KONYA ATLETİZM TARİHİ 55

Abone Ol

AY-YILDIZ FORMALI İKİ ATLETİMİZ

EREĞLİ'NİN İKİNCİ FIRTINASI ARİF GÜLER

Atletizmdeki başarısıyla ilçeler bazında ön plana çıkan Ereğli'nin 100m'de 10.07 ile bir numarasının Yılmaz Küçükavşar olduğu malum. Beden eğitimi dersi öğretmeni Recai Canavar'ın bulup çıkardığı ve Yılmaz Küçük Avşar'ın emek verdiği Arif Güler'in de 11.1 ile sprintte Ereğli'nin iki numarası olduğunu görüyoruz.

1986 Atatürk Ortaokulu Voleybol Takımı Beden Eğitim Öğretmeni,  Recai Canavar spora voleybola başlayan Arif Güler. (Oturanlardan, 10 numara sağdan ikinci)

Arif Güler 1968 yılında Ereğli ilçemizin merkez Hamidiye mahallesinde doğdu. Namık Kemal ilkokulunda öğrenim görürken sınıf öğretmeni Gülşen Er'in öğrencilerini teşvik etmek için yaptığı okul çevresindeki koşularda birinci olarak kendisine öğrencilerin önlerinde verilen kalem, kitap gibi hediyelerle onurlandırılması Arif Güler'i spora motive etti.

Ereğli’nin 2. hızlısı Arif Güler…

Atatürk Ortaokulunda ise Beden Eğitimi dersi öğretmeni Recai Canavar'ın ilgilendiği Güler, kros ve kısa mesafe koşularına katıldı. Voleybol ve basketbol takımında oynadı.

Cumhuriyet Lisesinde öğrenime başlamasıyla birlikte Arif Güler'in rotası tamamen atletizme yöneldi. Kendisi de eski bir sprinter olan beden eğitimi dersi öğretmeni Yılmaz Küçük Avşar aradığı yeteneği bulmuştu. Sprinterin günleri artık okul, ev ve stadyum arasında geçmeye başladı. Düzenli ve yoğun antrenmanlar ile formu artan Arif Güler, madalyaları boynuna birer birer  takmaya başladı.

1985 yılında Yıldızlar Türkiye Şampiyonası'nda 100m ve 200m'de şampiyon oldu. Aynı yıl Türkiye üçüncüsü olan okulu Cumhuriyet Lisesi takımına 100m ve 200m'de ikinci olarak omuz verdi.  Üçüncü olan 4x100m bayrak takımında yer aldı.

Arif Güler, İzmir de finişte…

1986 yılında 100m'de 11.1'lik derece yaptı ve yıllar önce Bahri Güzelkılıç ve İbrahim Akkuş tarafından kırılan Konya rekoruna ortak oldu.

1985 yılında Konya'da organize edilen İSF seçmesinde seçilen dört atletten biri olmasına rağmen organizasyon iptal olunca millî olamadı ama bir yıl sonra 1986'da Türkiye'de yapılan 17. Balkan Şampiyonası'nda millî formayı giyme şerefine erişti.

Müsabaka sonrası. M.Cem Atikmen, Fevzi Bingöl, Arif Güler, Bayram Karataş, Harun Bilgiç. Kemal ..., Suat Çimen, ..., Tansel Canan, Bayram Yardımcı, Süleyman Şen...

1986 yılından itibaren Konya Yolspor formasıyla yarışan Arif Güler, 1. liğde mücadele eden birleşmiş Konya ekibine güç verdi. 100m'de 11.1, 200m'de 22.8'lik derecelerin sahibi Arif Güler; Tansel Canan, Alparslan Ünlü ve Mustafa Cem Atikmen ile 4x100m Konya rekorunu kırma denemesine ve 4x400m bayrak takımına da güç verdi. Yılmaz Küçükavşar kendisinden sonra kendi branşında iyi bir sprinter yetiştirme mutluluğunu ve gururunu Arif Güler'le yaşamıştı.

Arif Güler, Ay-yıldız formayı giyme şerefine erişmişti...

1987 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünde öğrenimine devam etti. Dört yıl üniversiteler Türkiye Şampiyonu olan okul takımının ve bayrak takımının değişmez sprinteri olan Arif Güler, 1991 yılında öğretmenliğe başladı. 2000-2001 yıllarında Çankırı'da mesleğini devam ettirirken Atletizm İl Temsilciliği görevinde bulundu.

1980'li yılların en başarılı sprinteri Arif Güler, halen Ereğli Toki Şehit Hidayet Erdoğan M.T.A Lisesinde öğretmenlik görevini sürdürüyor.

HÜSEYİN KIYAK

1964 yılında Bozkır'a bağlı Kızılçakır köyünde doğdu. ilkokulu burada okudu. 1976 yılında Bozkır İmam-Hatip Lisesine başladı. Çok geçmeden annesi rahmetli olunca aile Konya'ya taşındı. Hüseyin Kıyak Mevlâna Ortaokuluna geçiş yaptı. Beden eğitimi dersi öğretmeni Seçil Kutay'ın tüm okul öğrencileri için uyguladığı okul çevresi yarışında sınıf birincisi oldu. 1976 güzünde Seçil Kutay, sınıflarında derece yapan öğrencilerini stadyuma götürdü. Antrenör Muzaffer Tulukçu'nun da takip ettiği okul seçmesini beş tur (2000m) üzerinden yaptı. Bu yarışta Zafer Göçmez birinci, Hüseyin Kıyak ikinci, Ali Tunç üçüncü oldu.

Milli formayı giyme şerefine erişen Hüseyin Kıyak, Mahir Balıkçı ve Zekeriya Akdoğan ile...

Çok geçmeden Hüseyin Kıyak'ında içinde olduğu başarılı atletler Tulukçu'nun nezaretinde antrenmanlara başladı.  Aynı dönemde yaşları ve yetenekleri birbirine yakın  Erdem Şerbetçigil, Ali Tunç, Hüseyin Kıyak ve Zafer Göçmez'in beraber antrenman yapmaları çok büyük bir avantaj oldu. Dördünün de başarıları her geçen gün artmaya başladı.

Hüseyin Kıyak'ın tek bir dezavantajı vardı. O her yaz köyü Kızılçakır'a gider orakla ekin işlerdi. Her ne kadar hareketli bir hayatı olsa da takım arkadaşları gibi antrenman yapamıyordu.

1500 metre yarışı Konya. Adnan Akova, Hüseyin Kıyak,  Zafer Göçmez, Ahmet Korkut Yapıcı, Ali Tunç, Mahir Balıkçı, Seyfi Atamer, Mustafa Akyüz...

Ertesi yıl 1977-1978 öğretim yılıyla birlikte Endüstri Meslek Lisesine kayıt oldu. Beden eğitimi dersi öğretmeni hemşerisi Mehmet Güler, tüm atletler gibi Hüseyin Kıyak'a da sahip çıktı. Çok geçmeden Ali Tunç ve Zafer Göçmez'le birlikte Akviran Kültürspor'un kırmızı siyah formasını  giydi.

Beraber antrenman yaparak, güçlerine, güç katan dörtlü. Erdem Şerbetçigil, Hüseyin Kıyak, Zafer Göçmez, Ali Tunç ve Antrenörleri Muzaffer Tulukcu...

Ortaokul döneminde ilk olarak stadyum çevresi, Meram Yeni Yol ve Tavus Baba'daki kros yarışlarına katılan Hüseyin Kıyak; daha sonra ferdi, bölge ve kulüp tüm yarışlara katıldı. Mersin, İzmir, Ankara, Eskişehir, İstanbul, Bursa ve Antalya'da Konya'yı temsil etti.

Hüseyin Kıyak, milli formayı Ankara’da yapılan Balkan Kros Şampiyonası’nda giymişti...

10 Ocak 1980 yılında Dutlukır'da yapılan Okullar Kros Türkiye Birinciliği'nde yıldızlarda şampiyon olan Endüstri Meslek Lisesi takımında olmanın gururunu yaşadı.

Kros yarışı startta, 21 göğüs numaralı, Hüseyin Kıyak. 22 görüş numaralı, Zafer Göçmez arka planda, Mahir Balıkçı...

1500m'de 4.06, 3000m'de 9.20'ye ulaştı. 1982 yılında İzmir'de organize edilen liseler arası yarışlarda 3000m'de 15.40'lık derecesiyle birinci oldu.

Arif Güler 17. Balkan Şampiyonasında yarışmıştı...

1983 yılında Ankara golf sahasında yapılan Kros Türkiye Birinciliği'nde gençlerde 6. oldu ve millî formayı giyme şerefine erişti.  Gene aynı yerde yapılan Balkan Kros Şampiyonası'nda 12. oldu. Birinci liğde mücadele eden Yolspora ilk yılında güç verdi.

Arif Güler’i ilk keşfeden Recai Canavar Spor İlçe Müdürü olduğu dönemde. Milli bayramda konuşma yaparken...

1984 yılında spora son noktayı koydu ve vatan borcu için askere gitti. 1987 yılında teknisyen kadrosuyla Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde işe başladı. Halen bu göreve devam ediyor. Atletizm camiası Hüseyin Kıyak'ı; sessiz, yalnızca işini yapan, sorun yaratmayan, biraz da öksüzlüğün verdiği az da olsa boynu büküklüğüyle hatırlar.

10 Ocak 1980 Dutlukır. Yıldız Erkeklerde Türkiye Şampiyonu olan E.M.L.Takımı Okul Müdürü İsmet Baysal, Öğretmen Mehmet Güler. Atletler: Mustafa Akar, Zafer Göçmez, Ahmet Ateş, Hüseyin Kıyak, Gürsel Ergün ve H.H. Törün...

KONYA ATLETİZM TARİHİ 51'İNCİ SAYISINI YAZAR ALİ TUNÇ KALEME ALMIŞTIR