MÜTEVAZI AMATÖRLERİMİZ                                                                      

AFİF GEZGİN

1949 yılında Tokat Tural’da doğdu. Baba İstanbullu, anne Kastamonulu. İlkokulu Tural Şeker İlkokulunda, Ortaokulu Konya Karma Ortaokulunda okudu. Konya Erkek Lisesi sonrası Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu.

İlkokuldayken mahalle arkadaşlarıyla çokça futbol oynayan Afif Gezgin, ailesinin şeker fabrikası personeli olması nedeniyle Konya’ya geldi. Karma Ortaokulu ikinci sınıftayken dönemin beden eğitimi dersi öğretmeni “Boyacı” lakaplı Cevdet Şenyurt’un ilgisiyle 1963 yılında atletizmle tanıştı. İşte spor sahalarının centilmeni Afif Gezgin, o tarihten itibaren aralıksız elli sekiz yıldır koşuyor, koşuyor.

FOTO- 1966-67 Konya Bülent Ayyüce 100m. finişinde ipi göğüslerken

Öğretmen Cevdet Şenyurt, tüm Karma Ortaokulu öğrencilerini testten geçirirken Afif Gezgin de bu çerçevede sürat koşuları, uzun ve yüksek atlamayla gülle atmada yetenekli olduğunu göstermişti.

Afif Gezgin bir taraftan şeker fabrikası lojmanları bahçesinde karşı mahalleden gelen arkadaşı Cem Yeşiltepe ile koşular yaparken zaman zaman da stadyuma giderek gönüllü antrenör Mustafa Keten’e tabi olarak 300m’lik müstakil atletizm pistinde ve 1 nolu sahada bulunan 400m’lik atletizm pistindeki antrenmanlara katıldı.

FOTO- Konya 1967 100m. ödül töreni 1.Bahri Güzelkılıç 2.Bülent Ayyüce 3.Reha Çelen

Bu dönemde şeker fabrikasında çalışan ve Şekerspor atletizm takımıyla ilgilenen (Maraton) Mehmet Serin ve Halis Özkan’dan ilgi gördü. Mehmet Serin, otobüs durağında karşılaştığı Afif Gezgin’e kulüp lisansı için imza attırmıştı. Gezgin, Erkek Lisesi birinci sınıftayken yeşil beyaz Şekerspor formasıyla yarışlara katılmaya başladı.

FOTO- 19 Mayıs 1970 Ayaktakiler; Mustafa Yavuz, İlker Özkan, Mehmet Şendoğan, Ömer Zengin Oturanlar; Arif Öztürk, Ali Peksarı, Ahmet Keten, Yüksel Esen

Bu yıllarda İdmanyurdu -Şekerspor rekabeti yanında Stadspor, Selçukspor, Gençlerbirliği (Konyaspor), Demirspor, Yolspor, Karagücü kulüpleri de atletizmle ilgileniyorlardı.

Erkek Lisesi ikinci sınıftan itibaren de liseler arası yarışlara katılmaya başladı. Aynı yıl kulüpler 100m yarışında Seyfi Özügüzel 1., Cem Yeşiltepe 2., Afif Gezgin 3. olmuştu.

FOTO- Erkek Lisesinin iki krosçusu Ahmet Keten ve Yüksel Esen

1967 yılında Erkek Lisesinden mezun oldu ve Ankara İTİ Akademisinde yüksek öğrenime başladı. Ankara Şeker Fabrikasında görevine devam eden Afif Gezgin, 1971 yılında 100m’de 11.9 ile Ankara Bölge 3’üncüsü olmuş ve 200m’de 25.4’lük kronometrik derece elde etmişti.

Ankara Şeker Fabrikasında çalışan ve Ankara Şekerspor forması giyen Gezgin, 1973 yılında askerliğe gidinceye kadar antrenman ve yarışlara devam etti. Terhis sonrası 1975 yılında Konya’ya döndü ve İş Bankası’nda çalışmaya başladı, antrenman ve müsabakalara katılmaya devam etti. Bu dönemde antrenör Muzaffer Tulukcu’dan ilgi gördü ve ilkbölge formasını giyme memnuniyetini yaşadı.

FOTO- Konya atletizminin centilmeni Afif Gezgin İskenderun’da gençlerle

1977 yılında İskenderun Demir Çelik Fabrikasında çalışmaya başladı. Kendisi ferdi olarak sporuna devam ederken bir taraftan da geçlere sahip çıkarak anların atlet olmasına vesile oldu. Bu dönemde antrenman reçetesini Tulukcu’dan aldı.

2004 yılında yirmi yedi yıl sonra tekrar Konya’ya dönüp Tapu Kadastro 6. Bölge Müdürlüğünde çalışmasını sürdürürken masterlere katıldı. Antrenmanlarına, 100, 200, 400, 800m ve uzun atlama yarışlarına katılmaya devam ediyor.

FOTO- Afif Gezgin en solda 100m. yarışı çıkışında

Konya’ya geldikten bir yıl sonra 2005 yılında eşini kaybederek yalnız kalan ve emekli olan spor sahalarının centilmeni Afif Gezgin, 1963 yılında başladığı atletizmi Konya Masterler Kulübünde sürdürüyor.

FOTO- Afif Gezgin emekli hayatını Konya’da sürdürüyor

FOTO-

FOTO- Afif Gezgin'nin bir ömre sığan başarı madalyaları

BÜLENT AYYÜCE

1950 yılında İstanbul’da doğdu. Doktor olan babasının mesleği gereği küçüklüğü Çumra’da geçti. Sonrası aile İstanbul’a taşınınca küçük Ayyüce, İlkokul birinci sınıfı Aksaray’da, ikinci sınıfı Laleli’de okudu. 1959 yılında baba, ihtisasını bitirince aile Konya’ya taşındı. Ecdat zaten Beyhekim Mahallesi Kalecik Sokağı’ndandı. İlkokul üçüncü sınıfa Gazi İlkokulunda başladı ve buradan mezun oldu. Ortaokulu Karma Ortaokulunda bitirdi ve Erkek Lisesine başladı.

Erkek Lisesi birinci sınıftayken Atatürk Spor Salonunda antrenman yapan jimnastikçilerin arasına girerek onlar gibi hareketler yapmaya başladı. Bu merakı onu aletli jimnastikçi yaptı. Boyu uzun olduğundan bu çok uzun sürmedi.

Bir gün tesadüfe stadyumun içine girdi. O anda yapılan atletizm yarışları ilgisini çekti. Lastik ayakkabıyla girdiği ilk 100m yarışında 12.8 koşması, o yıllarda atletizm ajanı olarak görev yapan Zeki Ülker’in dikkatini çekmişti. Zeki Ülker’in ilgisiyle Bülent Ayyüce atletizme başladı.

FOTO- Afif Gezgin’e Tapu ve Kadostra Genel Müdürü Tugay Kaya tarafından ödül takdimi

O yıllarda Erkek Lisesi müdürü Nail Gökbudak ve beden eğitim dersi öğretmeni Süleyman Ünver atletizmle hayli ilgiliydi. O artık 100m, uzun ve yüksek atlama branşlarının müdavimiydi. Bahri Güzelkılıç, futbol sonrası atletizme gelinceye kadar Ayyüce, 100m yarışlarının hep birincisiydi. Beden eğitimi dersi öğretmenlerinin ısrarıyla bir sefere mahsus 8km’lik kros yarışına da katıldı.

Antrenmanlarını genelde Reha Çelen, Ahmet Keten, Mustafa Silay, İlker Zümrüt, İshak Süha Ünüvar ve Bahri Güzelkılıç ile yaptı. Konya dışında İzmir ve Mersin’deki yarışlara katıldı. Konya’da pentatlon (beşli yarışma) müsabakasına da katılmıştı. 200m’de bir sefer yarıştı. 1966 ve 67 yılları onun atletizmde en faal yıllarıydı.

FOTO- 1967 Konya Şekerspor Ayaktakiler; Muharrem Apan, Halis Özkan, Edip Yazgan? , Yaşar Bulu, Arif Eseroğlu, Oturanlar;  Afif Gezgin, Reha Çelen, Mehmet Serin, ?

Konya’da yapılan Türkiye-Irak ikili millî müsabakada Konya’yı temsil etmişti. Erkek Lisesinin sarı lacivert formasıyla Konya şampiyonluğu onurunu yaşadı. Konya ve Zonguldak’ta yapılan Salon Atletizm Türkiye Birinciliği’nde yarıştı. Uzun atlamada 5.65 ile yıldızlar Türkiye 4’üncüsü, 200m’de ise 5. oldu.

1967 yılı sonbaharında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesine başladı. Atletizm antrenmanı yapma imkânı bulamadı. Sadece birinci sınıftayken Stadspor’da basketbol oynama imkânı buldu.

1972 yılında doktorasını yapmak için Almanya’ya giden Bülent Ayyüce, mesleğini halen üstdüzeyde burada sürdürüyor.

FOTO- Bülent Ayyüce kros yarışında (gözlüklü)

YÜKSEL ESEN

1953 yılında Hadim merkez Hocalar Mahallesi'nde doğdu. Baba ormancı olunca ilkokul birinci sınıfı doğduğu yerde, ikinci sınıfı Kızılca'da, üçüncü ve dördüncü sınıfı Yeni Konak (Çona)'ta, beşinci sınıfı ve ortaokulu Hadim merkezde okudu. Sonrasında Konya Erkek Lisesini ve devamında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi.

FOTO- Bülent Ayyüce Pentatlon (5’li yarışma) da gülle atarken.

Yeteneği belliydi. Ortaokulda beden eğitimi dersi öğretmeni onu 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenleri için seçti.

Erkek Lisesi ikinci sınıftayken 1969 yılında kros için sınıf seçmesinde ikinci oldu ve diğer sınıflardan seçilenlerle antrenmanlara başladı. Böylece atletizmle tanışmış oldu.  Beden eğitimi dersi öğretmeni Süleyman Ünver ve zamanın atletizm ajanı Zeki Ülker nezaretinde çoğunlukla akşamları, evde eşofmanlarını giyip dönem arkadaşları Ömer Zengin, Ahmet Keten, Mustafa Yavuz, Seyit Saklan, Muharrem Apan ve Mustafa Erkek başta olmak üzere zaman zaman da diğer atletlerle antrenman yaparak kendini geliştirdi.

FOTO- 1966-67 Kara Mehmet, Bülent Ayyüce ve Nejat Söylev

Stadyum çevresinde yapılan yarışlarda yarış tecrübesini arttırdı. Erkek Lisesi son sınıftayken 27 Aralık 1970 tarihinde Ankara'da yapılan geleneksel Atatürk Koşusu Liseler Yarışı'na Konya'yı temsilen Ömer Zengin, Mustafa Yavuz ve Ahmet Keten ile katıldı.

27 Mayıs'ta İstanbul'da yapılan Liseler Türkiye Birinciliği'nde 1500m engelli yarışına katıldı. İlk defa ve emaneten giydiği çivili ayakkabı, üçüncü turda altı beton olan su havuzunda ayağına batınca yarışı terk etmek zorunda kaldı.

FOTO- Türkiye Irak ikili Milli Müsabaka açılış töreni 2.sırada Bülent Ayyüce.

Lise bitince Yüksel Esen'in atletizm hayatı sona erdi. Çünkü İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde öğrenimini sürdürürken şartlar spor yapmaya müsait değildi.

Üniversite hayatı sonrası İstanbul'da ticari hayata atıldı. 1997 yılında sıhhi tesisat işine girdi. 2008 yılında emekli oldu. Halen kışları Konya merkezde, yazlarıysa toprağı Hadim'de emeklilik hayatını sürdürüyor.

FOTO- 1967 Erkek Lisesi şampiyonluk kupası ile Reha Çelen Bülent Ayyüce ve Bahri Güzelkılıç

İSA ÇİFTÇİ

1970 yılında Konya’da doğdu. Aslen Kars Arpaçaylı. İlkokulu İhsan Özkaşıkçı’da, Ortaokulu Mevlâna Ortaokulu’nda okudu. Ortaokulda müdür yardımcısı Behzat Altınbaş’ın teşviki ve o yılların popüler orta ve uzun mesafe koşucusu hemşerisi Mehmet Yurdadön’ün etkisiyle 1983 yılı baharında stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu’nun antrenmanlarına katıldı. Altı ay kadar atletizme devam etti. Bu dönemde il içinde yapılan 200m, 400m ve bayrak yarışlarına iştirak etti.

FOTO-İsa Çifçi en önde solda antrenman öncesi

Aydoğdu’da ikamet ettiği ev Et ve Balık Kurumu’na yakın olduğu için futbol merakı nedeniyle Etbalıkspor’un futbol antrenmanlarına başladı. Üç yıl Etbalıkspor’da, üç yıl Maliyespor’da futbol oynadı. Sonrasında üç yıl futbol hakemliği yaptı.

1983 yılında altı ay kadar atletizm yapan İsa Çiftçi, Konya’da emlakçılıkla iştigal ediyor.

FOTO- dönem abi ve arkadaşları ile.

iFOTO- isa Çifçi Futbol hakemi olarak Defterdarlık’da.

FOTO-İsa Çifçi Futbol Hakemi

FOTO- Konya da bir yarış öncesi ? , Osman Gezbeli, Ahmet Özşen, İsmail Tosun ve Afif Gezgin