FİBER SIRIĞI KONYA’YA
KAZANDIRAN: HASAN ATALAY
1966 Yılında Konya Karatay Beşağıl köyünde doğdu. Altı yaşında baba Seyit Mehmet vefat edince öksüz kaldı. İlkokuldan okul birincisi olarak mezun oldu. İkizi de okul ikincisi olmuştu. İbrahim…….öğretmen öğrencisinin İvriz de okuyup öğretmen olmasını istiyordu. Ama anne razı olmayınca Konya’nın yolu göründü.
Hasan Atalay’ın madalyalarının yalnızca bir bölümü. Yaş 54 oldu madalya ve kupaya doyamadı...
Hasan Atalay 12 yaşında Konya ya geldi ablasının yanına yerleşti ve eniştesinin yakın arkadaşı Celal Aşkar ın yanında gömlekçi çıraklığına başladı.
Atalay ın içinde spora karşı bir istek vardı.Bu çerçevede 1982 yılında Ereğli yolunda yapılan geleneksel düz bisiklet yarışlarına katıldı. Atalay balon teker bisiklete de olsa ikinci oldu ve seçilmişti hem de çok geçmeden Milli Takım kampına çağrıldı.
Bisiklet antrenmanı için günlük üç- beş saat zaman ayırması gerekiyordu, bunun içinde ustasından izin almasının mümkün olmayacağını düşündü ve bisiklet sporuna son noktayı koydu.
Hasan Atalay spor yapmak istiyordu, bu merakla Stada gitti D.S.İ tarafındaki açık tribün altında bulunan atletlerin giriş –çıkış yaptığı Maraton kapısından içeri baktı. Atletizm Antrenörü Muzaffer Tulukcu her zamanki gibi ne arıyorsun gibilerden bağırdı. Tulukcu çoğu zaman atletler dışında birçok kişinin girip çıktığından rahatsız olduğu için bu onun klasiğiydi. Ama Hasan Atalay: ‘’Ben spor yapmak istiyorum.’’ deyince tavır değişti. Tulukcu onu içeriye çağırdı ve teferruatlıca bilgi vererek ertesi günü spor kıyafetlerini getirmesini söyleyip soyunma odası salon ve antrenör odasını gezdirdi.
1982 Yılı güz mevsiminde antremanlara başlayan Atalay çok geçmeden Ali Tunç, Mehmet Kuş, Kamil Çetin, Erdem Şerbetçigil, Zekeriya Akdoğan, Hüseyin Kıyak, Abdullah Özkan, İbrahim Dülger dahil tüm atletlerle arkadaşlık edindi. Atık o mutluydu, Arkadaşları ile beraber kros çalışmalarına başladı.
Saracoğlu stad çevresi ve Vakıflar haftası nedeniyle Alaaddin çevresinde yapılan kros yarışlarına iştirak etti ve çok geçmeden Akviran Kültürspor’a lisansı çıkarıldı.
FOTO- Mehmet Kuş, Hasan Atalay'ın başarısında büyük emeği olan Kamil Çetin, Hasan Atalay, ..., bir antrenman sonrası…
Hasan Atalay 1983 baharında pist yarışlarında 100 m yarışına katıldı. Atalay dayanıklılığı yanında 11.2 ile Konya rekoruna yaklaşması dikkatleri üzerine çekti. Sıçrama,elastik,refleks ve vücudunun üst tarafının kuvetliliğini bilen antrenör Tulukcu onu sırıkla yüksek atlamaya yönlendirdi. Artık Atalay Konya’mızın büyük bir eksiğini kapatmıştı. Artık puanlı atletizm yarışlarındaki önemli eksiklik giderilmişti. Çok geçmeden Süleyman Şen, Sedat Benli üçlüsü antrenmanlara beraber devam ettiler. Antrenör Tulukcu orta mesafe koşular konusunda mahirdi,sırıkla yüksek atlama gibi teknik branşlarda Anadolu Lisesi Beden Eğitim öğretmeni Kamil Çetin den yardım almayı prensip edinmişti. Bu bağlamda Hasan Atalay, Süleyman Şen ve Sedat Benli başta olmak üzere o dönemin teknik branşçılarında Kamil Çetin in hayli emeği olmuştu. O yıllarda Konya’da henüz fiber sırık yoktu, alüminyumdan yapılmış boru sırıkla atlayışlar yapılmaktaydı. Dolayısıyla o yıllardaki Atalay, Şen, ve öncesindeki sırıkçılar hep alüminyum sırıkla antrenman yapıp, yarışlara katıldılar.
1986 Yılında Yolspor’un kurduğu Atletizm Takımı o yıllardaki atletlere büyük bir güç olmuştu. Hasan Atalay’ında bu takımda yer aldığı Yolspor un birinci lig de yer alması bazı güzellikleri getirmişti. Nitekim Hasan Atalay 1986 yılında Yolspor forması ile alüminyum sırıkla 3,60 atlaması, Atletizm Federasyonunun dikkatini çekti ve Konya ya fiber sırık gönderildi. Hasan Atalay ın fiber sırıkla hem şevki hemde başarısı arttı,önce 3,90 sonra 4,30 la Konya rekorunu yeniledi. İki yıl Yolspor forma sonrası Atalay Beden Eğitim Öğretmeni Erdem Şerbetçigil’in teşviki ile PTT Spor ile Birinci lig mücadelesini sürdürdü. Yolspor ve PTT Spor ile bir çok kez atlayışla en sonunda 4,30 atlayarak Konya rekorunun sahibi oldu.
FOTO- Milli atlet, Balkan İkincisi Zekeriya Akdoğan'ın teşviki ile tekrar pistlere dönen Hasan Atalay...
İşve aile hayatı ağır basınca on yılı aşkın sporla alakası olmayan Hasan Atalay,eski arkadaşı Beden Eğitim Öğretmeni Zekeriya Akdoğan’nın teşviki ile 2004 yılında Konya Gençlik ve Spor Kulübü adına yarışmalara katıldı. 2,60- 3,70 arasında dereceler elde etti. Devamında da Masterler yarışmalarına merak sardı.
Masterlerde 10 nun üzerinde Türkiye rekoru, Balkan rekoru şampiyonluğu, Avrupa 4.lüğü 100 ün üzerinde Türkiye birinciliği elde etti. Sırıkta rakipsizdi. Ayrıca 100 m – 200 m - 400 m ve 800 m ile uzun atlama, üç adım atlamada bir çok madalyaların sahibi oldu.
Hasan Atalay halen iş ve aile hayatından zaman buldukça Atatürk Stadı yıkılınca Nene Hatun parkında antrenmanlarına devam ederek formunu korumaya çalışıyor.
FOTO- Hasan Atalay, başarısı ile fiber sırığı Konya ya kazandırdı. Kendisi de rekorlarını yeniledi. Sonraki sırıkçılar da fiberden yararlandılar...
Hasan Atalay’ın oğlu Lütfi Atalay babası halen tam olarak bırakmasa da ondan aldığı bayrağı Enkaspor forması ile 4,90 atlayarak daha yükseklerde dalgalandırıyor.
FOTO- Hasan Atalay, şeref kürsüsünün en üstünü sevdi, aşağıları kabul etmiyor...
FOTO- Başarı neşe getirir. Hasan Atalay neşesinden madalyayı ısırırken…
FOTO- Hasan Atalay, her zaman ki gibi göklerde...
FOTO- Hasan Atalay'ın PTT spora lisansı. 16.Temmuz 1993 tarihinde çıkmıştı.
FOTO- Hasan Atalay'ın balkan şampiyonluğu diploması...