ŞERBETÇİGİL VE ERDOĞAN'IN YETİŞTİRDİĞİ İKİ ATLET

MİLLÎ ATLET DOĞAN NUR   

1976 Konya doğumlu. İlkokulu Halil Bahçeci İlkokulu’nda, ortaokulu Karatay Karma Ortaokulu’nda, liseyi Meram Muhittin Güzelkılınç Lisesi’nde okudu. Ankara Gazi üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. Yüksek lisansı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maliye Bölümü’nde yaptı. 2003 yılında serbest muhasebeci mali müşavirlik belgesini, 2014 yılında bağımsız denetçilik belgesini aldı. Halen serbest mali müşavirlik, bağımsız denetçilik ve bilirkişilik yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Atletizme, 1991 Kasım ayında Karma Ortaokulu’nda beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Kuş’un yaptığı okul atletizm takımı seçmelerinde 1.olunca başladı. İlk başta antrenörlüğünü, Gençlik Spor Müdürlüğü antrenörü Durmuş Ali Erdoğan yaptı. Daha sonra Durmuş Ali Erdoğan'ın askere gitmesi ile İHL beden eğitimi dersi öğretmeni ve Konya atletizmine birçok sporcu yetiştirmiş olan Erdem Şerbetçigil ile devam etti. 1995 yılında atletizm genç millî takımı 400 ve 4x400m bayrak takımına seçildi. 1996 yılında da üniversite öğrenimi, hayat şartları gibi nedenlerlen dolayı atletizm açısından en iyi döneminde atletizmi bırakmak zorunda kaldı. Atletizm hayatı kısa sürdü. Atletizme geç başladı ve erken bıraktı.  Ama bu kısa döneme birçok başarı ve madalya sığdırdı.

FOTO- 4×400 Bayrak Yarışında önemli başarılara imza atan Davut Sepetçi siyah forması ile stafet alırken.

1992 yılında Konya Ortaokullar Pist Yarışları’nda 400 ve 800m'de 1. oldu. Yeni kurulan Konya PTT Spor'a lisanslandı. 1993 yılında Türkiye Yıldızlar Şampiyonası'nda 800m'de 4., 400m'de 3. oldu ve Türkiye çapında ilk madalyasını aldı. Aynı yıl yapılan Yıldız Kulüpler Türkiye Şampiyonası'nda 400m’de 1. oldu, aynı zamanda Erdem Şerbetçigil önderliğinde Konya PTT Spor da takım olarak Galatasaray, Çimentaş, Enka, Kara Kuvvetleri gibi birçok büyük kulüp arasında 3. oldu.

FOTO- 4×400 Bayrak Yarışında önemli başarılara imza atan Davut Sepetçi siyah forması ile stafet alırken.

1994 yılında Ankara'da yapılan Gençler Türkiye Şampiyonası’nda 400m'de 3. oldu. Konya Liselerarası Pist Yarışları'nda 400 ve 800m'de 1. oldu. Ayrıca zaman zaman Konya PTT Spor'un kros takımında da yarıştı. 1995 ve 1994 yılında İzmir de yapılan Salon Türkiye Şampiyonası’nda hem 400 metre hem de 800 metrede 1. olarak Türkiye şampiyonu oldu. Konya PTT Spor atletizm takımının hem geçler hem de büyükler düzeyinde 400,800, 4x100, 4x400m yarışlarının vazgeçilmez elemanı oldu ve bu dönemde hem bireysel hem de kulüp müsabakalarında birçok kez ilk üçe girdi. 1995 yılında Gençler Türkiye Şampiyonası’nda 400m'de 1., 800m'de 3. oldu ve 400m'de Konya’dan uzun bir aradan sonra millî takıma seçilen ilk sporcu oldu. Aynı yıl yapılan Balkan Gençler Şampiyonası'nda 400 ve 4x400m'de Türkiye’yi temsil etti ve her iki branşta da 4. oldu. Yine aynı yıl uluslararası Cezmi OR müsabakalarında da yarıştı ve serisinde birinci oldu.  

FOTO- Davut Sepetçi 2. olarak finişe yaklaşıyor.

Doğan Nur’un en iyi dereceleri: 400m’de 49,42 (dönemin Konya bölge rekoru) ve 800 metrede 1,53 (dönemin Konya bölge rekoru).

1996 yılında öğrenim hayatına ağırlık verdiği için içinde bir tutku olan atletizmi bıraktıktan sonra sadece 1998 yılında Üniversitelerarası Türkiye Şampiyonası'nda takım olarak Türkiye 2’ncisi olan Gazi Üniversitesi atletizm takımında 4x400m bayrakta yarıştı ve Türkiye 2'ncisi oldu.  

Aslen Konya Obruklu olan Doğan Nur, halen mali müşavirlik mesleğini Ankara'da sürdürüyor.

FOTO- Davut Sepetçi Milli formayı şerefle taşıdı.

                                                                    

SONER ERGÜN

1974 yılında Konya’da doğdu. Aslen Beyşehir İmrenlerli (Balkanda). Karma Ortaokulu’nda okuduğu sürede Konyaspor küçükler takımında futbol oynadı. Beden eğitimi dersi öğretmeni Mustafa Erkek, yaptığı ders içi yarışmalar sonucu Soner Ergün'ü atletizme yönlendirmek istedi ancak o, futbola devam etmek istedi. Futbola lise birinci sınıfa kadar devam etti. Gazi lisesi birinci sınıfta Konyaspor'da futbola devam ederken bir futbol antrenmanı sonrası takım arkadaşlarıyla büyük stadın içinde bir hareketlilik olduğunu fark ettiler ve içeri bakmaya karar verdiler. İçeri girdiklerinde atletizm pistinde atletlerin yarıştığını gördüler. Bir süre izlediler. İzledikleri, koşmayı seven Soner Ergün'ün çok hoşuna gitti ve boş bir zamanında denemek istedi.

FOTO-1996 Soner Ergün 200 m. Üniversiteler Türkiye Şampiyonu.

Yarışma hafta sonuydu. Soner hafta içi atletizm pistine gitti. Oradaki sporculara nasıl atletizm yapacağını sordu. Onu daha sonra ilk antrenörü olacak Durmuş Ali Erdoğan'a yönlendirdiler. Soner, Durmuş Ali Erdoğan'a atletizm yapmak istediğini söyledi.  Durmuş Ali Erdoğan Soner'e, ertesi gün gerekli malzemelerle yanına gelmesini söyledi.  Ertesi gün gittiğinde atletizm hayatı başlamış oldu.

Durmuş Hoca'nın çalıştırdığı diğer sporcularla antrenmanlara başladı. Atletizmde, her ne kadar bireysel bir spor branşı olsa da, arkadaşlık ilişkilerinin diğer takım branşlarından daha güçlü olduğunu deneyimleriyle öğrendi.  Atletizme başladığı ilk dönemlerde kros yarışmalarına katıldı ancak istediği başarıları elde edemedi.  Bir antrenmandaki deneme esnasında Durmuş Ali Erdoğan hızını fark etti ve antrenmanlarını kısa mesafe koşu antrenmanlarıyla değiştirdi. Bu noktadan itibaren daha başarılı olmaya başladı.

FOTO- Ankara 1999-2000 Pttspor M. Ali Özuysal, İbrahim Tunç, Akif, Sami Söğüt, Erdem Şerbetçigil, Hasan Koçer (yönetici) , Mustafa Ertavukçu, Ali Kamber, Suat Çimen Oturanlar; Orhan, Ali Topal, Hüseyin, Kemal Küçükköroğlu, Barış Baltacı, Osman Çetin, Soner Ergün, Ahsan Karataş

Soner Ergün, İkinci yılından itibaren Erdem Şerbetçigil'in öncülüğünde kurulan PTT Spor atletizm takımında yarışmaya başladı. Takımda 100 ve 200m, uzun atlama, 4x100m'de yarışmalara katıldı. 1988-1997 yıllarında 100, 200m ve uzun atlamada okullar ve bireyselde Konya şampiyonlukları, Türkiye bazında büyüklerde 4'üncülük ve 5'incilikler, üniversite bazında Türkiye 3'üncülükleri ve 4'üncülükleri kazandığı yarışmalara katıldı.

Soner Ergün'ün en iyi dereceleri: 200m 22.70sn, 100m 11.25sn, 4x100m 43.45sn (O dönem Konya rekoruydu. Takım, Soner Ergün, Kemal Küçükköroğlu, İlkay Yazarer ve Halil Kahveci'den oluşuyordu.), uzun atlama 6.40m.

FOTO- İzmir Salon Türkiye Birinciliği Doğan Nur ikinci olarak şeref kürsüsünde

1993 yılında altıncı sırada kazandığı Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan 1997 yılında üçüncü sırada mezun oldu. Aynı yıl Çorum'un Kargı ilçesinde beden eğitimi dersi öğretmeni olarak göreve başladı. Aynı yıl yüksek lisans öğrenimine de başladı. 1999 yılında atletizmden kardeşi İbrahim Tunç, Kombassan Konyaspor basketbol takımında masör pozisyonunun boş olduğunu, isterse onu çağıracağını söyledi. Soner de öğretmenlikten istifa ederek Konya'ya geldi. Böylece profesyonel takımlarda çalışma macerası başlamış oldu.

2001 yılında Kombassan Konyaspor basketbol takımının mali nedenlerle kapanmasından sonra öğretmenliğe geri döndü. 2004 yılında ise Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulunda hocası olan Prof. Dr. Metin Şahin'in federasyon başkanlığı yaptığı Taekwondo Federasyonu’nda atletizmden abisi Zekeriya Akdoğan'ın tavsiyesiyle masör olarak kamplara katılmaya başladı.

FOTO- Doğan Nur ikincilik kürsüsünde boynuna madalyayı takarken.

2004-2012 yıllarında masör olarak çalıştı. 2012 yılından sonra ise bilinen ama resmi olarak pek kullanmadığı yönünü, antrenman bilimi ve performans geliştirme yönünü resmi olarak değerlendirme kararı aldı ve bundan sonra performans antrenörlüğü yapmaya başladı. Performans antrenörü (kondisyoner) olarak birçok Avrupa, Dünya ve olimpiyat kampında ve maçında görev aldı. Fiziksel performans antrenörlüğünü yaptığı birçok Avrupa, Dünya ve olimpiyat dereceli sporcusu oldu.

FOTO- Kemal Küçükköroğlu ve Doğan Nur iki samimi arkadaş istirahatte.

Bu arada 2018-2020 yıllarında Konyaspor basketbol takımında fiziksel performans antrenörü olarak hizmet verdi. Halen ülkesine, beden eğitimi öğretmeni ve taekwondo erkek millî takımı fiziksel performans antrenörü olarak hizmet vermekte. Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde (Sağlık Bilimleri) doktora eğitimine, spora bilimsel anlamda atletik performans gelişimi alanında devam etmekte.

Soner Ergün'ün 2003 yılında evlendiği eşi Emel Ergün'le Büşra, Meryem ve Ahmet isimlerinde üç çocuğu var.

FOTO- 2007 Tayland’da Soner Ergün Ay-yıldızlı formayı şerefle giymişti.

FOTO- 2010 Rusya Soner Ergün Avrupa şampiyonasında.

FOTO- 1995 Adana Türkiye 2.olan PTT Spor Ayaktakiler; Kaptan Levent, M. Fatih Yüksel, Doğan Nur, Mehmet Çelik, Mustafa Ertavukçu, Fikret Tüfekçi, Antrenör Erdem Şerbetçigil, Oturanlar; Hüseyin Özdemir, Ali Topal ve Fatih Bayrakçı.