekleşti.

Muhabir: HATİCE TEKİN