KONYA KOLEJİ – 4

1974 yılında Maarif Koleji’nde göreve başlayan beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar Vardar’ın tüm öğrencilerin spor yapması konusunda duyarlı olduğunu önceki sayılarımızda belirtmiştik. Bu çerçevede atletizm yapan önceki isimlerin yanında Mehmet Tevfik Gürsel, Haydar Sur, Mehmet Fuat Karabağır, Ender Rıza Ekici ve Ferhat Kayhan’ı da görüyoruz. Bu isimlerin teknik branşlarda okullarını temsil ettiklerini özellikle Mehmet Tevfik Gürsel’in yalnızca okulda değil kulüplerde de başarılı bir basketbolcu ve voleybolcu, Haydar Sur’un da profesyonel düzeyde başarılı bir voleybolcu olduğuna şahit oluyoruz.

Atletizmde Maarif Koleji’nin perde arkası kahramanı Mazhar Vardar Beden Eğitimi dersi öğretmenliği yanında Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı olarak da görev yapmıştı.

 MEHMET TEVFİK GÜRSEL

 1961 Yılında Konya’da doğdu. 19 Mayıs İlkokulu sonrası 1973 yılında imtihanı kazanarak Maarif Koleji’ne kaydoldu.  O yıllarda okulun beden eğitimi dersi öğretmenleri  başta Mazhar Vardar olmak üzere Fikret Ünlü, öğrencilerinin spor yapması gayreti içindeydiler. Bu çerçevede M. Tevfik Gürsel ortaokul birinci sınıftayken basketbola başladı. Okul takımı yanında antrenörlüğünü Selahattin Soy’un yaptığı siyah beyaz Konyaspor formasıyla her geçen gün kendini geliştirdi.

Ferhat Kayhan 1976 yılı sezon açılış müsabakalarında gülle atmış ve yıldızlarda 12.27 ile birinci olmuştu.

Mazhar öğretmen tarafından 1976 yılında okul takımı için yüksek atlamaya yönlendirilen M. Tevfik Gürsel, stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı. İlk yarışında 1.55m ile birinci oldu ve şampiyon okul takımıyla Mersin’de yapılan Grup Birinciliği’ne iştirak etti. Orada 1.60m atlayarak 1. oldu. Daha sonra İzmir’de organize edilen Ortaokullar Türkiye Birinciliği’nde 1.65m ile 2. oldu.

Dr.Ferhat Kayhan 1970 yılından beri spor yapmayı sürdürüyor.

 Her geçen gün kendini geliştiren Mehmet Tevfik Gürsel, 1.75m ile Berkhan Uykur’a ait yüksek atlama Konya rekorunu 1.78m ile yenileyerek önemli bir başarıya imza attı.

Dr.Mehmet Fuat Karabağır halen memleketi Antalya’da mesleğini sürdürüyor.

Okul müsabakaları dışında lise döneminde bölge müsabakalarına da iştirak eden M. Tevfik Gürsel, Antalya’daki Grup Birinciliği’ne de katıldı. Yüksek atlamanın yanında 4x100m bayrak yarışında Konya’yı temsil etti. Birkaç sefer de 110m engellide yarıştı.

Mehmet Tevfik Gürsel(sol başta) İzmir’de atlet arkadaşları ile sandal gezisinde Ömer Özdöner, Erdem Şerbetçigil, Zafer Göçmez arka planda Kâmil Çetin, Korkut Yapıcı Şahabettin Aktuna

1980 yılında Selçuk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde yüksek öğrenime başladı. Bu dönemde de atletizme devam etti. Üniversiteyi temsilen İzmir’deki yarışlarda iki sefer 1.75 ve 1.80m atladı.

Ayaktakiler; Nihat Kırtaç, Ferhat Kayhan, ? E.M.L.) Oturanlar; ? , Ahmet Güney, Feridun Yıldız

Mehmet Tevfik Gürsel, spor hayatını atletizm ve basketbolla birlikte yürüttü. Siyah Beyaz Konyaspor sonrası Hasan Özkaplan’ın çalıştırdığı Demirspor, Numan … ve Kerim Sargın’ın çalıştırdığı Şekerspor’da basketbol oynadı. Üniversite bitti, spor bitti.

Maarif Koleji (Anadolu Lisesi)'nin atletizmde iddialı olduğu 1970'li yılların gazete haberi

Uzun yıllar Konya’da dershane işleten Mehmet Tevfik Gürsel, 2019 yılı sonunda emekli oldu. Halen toprağı Konya’da yaşıyor.

HAYDAR SUR

1961 yılında Konya’da doğdu. Uluırmak Ali Hoca Mahallesi’nden. Baba Konya’nın yerlisi, anne Akören Orhaniye’den. Uluırmak İlkokulu sonrası 1973 yılında Konya Maarif Koleji’ni kazandı. Orta kısım ikinci sınıfta  okul bahçesinde okul arkadaşlarıyla voleybol oynarken  yeteneği, beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar vardar’ın dikkatini çekince okul takımında voleybol ve basketbol oynamaya başladı. Lise birinci sınıftayken Mazhar öğretmen Haydar Sur’u atletizme yönlendirdi. Hem basketbola hem voleybola faydası olacağını, atletizm için yeteneğine göre okul takımının eksiğini kapatacağını belirtince Haydar Sur, zaman kaybetmeden stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı. 110m engelli ve yüksek atlama yarışlarının müdavimi oldu. Yüksek atlamada 1.87 atlayan Berkhan Uykur’dan sonra 1.85’e ulaşarak Uykur’un en güçlü rakibi oldu. Bir seferinde okul takımının disk atıcısı Narter … yarış saatinde gelmeyince Mazhar öğretmen Haydar Sur’u alternatif olarak seçti. Antrenör Tulukcu nezaretinde yarıştan hemen önce yarım saat kadar yaptığı disk antrenmanıyla birinci olunca çok mutlu oldu.

Üç adım atlamada Haydar Sur’un ikinci olduğunun gazete haberi

Yaz mevsiminin ikindi sonu serin havasında arkadaşlarıyla antrenör gözetiminde stadyumdan Meram Yeni Yol gidiş gelişle yaptığı kros antrenmanları onu çok mutlu ediyordu. Haydar Sur, okuldan mezun olduğu 1979 yazına kadar atletizm, voleybol ve basketbol faaliyetlerine devam etti. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başladı. İlk iki yıl antrenör Enver Göçener nezaretinde Galatasaray kulübünde prafesyonel düzeyde voleybol oynadı. Sonrasında dersleri ağırlaşınca voleybola ayırdığı zamanı kıstı. Beş yıl da Bakırköyspor voleybol takımında forma giydi. Öğrencilik sona erince spor hayatı da sona eren doktor Haydar Sur, 1987 yılında Muş’ta sağlık müdür yardımcısı olarak mecburi hizmetle mesleğe başladı. Birçok farklı birimde tıp hizmetini sürdüren eski atlet, voleybolcu ve basketbolcu Haydar Sur, halen Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı olarak görevini sürdürüyor ve eşi ve iki çocuğuyla İstanbul’da yaşıyor.

 MEHMET FUAT KARABAĞIR

1959 yılında Antalya Korkuteli’nde doğdu. Baba öğretmen olunca ilkokula Antalya Dumlupınar’da başladı. 4. ve 5. sınıfı Konya Devrim İlkokulu’nda okudu.1970 yılında Maarif Koleji’ne başladı. Orta ikinci sınıftayken okul spor salonunda arkadaşı Ferhat Kaya’nın teşvikiyle voleybol oynamaya başladı. Dönem arkadaşı onu gülle atmaya teşvik etmişti. Bir süre sonra beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar Vardar ve okul atletizm takımı kaptanı Hasan Bakır’ın yönlendirmesiyle 110m engelli ve yüksek atlamayı tercih etti. 1974 ve 75 yıllarında liseler arası yüksek atlamada 1. oldu. Okul adına Mersin’de yapılan Liseler Grup Birinciliği’ne katıldı. Zamam zaman cumartesi ve pazar günleri de antrenman yaptı. Üniversiteye daha iyi hazırlanabilmek için lise ikinci sınıftan itibaren antrenmanları azaltan Mehmet Fuat Karabağır, son sınıfı Bornova Anadolu Lisesi’nde okuyarak 1977 yılında mezun oldu ve aynı yıl Hacettepe Tıp Fakültesinde yüksek öğrenime başladı. 1983 yılında tıp öğrenimini bitirdi. 1983-1985’te mecburi hizmet için sağlık ocağında çalıştı. 1985 sonrası Antalya Devlet Hastanesi’nde radyoloji uzmanı olarak görev yapan Mehmet Fuat Karabağır, halen memleketi Antalya’da serbest doktor olarak mesleğini sürdürüyor.

Ferhat Kayhan Okul panosunda bulunan Şeref Listesi’nde yerini almıştı.

ENDER RIZA EKİCİ

1959 doğumlu. Kolej öğrenimini sürdürürken önce eskrim, tekvando ve güreşle ilgilendi. 1974 yılında arkadaşı Feridun Yıldız’ın da teşvikiyle stadyuma gitti. O disk atmaya sıcak bakmıştı. Ama antrenör Tulukcu onu 100 ve 200m’ye yönlendirdi. 4x100m bayrak yarışlarına da iştirak etti. 100m’yi 12, 200m’yi 27sn civarında koştu. Atletizme iki yıl devam etti. Sonrasında ODTÜ’den petrol mühendisi olarak mezun oldu. Otuz beş yıl bilgisayar işiyle ilgilendi. Halen Kültür Üniversitesi genel sekreteteri olarak görevini sürdürüyor.

Ahmet Nuri Bilgin ve Ender Rıza Ekici de Kolej Şeref Listesi’nde

FERHAT KAYHAN

1959 yılında Karaman’da doğdu. İlkokulu Karaman’da okudu. 1970 yılında Konya Maarif Koleji’nde öğrenime başladı. Çok geçmeden voleybolla ilgilenmeye başladı. Okul takımı yanında Demirspor formasını giydi. Beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar Vardar  diğer öğrencileri yönlendirdiği gibi  Ferhat Kayhan’ı da atletizme yönlendirdi.

1977-78 Genç Takım Ayaktakiler; Tayfun Aytar, Özcan Tokuç, Mazhar Vardar, Haydar Sur M. Tevfik Gürsel, Ahmet. Oturanlar: Ertuğrul, Namık, Selçuk Tez, Mustafa Ata Atık

Ferhat Kayhan, stadyuma giderek atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu’nun yönlendirmesiyle gülle ve çekiç atma antrenmanlarına başladı. Mezun olduğu 1976 yılına kadar tüm okul müsabakalarına katıldı. Birkaç kez de Demirspor formasıyla yarıştı. Genelde gülle atmada daha başarılı oldu. Bir sefer de okul takımı için Mersin’de gruplar müsabakasında yarıştı.

Kolej Atletizm Takımı Stada doğru yol alırken sağdan 2. Mehmet Fuat Karabağır

1976 yılında sezon açılış müsabakasında  gülle atma yıldızlarda 12.27 ile birinci olan Ferhat Kayhan, 1976 yılında Maarif Kolejinden mezun olduğu yıl Ziraat Fakültesini kazandı ama yalnız kaydını yaptırdı, okula hiç gitmedi. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenime başlayan Dr. Ferhat Kayhan, 2005 yılında emekli olduktan sonra İstanbul ve Antalya’da sağlık turizmini uluslararası düzeyde sürdürüyor. Maarif Koleji sonrasından beri sağlık için spor yapmayı sürdüren Dr. Ferhat Kayhan, iki çocuk ve bir torun sahibi. Oğlu Sapanca Üniversitesinde basketbol oynamakta.