1960’LI YILLARIN ATLETLERİ                                                 

MİLLÎ ATLET YALÇIN ALTINEL

1947 yılında Sivas’ta doğdu, aslen İstanbullu. Baba çimento fabrikalarında personel ve ticaret müdürlüğü yapınca İlkokulu Sivas, Bartın ve İstanbul’da okuduktan sonra aile Konya’ya gelince Yalçın Altınel, Karma Ortaokulunda okurken beden eğitimi dersi öğretmeni Cevdet Şenyurt’tan gördüğü ilgiyle basketbol ve voleybol oynadı. Ortaokuldayken bir sefer İstanbul Kadıköy’de atletizm takımında yer aldı.

Yıldızlar kategorisindeyken yedi yarışta yedi madalya kazanan Yalçın Altınel; 100 ve 200m, cirit atma ve yüksek atlama yarışlarına katıldı. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda uzun atlamada yıldızlar kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Yalçın Altınel birinci olarak ipi göğüslerken.

Erkek Sanat Enstitüsünde öğrenimini sürdürdüğü dönemde atletizme olan ilgisi hayli arttı. Beden eğitimi dersi öğretmeni Ali Esen’in de atletizme önem verdiği bu yıllarda Yalçın Altınel, İstanbul Heybeliada’da yapılan şampiyonada gençler disk atmada 38m’nin üzerindeki dereceyle Türkiye birincisi oldu. Bu yarışmanın devamında millî formayla Bursa’da Türkiye’yi temsil etti.

Büyükler Türkiye birinciliğinde 5555 puanla dekatlonda şampiyon oldu ve ikinci millî formasını Yunanistan’da giydi. Atletizm antrenörleri Kolariç Marjan, Frank Medina ve Muhsin Cüneyt’ten yardım gördü. 1967 yılında basketbol oynadığı dönemde Antalya’da dekatlonda Türkiye birincisi olan Yalçın Altınel, kırk iki yaşına kadar spor yaptı. Bu dönemde Yolspor formasını giydi.

16 Mayıs 1964 Hilmi Çınar Ali Kuvvet, İsmail Küçüktaş Fevzi Özgeneller.

Atletizmden gelen bilgiyle alaylı kondisyoner olan Yalçın Altınel; Beşiktaş, Netaş, Kültür Koleji, Vefa ve Giresun’da yardımcı antrenörlük yaptı.

1987-88-89 yıllarında Eczacıbaşı basketbol takımıyla Türkiye şampiyonu olma onurunu yaşadı.  Ayak bileklerindeki sıkıntılarla Yalçın Altınel, Marmaris Orhaniye köyünde emekli hayatını sürdürüyor.

Hilmi Çınar Disk Atış sahasında.

ELBEY DAVER

1946 İstanbul doğumlu. Ailesi Konya’dan Sırbistan’a (Karadağ) sonrasında Türkiye’ye dönmüş. Baba un fabrikaları konusunda uzman olunca Elbey Daver, ilkokulu farklı illerde okuduktan sonra ailesi Konya’ya gelince Hakimiyet-i Millîye İlkokulu’ndan mezun oldu.

1957-64 yılları arasında Konya’da olunca İlkokulun devamında Karma Ortaokulu’ndan, sonrasında Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Lise döneminde şehir stadyumunda arkadaşlarıyla futbol oynarken dönemin atletizm antrenörü Muhsin Cüneyt’in ilgisini çekince onun teşvikiyle atletizmle tanıştı Elbey Daver. Lise öğrenimi döneminde beden eğitimi dersi öğretmeni Süleyman Ünver’den de ilgi gördü. Pistlerde 100m, 400m engelli, 4x100 ve 4x400m bayrak yarışlarının müdavimi oldu.

1961 Ayaktakiler Arif Eseroğlu, Alişan Aksin, Yılmaz Doğaner, Ali Kuvvet oturanlar Hilmi Çınar, Ahmet Erus Yatan, Enver Bakan.

Okul ve bölge yarışlarının dışında yeşil beyaz formasıyla Şekerspor’u temsil etti. Bu konuda Vezir Balcıoğlu ve Mustafa Keten’den sıcak ilgi gördü. Antrenmanlarını genelde bu ikili dışında Ahmet Keten ve Mustafa Silay ile yapardı.

Manisa’da yapılan grup birinciliğine Konya’yı temsilen yüksek atlamada yarıştı. 1962 Şubat ayında Antalya’da ise Mustafa Keten, Mustafa Silay ve Ahmet Keten ile zorlu parkurda kros takımında yarıştı.

İdmanyurdu kaptanı Ziya Gülsaçan.

Hayata erken atılıp erken evlenince spor hayatı lise mezuniyeti sonrası bitti. Yeni Konya ve Yeni Meram gazetelerinde sporla ilgili yazılar da yazan Elbey Daver, bazı şirketlerde ve serbest muhasebecilik yaptı, ticaretle uğraştı.

Emekli hayatını Çanakkale’de geçiriyor.

Birinci Yalçın Altınel, İkinci Ömer Giray, üçüncü ? (Galatasaray lı) Federasyon Başkanı Jerfi Fıratlı nın elinden ödül alırken.

NEJAT SÖYLEV

Aslen Konya’nın yerlisi. Baba subay olunca 1950 yılında Çanakkale Ezine’de doğdu. Çocukluğu ve gençliği Konya’da geçti.  Mümtaz Koru İlkokulu, devamında Karma Ortaokulu, sonrasında Erkek Lisesi’nde okudu. 1971 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Halen İstanbul’da avukatlık mesleğini sürdürüyor.

Konya 4×400 m. Bayrak Yarışı Yalçın Altınel Stafeti Vezir Balcıoğlu’na veriyor

Karma Ortaokulu’nda öğrenimini sürdürürken okul müdürü Celâleddin Kişmir, ve beden eğitimi dersi öğretmeni Boyacı lakaplı Cevdet Özyurt’tan gördüğü ilgiyle okul basketbol takımında oynadı, atletizm yaptı. Erkek Lisesinde tamamen atletizme yöneldi. Okul müdürü Nail Gökbudak ve özellikle Süleyman Ünver’in teşvikiyle cirit atma ve 400m engelli yarışlarının müdavimi oldu. Lise döneminde kulüp olarak Stadspor’un sarı kırmızı formasıyla atletizm pistinde mücadelelerini sürdürdü. Özellikle bu sürede gönüllü fahri antrenör Mustafa Keten’in antrenmanlarına tabi oldu.

Yalçın Altınel Milli forma ile Cirit atarken.

1971 yılında İstanbul’a gidip üniversite öğrenimine başladığı yıl basketbolu tercih etti. Fenerbahçe’nin sarı lacivert formasıyla mücadele ederken rahatsızlandı. Mide ülseri nedeniyle sporu fazla sürdüremeyen Nejat Söylev; Konya’da 300m müstakil atletizm pisti ve 1 nolu sahadaki 400m atletizm pistinde antrenmanlarını genelde Reha Çelen, Bülent Ayyüce, Nedim Şencan, Muzaffer ve Mustafa Silay ile yaparak müsabakalara hazırlandı.

Yalçın Altınel’inde katıldığı gençler ve büyükler ikili müsabaka Türk ve Yunan Bayramları ile.

TUNGA DANIŞ

1944 yılında Antakya’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Baba subay olunca ilkokulu Van’da, Ortaokulu Tekirdağ, Urfa ve Ankara’da okudu. 1961-1965 yıllarında Konya’da bulundu.

1962 yılında Erkek Lisesinde öğrenime başladı. İlkokul ve Ortaokulda futbol merakı olan Tunga Danış, lise son sınıftayken beden eğitim dersinde kasadaki güzel hareketleri öğretmeni Sabahattin Şengün’ün dikkatini çekince kendini stadyumda buldu. Bölge müdürü Sami Yavrucak’tı.

Konya Kros Yarışı 2 göğüs numarası ile Ziya Gülsaçan ikinci Ahmet Keten yarışı önde götürüyor.

Antrenör Muhsin Cüneyt gözetiminde 300m’lik müstakil atletizm pisti ve 400m’lik atletizm sahasında antrenmanlara başladı. Zaman zaman kros antrenmanı yapsa da 110m ve 400m engelli yarışlarına takım arkadaşı Bekir Ceylan ile hazırlandı.

O yıllarda üç haftada bir Konya’ya gelen Yugoslav antrenör Kolariç Marjan’ın antrenman programlarından yararlanarak kendini geliştirdi. 110m engellide 17.5’e, 400m engellide ise 59 saniyeye ulaştı. Konya İdmanyurdu, Bölge ve Erkek Lisesi adına yarışlara katıldı. Konya dışında Ankara’da iki kez ve Balıkesir’de pist, bir sefer de Isparta’da kros yarışına katıldı.

İdmanyurdu kaptanı Ziya Gülsaçan  (baştan 5) sezon açılışında takımının başında

O yıllarda atletizm camiasında olan samimi ortam onu mutlu etmişti. Başta Vezir Balcıoğlu, M. Ali Göksu, Bekir Ceylan, Mustafa Silay ve dönemin atletleriyle güçlü bir bağ oluştu.

Lise sonrası 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine başlayan Tunga Danış, bir süre kendi çapında spor yapsa da yıl sonunda spor hayatı bitti.

Nejat Söylev Engelli yarışta mücadelede.

Uzun yıllar İstanbul Belediyesinde personel müdürlüğü ve müfettişlik yaptı. 2009 yılında emekli olan Tunga Danış, İstanbul’da yaşıyor.

ZİYA GÜLSAÇAN

1945 Konya doğumlu. Baba tarafı Yunanistan Silistre’den, anne ise Akörenli. Gazi Paşa İlkokulu sonrası bir yıl Karma Ortaokulu’nda okudu. Devamında Ticaret Lisesi’nden mezun oldu (1967). Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne iki yıl devam etti. Siyasi çalkantılardan etkilendi Konya’ya döndü.

Nejat Söylev Başarı Kupası ile.

Ziya Gülsaçan, Ticaret Lisesi’nde öğrenim görürken atletizmle spora başladı. Antrenör Muhsin Cüneyt nezaretinde antrenmanlara katıldı. Stadyum çevresinde 1500, 3000 ve 5000m kros yarışlarında mücadele etti. Atletizm alt yapısıyla 1962 yılında yeşil sarı Konyaspor’da futbola başladı. Konyaspor Çimentospor ile birleşince futbol hayatını İdmanyurdu genç takımda sürdürmeye başladı. Antrenör İsmail Doğan nezaretinde kendini geliştirdi. Kısa sürede A takıma yükseldi. Konya İdmanyurdu’nun uzun süre kaptanlığını yapan Ziya Gülsaçan, 1973 yılında Ispartaspor’a transfer oldu. Devamında Kastamonuspor ve Ceyhanspor’da top koşturduktan sonra 1978 yılında futbola noktayı koydu.

Bir yıl Karma Ortaokulunda futbol ve basketbol oynayan, Ticaret Lisesindeyken üç yıl kros yarışlarına katılan Ziya Gülsaçan, o dönemde Ahmet Keten ve Ali Kuvvet başta olmak üzere dönem arkadaşlarıyla antrenör Muhsin Cüneyt nezaretinde 300m’lik müstakil atletizm sahası ve 1 nolu sahada birçok antrenmanlara katıldı.

Nejat Söylev Cirit atarken Konya.

Muammer Bezirciler’e ait iş yerinden emekli olan Ziya Gülsaçan, Konya’da yaşıyor.

Dekatlonda Türkiye ikincisi olan Yalçın Altınel gazete küpüründe.

HİLMİ ÇINAR

1945 yılında Konya Meram Dere’de doğdu. İlkokula Dere’de başladı. 4. Ve 5. sınıfı Altınçeşme’de okudu. Ortaokula Ticaret Lisesi’nde başladı, liseyi de burada 1964-1965 öğretim yılında bitirdi. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi sonrası piyade teğmen olarak Sarıkamış’ta vatani görevini tamamladı. Terhis sonrası memleketi Konya’ya döndü.  Uzun yıllar Makine Kimya bakiyesi Orhan Attar firmasında muhasebe müdürü olarak çalıştı. 1983 yılı sonrası kardeşiyle iki yıl Has Gıda’da, 1985 sonrası serbest müşavirlik yaptı. 2020’de emekli oldu. Hilmi Çınar, Ticaret Lisesinde öğrenimini sürdürürken okul arkadaşı Mustafa Keten’in teşvikiyle atletizme başladı.  Mustafa Keten başta olmak üzere Tuncay Bilge, Ali Kuvvet, İsmail Küçüktaş ve Mehmet Demir onun antrenman arkadaşlarıydı. 100m, cirit atma ve 4x100m yarışlarında Ticaret Lisesini temsil etti. Bu dönemde beden eğitimi dersi öğretmeni, kendisi de futbol ve atletizmle meşgul olmuş Mehmet Ortaer’den ilgi gördü. 300m’lik müstakil atletizm sahası ve ve 1 nolu saha atletizm pisti onun meskeniydi. Hilmi Çınar mütevazı dereceler elde etti. Emekli Çınar, 2019 yılından beri Antalya’da yaşıyor.

Elbey Daver ve Bekir Ceylan Konya yarış öncesi.