ATLETİZMİN ÜÇ CEFAKÂRI                               

ATLETİZM SAHALARININ NEŞE KAYNAĞI MİRAÇ ÇİMEN

28 Nisan 1964 tarihinde Eskişehir’de doğdu. Baba Konya Bayındırlık ve İskân Müdürlüğünde çalışınca ilkokulu Nesrin Ayşegül Kardeşler İlkokulu’nda okuduktan sonra ortaokulu Karma Ortaokulu’nda bitirdi. 1979 yılında Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü’ne kaydoldu.

Üç samimi arkadaş Ayaktakiler; soldan Miraç Çimen, Erdem Şerbetçigil ve Mahir Balıkçı.

O yıllarda Endüstri Meslek Lisesi atletizmin beşiğiydi. Beden eğitimi dersi öğretmenleri Kâmil Çimen ve Mehmet Güler’in teşvikiyle okul arkadaşlarına katılarak stadyumun yolunu tuttu ve antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabi oldu.

Mahir Balıkçı mavi Konya forması ile en önde mücadelede

Miraç Çimen kısa sürede ortama ayak uydurdu. Samimiyeti ve neşesiyle kendinden büyüklerce de, yaşıtlarınca da ve kendinden küçüklerce de sevilmişti. Çünkü o gerçekten düzgün düşünen sempatik birisiydi. Antrenöründen stadyum görevlisine kadar herkesle iyi bir diyaloğu vardı. Antrenör Tulukcu, çok geçmeden yeteneği çerçevesinde Miraç Çimen’i 200 ve 400m’ye yönlendirdi ve antrenmanlar bu yönde yapılmaya başlandı.

Konya’da 1500 m. Startı Soldan Burhan Özkan, Zekeriya Akdoğan, Mahir Balıkçı, Kemal Arslan ve Ahmet Duran.

O artık pistlerde 200 ve 400m’nin yanı sıra Endüstri Meslek Lisesini 4x100 ve 4x400m bayrak yarışlarında temsil ediyordu. Kâmil Çetin, Mustafa Şimşek, Erdem Şerbetçigil, Alpaslan Ünlü, Abdullah Özdil, D. Ali Erdoğan, Burhan Özkan, Zekeriya Akdoğan, Kemal Arslan, Seyfi Atamer, Mahir Balıkçı ve Murat Koç başta olmak üzere tüm atletlerle antrenmanlarını sürdürdü. 200m’de 24-25, 400m’de 54-55 saniyeye ulaştı. Konya dışında Konya’yı temsilen Ankara’da da yarışan Miraç Çimen, lise bitinceye kadar atletizme devam etti.

Mahir Balıkçı Konya’da 3000 m. Engelli Yarışında

Lise sonrası Ankara Üniversitesi İktisat Fakültesinde okuyan Çimen, 1985 yılında Maliyede memuriyete başladı. 1991 yılında vatani görevini Gölcük’te yapan Miraç Çimen, 18 Aralık 1993 tarihinde aslen Sinoplu olan Tülin Argun Hanım’la evlendi. Memuriyet görevini ve huzurlu bir aile hayatını sürdüren Miraç Çimen, 30 Haziran 2019 günü evinde ani bir kalp krizi geçirerek vefat etti. Elli beş yaşında rahmetli olan Miraç Çimen, Musalla Mezarlığı’na defnedildi. Eşi Tülin Hanım ve oğlu Nusret Ali Konya’da yaşıyorlar.

    

Mahir Balıkçı ve Zekeriya Akdoğan antrenman öncesi

CANLI CENAZE ALPAY ÜSTÜNDAĞ

1963 yılında Konya’da doğdu. Aslen Seydişehir Ortakaraviran’dan. İlkokulu Konya Feritpaşa İlkokulunda okudu.  Ortaokulu Karma Ortaokulu sonrası Kıbrıs Namık Kemal Lisesi Ortaokulu’nda bitirdi. Liseyi 1977-80’de Gazi Lisesi’nde okudu. 1980-84’te ise Selçuk Üniversitesi’nde öğrenim gördü ve Jeoloji mühendisliği diplomasını aldı. 1987 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü lisansını tamamlayarak yüksek jeoloji mühendisi oldu.

Alpay Üstündağ 1982 Ankara Atatürk Orman Çiftliği Üniversiteler Kros Türkiye Birinciliğinde mücadelede

Alpay Üstündağ, ilkokulda merakı nedeniyle çokça futbol oynadı. Ortaokulda atletizm seçmesini kazanmasına rağmen antrenman ve yarışma imkânı bulamadı.  Alpay Üstündağ’ın günleri, gündüzleri okul ve antrenmanla akşamları da evdeki hayvanlarına bakmakla geçiyordu.

Takım arkadaşları muhabbette Miraç Çimen (solda en sonda)  Mahir Balıkçı (sağdan ikinci)

Alpay Üstündağ, 1981 yılında on sekiz yaşında ve üniversite ikinci sınıftayken okul arkadaşı Serdar Küçüksakarya ile stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu’nun ekibine katıldı ve atletizmle tanıştı.

Atletizm Camiasının sempatiği Miraç Çimen

O çok gayretliydi ve çalışmayı severdi. Ali Tunç, Adnan Akova, Ali Osman Soydemir, Zafer Göçmez, Erdem Şerbetçigil, Hüseyin Kıyak, Hüseyin Tunç, Mahir Balıkçı, İbrahim Dülger, Zekeriya Akdoğan…’la antrenmanlar yaparak kısa sürede kendini kabul ettirmeye başladı. Yeşil beyaz DSİ’ye lisansı çıkan Üstündağ, arka arkaya kros yarışlarına katılmaya başladı.

Miraç Çimen genç yaşta aramızdan ayrılmıştı.

Saraçoğlu’ndaki kros büyükler yarışında Erdem Şerbetçigil’in arkasından ikinci oldu. İstanbul’da yapılan Ömer Besim Koşalay Koşusu’nda Ali Tunç, Hüseyin Kıyak ve Zafer Göçmez ile 1. olan takımda yarışma şerefine erişmiş, kendisi de ferdi olarak 11. olmuştu.

Konya antrenman öncesi Ayaktakiler; Seyfi Atamer, Zekeriya Akdoğan, Miraç Çimen Oturanlar; Abdullah Özdil, Kemal Arslan, Mehmet Kuş, Kâmil Çetin ve Hasan Atalay.

Bir ara stadyumda koştuktan sonra eve giderken üşütmüş ve hastalanmış, bir ay antrenman yapamamıştı. Zaten Üstündağ, hayat mücadelesi için yazları köyüne gidip çiftçi olan babasına yardım ettiği için antrenman yapamıyordu. Alpay Üstündağ, atletizme biraz daha genç yaşta başlasaydı ve yazları da antrenman yapma imkânı bulabilseydi millî formayı giymesi hiçte zor olmazdı.

1980’lerin gayretli çalışkan atleti Mahir Balıkçı

Okul başlar başlamaz okul çıkışı stadyuma giderek antrenmanlara katılan Alpay Üstündağ, kendini çabukça toparlıyordu. 1981 yılında Meram Yeni Yol’da yapılan Süt Koşusu’nda 2. oldu. 1982 yılında Ankara’da yapılan Üniversiteler Kros Türkiye Birinciliği’nde Alpay Üstündağ, Ali Tunç, Vahit Altınçay, ve Mehmet Gören’den oluşan takımla Selçuk Üniversitesini temsil etmişlerdi fakat Mehmet Gören’in diskalifiye olması nedeniyle dereceye girememişlerdi.

1983 Dutlukır Üniversiteler Kros Türkiye Birinciliği Mahir Balıkçı Türkiye beşincisi

Alpay Üstündağ, 1983 yılında Dutlukır’da yapılan Üniversiteler Kros Türkiye Birinciliği’nde 5. oldu. Aynı yıl İzmir’de organize edilen Üniversiteler Pist Türkiye Birinciliği’nde 1500 ve 5000m yarışlarına katıldı.  1997 yılında da Olimpik Gün Koşusu’nda 5000m’de 2. olmuştu.

Stat çevresi kros yarışı ödül töreni Alpay Üstündağ ve Mahir Balıkçı’ya ödüllerini zamanın Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Bahtiyar Demir vermişti

Üniversite öğrenimi bitti, Alpay Üstündağ’ın spor hayatı da bitti. Polatlı Topçu ve Füze Okulunda askerliğe başladı. Cebeci Askerî Harita Genel Komutanlığında görevini sürdürerek terhis oldu.

1982 Süt Koşusu Alpay Üstündağ ikincilik ödülünü Bölge Müdürü Vezir Balcıoğlu nün elinden alırken.

Ticarî hayatı ve tarım uğraşını sürdüren Üstündağ, baba mesleğini Ereğli yolu Tatlıcak-Sakyatan yöresinde profesyonel düzeyde yapıyor. İki kız babası ve bir torun dedesi.

Bir mesafe koşucusu için geç olan on sekiz yaşında koşmaya başlamasına, yazları antrenman yapamadığından antrenman sürekliliği olmamasına rağmen yarışlardaki olağanüstü gayretini ve bu gayretin onu düşürdüğü hali gören antrenörü, Alpay Üstündağ’a “Canlı Cenaze” lakabını takmıştı.

SELÇUK ECZA’NIN EMEKTARI, ÇALIŞKAN ATLET MAHİR BALIKÇI

1964 yılında Konya’da doğdu. Aslen Ermenekli. İlkokula Mevlâna Müzesi’ne yakın olan Mahmut Şevket Paşa İlkokulu’nda başladı, son sınıfı 19 Mayıs İlkokulu’nda okudu. Ortaokulu Devrim Ortaokulu’nda bitirdi. 1980 yılında Endüstri Meslek Lisesi’ne kaydoldu.

İlkokulda folklor ekibinde olan Mahir Balıkçı, Devrim Ortaokulunda hentbol, voleybol ve basketbol takımlarında forma giydi.

Endüstri Meslek Lisesinde atletizm ön plandaydı. Beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Güler, birinci sınıf öğrencilerini hemen okulun yanında bulunan Stadyuma götürerek dört tur (1600m) üzerinden mukavemetçi kros seçmesi yaptı. Bu seçmede başarılı olan Mahir Balıkçı, atletizm sahasının yolunu tuttu ve diğer başarılılar gibi antrenör Tulukcu’ya tabi olarak antrenmanlara başladı.

Konya 1500 m. Yarışında birbirine denk kuvvetler kapışırken Ali Tunç Zafer Göçmez, Hüseyin Tunç, Zekeriya Akdoğan, Mahir Balıkçı ve Adnan Akova.

Mahir Balıkçı, çok kısa sürede uyum gösterdi. Çünkü o, gayretli ve istekliydi. Erdem Şerbetçigil, Hüseyin Tunç, Zafer Göçmez, Adnan Akova, Hüseyin Kıyak, Mehmet Kuş, Ali tunç, Zekeriya Akdoğan, İbrahim Dülger ile antrenman yaparak kendini geliştirdi.

Stadyum çevresinde ve Dutlukır’da yapılan yarışlarla gelişen Mahir Balıkçı; Ankara, Afyon, Balıkesir ve İzmir’deki yarışlara katıldı. 1983 yılında Dutlukır’da yapılan 6000m Gençler Kros Türkiye Birinciliği’nde 6. oldu. Normalde bu yarışta ilk altıya giren millî olur, Balkan Şampiyonası’nın yolunu tutardı. Fakat o yıl Balkan Şampiyonası’na Türkiye katılmayınca Balıkçı, millî formadan mahrum kaldı.

1982 Konya Valisi başarılı olan E. M. L. Kros Takımı'nı kabul hatırası Ayaktakiler; Antrenör Muzaffer Tulukcu, İl Temsilcisi Mustafa Silay, Bölge Müdürü Bahtiyar Demir, Vali Lütfü Tuncel, Beden Eğitim Öğretmeni Mehmet Güler, Mahir Balıkçı Oturanlar; H. Hüseyin Görün, Zafer Göçmez, Hüseyin Kıyak, Mustafa Şimşek ve İsmail.

Yolspor formasıyla 1500m’de 4.12 koştu. 3000m’de 9.12.03’le gençler Türkiye 2’ncisi oldu. 5000m’yi 15 dakikanın üstünde koştu.

Okul sonrası Amasya Er Eğitim Tugayında vatani görevine başlayan Mahir Balıkçı, Eti Mesgut Spor Okuluna geçtikten sonra sporuna devam etme imkânı buldu.

Mahir Balıkçı; 1976 yılından, on iki yaşından beri yazları Selçuk Ecza Deposu’nda çalışmaktaydı. Askerlikten sonra yetiştiği kurumda sürekli hizmet vermeye başladı. 1998 yılında Selçuk Ecza Bursa şube müdürü olan Mahir Balıkçı, 2017 yılından beri İstanbul Sancaktepe şube müdürü olarak görevini sürdürmektedir.