ATLET, GÖNÜLLÜ ANTRENÖR,

BÜROKRAT MUSTAFA KETEN

1946 yılında Konya’da doğdu. Baba Konya’nın yerlisi, Aksinne Mahallesi’nden; anne ise Başarakavaklı. İhsaniye İlkokulu’ndan sonra ortaokulu ve liseyi Ticaret Lisesi’nde tamamladı. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu. Çocukken mahallede önce çaput top, daha sonra dikişli şişme meşin futbol topuyla arkadaşlarıyla maç yaparak spora başlayan Keten, 1960 yılı yazında Konya İdmanyurdu yıldız futbol takımı seçmelerine katıldı ve takıma girdi. Ancak uygun mevkide oynatılmadığı için futbol macerası birkaç ay gibi kısa bir sürede bitti. Aynı yıl (1960) Ordular Arası Atletizm Dünya Şampiyonası Konya’da yapıldı ve millî atlet Ekrem Koçak’ın şampiyonluğunun verdiği millî gurur ve heyecan çoğu genç gibi Mustafa Keten’i de etkilemişti. Çok geçmeden Keten, kendini atletizm camiasının içinde buldu.

Müsteşar Mustafa Keten 1980’li yıllar

1960 yılında o günkü adıyla Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü görevine getirilen, kendisi de eski bir millî atlet olan Sami Yavrucak; şehrimizde atletizm, bisiklet, jimnastik, güreş ve boks gibi ferdi sporlar başta olmak üzere birçok spor branşında büyük bir hamle başlattı. Ayrıca Sami Yavrucak, Konya’ya Türkiye’nin ilk ve tek 300 metrelik müstakil atletizm pistini kazandırdı. Aynı yıllarda antrenörsüz olan Konya’da Muhsin Cüneyt, atletizm antrenörü olarak atletlerin başındaydı. Beden Terbiyesi memur ve işçilerinin ve fahri olarak görev yapan atletizm ajanlarının fedakârca çalışmaları da büyük bir artı oldu. Sami Yavrucak ile birlikte Konya’daki diğer resmî kurumlar ile bazı bankaların katkısı, Konyalının spora ve sporcularına desteğini arttırdı. Yavrucak ile birlikte genel müdürlük ve federasyonlarla olan diyalog da arttı. Bu çerçevede Atletizm Federasyonu, antrenörler Şevki Koru ve Albay Nuri Turan’ın program katkıları yanında Frank Medina (ABD) ve Kolariç Marjan’ın (Yugoslavya) geçici olarak şehrimizde görevlendirilmeleri atletizmin filizlenerek her geçen gün yeşermesine vesile oldu.

1960’lı yıllar Keten kardeşler antrenmanda Türkiye’nin ilk müstakil atletizm sahası Konya Müstakil Atletizm Pisti’nde.

Gene bu dönemde İdmanyurdu, Selçukspor, Şekerspor ve Gençlerbirliği kulüpleri arasındaki rekabet atletizm için büyük bir artı oldu. İşte Mustafa Keten böyle bir ortamda atletizme dört elle sarılmaya başladı. Aynı yıllarda okullar arasındaki rekabet de gelişince ellinin üzerinde yaz kış antrenman yapan, sürekli yarışmalara katılan kemik bir grup oluştu.

1966-67 Fahri Antrenör ve Atlet Mustafa Keten çalıştırdığı Atletizm Ordusuyla

Özellikle uzun mesafe ve kros, pistte orta mesafe koşularına ilgi bir fazlaydı. Kros yarışları yanında pistte orta mesafe koşularını tercih eden Mustafa Keten, 1961 yılında on beş yaşında pistte 3000m’yi 9.20 koşarak 9.48 olan yıldızlar Türkiye rekorunu yeniledi. Böylece ilk büyük başarısını elde etti. Oysa Keten atletizme ailesinden yasaklı, spor çantasını berber dükkanına bırakarak başlamıştı.

Mustafa Keten’in de efor sarf ettiği (sağdan 3. Mehmet Serin ve Halis Özkan’ın arasında) Şekerspor Atletizm Takım

Birkaç hafta sonra Ankara’dan gelen hakemlerin nezaretinde 3000m yıldızlar Türkiye rekorunu 9.17.1 ile yenileyen Mustafa Keten, bir müddet sonra rekorlarının tescilinin yapılmadığını öğrenince sahipsizlik duygusuna kapıldı. 1970’li yıllarda Atletizm Federasyonu nezdinde girişim yapacak imkâna sahip olmasına rağmen Keten, suçlamayı doğru bulmamakla birlikte eski kayıtların bulunamayacağını düşünerek girişimde bulunmadı. Bu konu, içinde bir uhde olarak kaldı.

Mustafa Keten formasını da giydiği Galatasaray Kulübünün aynı zamanda 7391 nolu Genel Kurul üyesi.

1961 yılında Konya’da yapılan 27 Aralık Kros Yarışı’nda yıldızlar kategorisinde olmasına rağmen büyükler kategorisinde yarışan ve 3000m’de birinci olan Keten, 1961-1963 yıllarında 800, 1500, 3000 ve 3000m engelli yarışlarındaki başarısıyla Konya rekorlarının sahibi oldu.  5000 ve 10000m kros yarışlarında birincilikler kazandı.

1980’li yıllar Başbakan Turgut Özal, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Keten’i tebrik ederken.

1961 Şubat’ında Antalya’da yapılan Kros Grup Birinciliği’nde 3. oldu.  1962 yılında Konya’da organize edilen 7500m Büyükler Kros Grup Birinciliği’nde kendisi henüz yıldızlar kategorisinde olmasına rağmen zamanın şöhretleri Şükrü Saban ve Fevzi Cavcav’dan sonra 3. oldu. Yine 1961 yılında Mustafa Keten; geleneksel olarak Ankara’da koşulan 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusu’nda kendisi Ticaret Lisesinden, Osman Küçükşen ve Nihat Sayıcı İmam Hatip okulundan, Fehmi Durak Astsubay Okulundan olmak üzere oluşan karma takımla şampiyon olma onurunu yaşadı.

3 Mayıs 1964 puanlı atletizmde Konya şampiyonu olan Ticaret Lisesi atletleri büyük fedekarlıkları olan okul müdürü Ahmet Aykol ile Mustafa Keten (ayakta soldan dördüncü, okul müdürü yanında).

1963 yılında yönetici Turgay İzol’un da gayretiyle kurulan Şekerspor’un kaptanlığına getirilen Mustafa Keten, ilk yönetici deneyimine başlamış oldu.

Mustafa Keten (otoranlar başta)  Orta Anadolu Şampiyonası 7500 m. üçüncüsü Atletizm Ajanı Zeki Ülker, Aydın Ayvacı, Aytekin Mesci Milli atlet Esat Tarım(Mersin)

1963-1964 yıllarında 800 ve 1500m yarışlarında birçok ikincilik ve üçüncülüklerin sahibi olan Mustafa Keten, ferdî yarışlardan ve kulüp yarışlarından kazandığı kupa, elişi büyük Mevlâna tabağı gibi ödüllerin Ticaret Lisesinin uygun olan yerinde teşhir edilmesinden çok mutlu oldu. Yıllar sonra Konya’ya bir gelişinde eski okulunda aynı manzarayı görememesi onu hayli üzdü.

24 Aralık 1962 okullar arası kros şampiyonu olan Ticaret Lisesi ve Ferdi birincilik ödülleri Mustafa Keten’in elinde ve gönlünde

Yüksek tahsil öğrenimi nedeniyle 1964 yılı Ekim ayından itibaren spor hayatına İstanbul’da devam etti. Çalışmalarını antrenör Şevki Koru nezaretinde sürdüren Mustafa Keten, Ayazağa’da yapılan Gençler Kros Millî Takım Seçmesi’nde 5. oldu. Şekerspor’un yeşil beyaz formasıyla yarışmasına rağmen önce Vefa Lisesi forması olduğu düşünüldü.

Mustafa Keten hayatının ikinci yarışı 4000 m. de birinci olup ipi göğüslerken

Her geçen gün başarısını yükselten Keten, kros millî takımına girmesinin en güçlü zamanı olan 1965 yılında talihsiz bir olay yaşadı.  Antrenörü Şevki Koru’nun da bulunduğu Beyoğlu Spor Salonu’nda jimnastik halkasında hareket yaparken talihsiz bir kazayla sakatlandı. Beyoğlu İlk Yardım Hastanesinde üç hafta tedavi gördü. Böylece millî formayı giymesi hayal oldu.

İzci Mustafa Keten Cumhuriyet Bayramı’nda törende

1964’ün Kasım ayında Galatasaray’a transfer olan gönül adamı Mustafa Keten’in 1968 sonuna kadar, atletlerin ifadesiyle, Konya’nın atletizm kaptanı ve fahri antrenörü olarak Konya atletizmine büyük hizmetleri oldu.  Bu çerçevede başta kardeşi Ahmet Keten olmak üzere o yılların atletlerinden Mustafa Yavuz, Metin Kızıltan, İsmet Tuna, Mustafa Peker, Cevdet Gücür, Hasan Köksal, Bülent  Çalışkan, Yunus Danacı, Yüksel Esen, Kamber Soyer, Nadir Köken, Cafer Söğüt, Oktay Oral, Yavuz İlbiz, Cemalettin Şener, Atanur Tuncel, Mümin Hasaklılar, Muharrem Apan, Ömer Zengin, Seyit Saklan, Yaşar Bulu, Yalçın Altınel, Erdoğan Cihan, Mustafa Silay, Bülent Ayyüce, Hanefi Ceylan, Mehmet Nur Yanmaz, Nejat Söylev, Reha Çelen ve Abdülkadir Renklibay başta olmak üzere otuzun üzerinde atlete değer verdi, onların başarısı için emek sarf etti.

1961 Haziran İdmanyurdu Yıldız futbol takımı Kaleci İsmail Bala ve Mustafa Keten

Mustafa Keten, 1970 yılında Devlet Planlama Teşkilatında uzman ve Kalkınmada Öncelikli Yöreler başkanı olarak memuriyete başladı. 1983 yılına kadar bu görevleri sürdürdü. 1984 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında müsteşarlığa terfi eden Keten, 1989 yılına kadar da bu görevine devam etti. 1990-1997 yıllarında Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurumu başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü. 1997-1999 yıllarında iki yıl da Vakıflar Genel Müdürlüğü yaparak emekli olan başarılı bürokrat Mustafa Keten, 1999-2019 yıllarında Akfen Holding yönetim kurulu başkan yardımcılığı ve başkan vekili olarak çalışmalarını sürdürdü. Mustafa Keten halen Ankara’da yaşıyor.

7500 m. Orta Anadolu Kros Şampiyonası Büyüklerde 3.olan Mustafa Keten henüz 16 yaşında Mustafa Çolak ve Fevzi Cavcav (Eskişehir) ile

Mustafa Keten, memuriyet döneminde bir ara Gençlik ve Spor Müdürlüğü yardımcılığına getirilmek istenmişti. Bu dönemde Mustafa keten, “Tıra muavin olmak yerine minibüse şoför olmak” prensibinden hareketle bunu kabul etmedi.

Konya atletizm camiasında yetişen en üst düzey bürokratımız Mustafa Keten, her zaman ülkemizin, Konya’nın ve Konyalının yanında oldu. İşte bu konuda Konya milliyetçisi olarak yaptığı birçok hizmetten birkaçı: 100. Yıl Spor Salonu, Atatürk Stadı kale arkası tribünleri, yüzme havuzu, projesi ücretsiz yeni idari bina; Beyşehir, Sarayönü, Seydişehir, Karapınar ilçe salonları; 1989 yılında Konya’da spor teşkilatı tarafından ilk defa yayınlanan “Konya İl Spor Almanağı”.

1963 Konya Kulüpler 1500 m. Mustafa Keten son turda.

1970 yılı sonrası Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü olarak görev yapan Cemil Ergen, Tezcan Uzcan, Bahtiyar Demir ve Vezir Balcıoğlu’nun spor teşkilatının sorun ve ihtiyaçları için ilk başvurdukları kişi bürokrat Mustafa Keten’di. O hangi kurumda amir olursa olsun Konya’nın, Konyalının yanındaydı. Samimiyeti yanında orta ve uzun mesafe koşucularının genel karakteri olan gayrete sahipti. O, bir vesileyle sorunu çözer, talebi karşılardı. Bir seferinde Vezir Balcıoğlu’nun “Çocuk Oyunları Projesi” için çocukların tüm ihtiyaçlarını iki etmeden karşıladı.

Aynı zamanda Güneş Sigorta kurumunda etkin görevi olan Mustafa Keten, 1985 yılında atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu’ya kros takımı kurumu için yardımcı olabileceğini belirtti. Tulukcu, aynı yıl Konya Yolspor Kulübü Başkanı Abdülkadir Renklibay’a 1. ligde mücadele edecek takım kurumu için söz verdiğinden Mustafa Keten’den affını istedi.

1962 Konya 5000 m. Grup Birinciliği Mustafa Keten İkinci Ödülleri Antrenör Muhsin Cüneyt takdim etmişti.

     Mustafa Keten’in aşağıda yazılı önemli hizmetlerde ve görevlerde bulunduğunu görüyoruz:

  1. Devlet Planlama Teşkilatı Gençlik ve Spor Sektörü Sorumluluğu
  2. 1985 yılında Galatasaray Spor Kulübü Genel Kurul Üyeliği ve 2013 yılından itibaren Divan Kurulu Üyeliği
  3. Devlet Planlama Teşkilatı “Spor Sektörü” ön raporu ve “Türkiye’de Spor” raporu
  4. Hasan Celal Güzel’in teşvikiyle yeni istatistikî bilgiler ve değerlendirmeler çerçevesinde yeni “Türkiye’de Spor” raporunun kitaplaştırılması
  5. Türkiye Engelliler Konfederasyonu organizesiyle 14 Mayıs 1988’de Engelliler Haftası münasebetiyle Cumhurbaşkanlığı Köşkünden “Şükran Belgesi” verilmesi
  6. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisinin kuruluşunda iki öğretim döneminde öğretim görevlisi olarak hizmet verdi. Bu süreçte sporda eğitim ve teşkilatlanma dersini verdi.
  7. 1973 yılında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi 186 Nolu Üyeliği
  8. Yeni Konya Gazetesi’nde “Sporda Eğitim ve Teşkilatlanma” başlığıyla 1960’lı yıllarda yazarlık