EREĞLİ’DE ATLETİZM

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi 1989 öncesi Konya’ya bağlı Karaman ve Ermenek dahil, şu an ilimize bağlı yirmi sekiz ilçenin içinde atletizmde ön plana çıkan ilçemizin EREĞLİ olduğu hepimizin malumu.

Herhangi bir atletizm antrenörü Ereğli’de görev yapmadığı halde, başta bu ilçemizde görev yapan aşağıda isimleri yazılı beden eğitim dersi öğretmenlerinin özverili çalışmaları Ereğli’nin bu spor dalında önemli başarılara imza atmasında etken olmuştur.

Ereğli’de Atletizm sporuna önemli hizmetleri olan Mehmet Yoluk öğretmenimiz 2020 yılında vefat etmişti.

Belediye başkanı Şefik Baybur başta olmak üzere bazı belediye başkanlarının, ilçe millî eğitim müdürü Aydın Selay ve bazı okul müdürlerinin ve farklı branş öğretmenlerinden bazı isimlerin de Ereğli atletizmi için takviye kuvvet oldukları bilinmektedir.

1960’lı yıllarda Konya Erkek Lisesi’nde Konya atletizmine önemli hizmetleri olan beden eğitimi dersi öğretmeni Sebahattin Şengün’ün 1947-1954 yılları arasında Ereğli’de görev yaptığı dönemde Ereğli’de atletizmin ilk kıvılcımının parladığını görüyoruz. O yıllarda Ereğli’de henüz atletizm pisti yoktur. Sebahattin Şengün’ün Ereğli’nin merkez caddelerinde organizesini teşvik ettiği sokak koşuları (kros) sayesinde Ereğli’nin atletizmle tanıştığı görülüyor.

Ereğli’de Atletizm sporuna önemli hizmetleri olan Mehmet Yoluk öğretmenimiz 2020 yılında vefat etmişti.

Sonrasında beden eğitim dersi öğretmeni Yılmaz Çobanoğlu’nun devamında da Ali Özbakır’ın fedakârlıklarıyla atletizm Ereğli’de perçinlenmeye başlamıştır.

100m’de 10.07 gibi süper derecesi olan Yılmaz Küçükavşar, Hilmi Yılmazok ve Recai Canavar beden eğitimi dersi öğretmenleri döneminde Ereğli atletizminin altı çağını yaşadığını ve birçok millî atlet ve şampiyon takımlarının başarılarının Konya dışına taştığını görüyoruz.

1988 Recai Canavar Ereğli Gençlik ve Spor İlçe Müdürü.

Birçoğu bu öğretmenlerin öğrencileri olan ve çoğunluğu atletizm yapan Gülşadiye Aldemir, Fati Akyüz, Arif Güler, Suat Çimen, Seher Üge, Veli Ceylan, Erhan Yağan, Zeynep Sisli, Tamer Demircioğlu, Aydın Arı ve İsmet Erel’in de bu konudaki gayretleri bilinmekte. Bu isimlerden bazılarının halen konuya olan duyarlılıkları devam etmektedir.

1988 Ereğli Lisesi Atletizm Takımı Okul Müdürü Tevfik Sarıca (ayakta ortada)  Hilmi Yılmazok (sol başta) Recai Canavar (sağ başta

Bülent Bayram ve Hayrettin Başer başta olmak üzere okul müdürleri de atletizme omuz verdiler. Hasan Civcik, Mehmet Yalık (Geçen yıl vefat etti.), Bülent Özgüven, Ali Baran Ünlü, Refik Özkubat’ın Ereğli atletizmine katkıları olduğu bilinmektedir.

Recai Canavar Bayram töreninde konuşma yaparken.

O yıllarda stadyum şefliği yapan Zekai Dinç, Recep İnan ve onları personelleri de atletizme hizmette çok fedakârlık yaptılar. Cumartesi ve pazar günleri de stadyum atletlerin emrindeydi.

Gene o yıllarda atletizm il temsilcileri Mehmet Serin, Mustafa Silay ve antrenör Muzaffer Tulukcu; Ereğli’de atletizmin gelişmesine katkıda bulundular.  Muzafer Tulukcu ile Bölge Müdürlüğü döneminde Fazlı Bayram Hadi de.

Ali Özbakır (ayakta soldan dördüncü)  Meramspor’da futbol oynadığı dönemde 1959 Gençlerbirliği ile maç öncesi hatırası.

ALİ ÖZBAKIR

1943 yılında Ereğli’de doğdu. Aslen de Ereğli’nin merkezinden. Ereğli Sümer İlkokulu, sonrası Ereğli Ortaokulu, devamında da Ereğli Lisesi’nde okudu. 1978 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu.

Ereğli ilçemizde Atletizm için terleyenlerden Ali Özbakır halen İstanbul’da yaşıyor.

1955 yılında Ereğli Yeşilyurtspor’da futbola başlamıştı. Sırasıyla Konya Meramspor, Gaziantepspor Şehre Küstüm takımlarında güçlü fiziğiyle önce santrhaf sonra santrafor mevkiinde top koşturarak kendini geliştirdi ve 1969 yılında profesyonel olarak 3. ligde yer alan Ereğlispor’da futbola devam etti. 1968 yılında da futbolcu antrenör olarak Karapınarspor’a hizmet etti. 1990 yılında faal spor hayatına son noktayı koydu.

1962 Gaziantep üçüncüsü olan Kilis Lisesi Atletizm Takımı adına Ali Özbakır şeref kürsüsünde

Kilis Lisesinde öğretmenlik görevini yapıp Gaziantep Şehre Küstüm Kulübü’nde futbol oynarken yirmi iki yaşında birkaç kez üç adım atlama ve 1500m yarışlarına katıldı.

1972 yılında Ereğli Abdurrahim İlkokulunda beden eğitimi dersi öğretmeni olarak görev yaparken okul kız ve erkek atletizm takımıyla ilgilendi. Devamında da Cumhuriyet İlkokulunda çalıştığı dönemde atletizme olan ilgisi devam etti. Okul takımı, Konya’daki il birinciliğinde başarılı olunca Mersin’deki puanlı atletizm şampiyonasına katılmıştı.

Ali Özbakır’ın Gaziantep'te olduğu dönem atletizm sezon açılışı töreni.

Birçok okulda görev yaptıktan sonra 1989 yılında emekli olan spor sahalarının centilmeni Ali Özbakır, emekli ilkokul öğretmeni eşi Fatma Hanım’la birlikte İstanbul’da ve Antalya’da olan yazlıklarında hayatını sürdürmektedir. Üç çocuk babası altı torun dedesidir.

Meramspor Ali Özbakır ayakta sağdan ikinci.

Özbakır öğretmenimiz, halen genelde haftanın her günü sağlığı için spor yapmaktadır.

1987 Türkiye dördüncüsü olan Atatürk Ortaokulu ve Recai Canavar.

RECAİ CANAVAR

1956 yılında Ereğli’de doğdu. Aslen Ereğli Kargıcıklı. Ereğli Öğretmen Abdurrahim İlkokulu sonrası Ereğli Ortaokulu, devamında Ereğli Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken 1974 yılında ailesi İstanbul’a taşındı. Lise ikinci sınıfı dört ay Ereğli’de okuyan Canavar, liseyi Sivrihisar’da polis olan amcasının yanında tamamladı. Sonrasında da devam ettiği İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünden 1980 yılında mezun oldu.

Küçük yaşta okul takımlarında voleybol ve futbol oynadı. Lisedeyken de futbol oynayan Recai Canavar, Sivrihisar Lisesinde ise okul takımında basketbol oynamıştı.

25 Kasım 1980 tarihinde Konya Devrim Ortaokulunda beden eğitimi dersi öğretmenliğine başladı. Çok geçmeden toprağı Ereğli’ye döndü. Ereğli Atatürk Ortaokulunda çalışmaya başladı. Burada atletizm başta olmak üzere voleybol ve basketbol kız ve erkek takımlarıyla özellikle ilgilendi.

Ereğli’de Atletizm sporunun destekçilerinden biri de Stad Şefi, Zekai Dinç idi.

1987 yılında kurum değiştirerek Ereğli Spor İlçe Müdürü oldu. Bu dönemde de atletizme önem verdi.  1991 yılında Karapınar İlçe Spor Müdürlüğüne geçti. 1992 yılında Millî Eğitime döndü. 2001 yılına kadar Ereğli Lisesinde beden eğitimi dersi öğretmenliği yaparak emekli oldu.

Recai Canavar’ın gayretiyle Ereğli Lisesi voleybol kız takımı üç yıl, erkek voleybol takımı ise bir yıl Konya şampiyonu oldu. Halen emeklilik hayatını Antalya’da geçiren Recai Canavar, Anakız Topbaş, İbrahim Öztürk (Şehit), Nebahat Tekin, Fati Akyüz başta olmak üzere Ereğli’de birçok atletin yetişmesine vesile oldu.

Ereğli ilçemizde Atletizm sporuna değer veren Ali Özbakır (soldan 1.) ve Zekai Dinç(sağdan 1.) Ereğli Yeşilyurt’ta aynı takımda futbol oynamışlardı.