FARKLI KUŞAK ATLETLERİ

ORHAN ARDA

11 Ağustos 1936 tarihinde Konya’da doğdu. Ailesi Karaman’dan Bosna Hersek’e, Balkan Harbi Döneminde de (1912) Konya’ya sürgün edildi.

Orhan Arda Mimarlar Odasına 1964 yılında kayıt olmuştu

 Baba öğretmen olunca Orhan Arda; İlkokulu Taşkent’te, ortaokulu ise Hadim’de okuduktan sonra Konya Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken Selçukspor formasıyla basketbol oynamaya başladı.  Bir süre sonra kendisi de ciritçi olan astsubay Feyzullah Soğukoğlu’nun teşvikiyle atletizmle tanıştı. Güçlü fiziğiyle cirit atmaya başladı. Kulüp, bölge ve Erkek Lisesi adına tüm cirit atma müsabakalarının yanında nadiren de disk atma müsabakalarına katıldı. Rakibi ve yakın arkadaşı İsmail Serim ile antrenman yapmak onun için zevkti.

Orhan Arda Galatasaraylı Sporcular Derneği’nin 979 nolu üyesi.

Zaman zaman Atletizm Federasyonu tarafından görevlendirilen Muhsin Cüneyt, Kolariç Marjon ve Frank Medina antrenörlerin antrenmanlarına iştirak etse de Arda’nın esas antrenörü astsubay Soğukoğlu idi.

Cirit atmada birçok madalya teşviki kendisini geliştirdi. 66m’nin üzerinde derecelere ulaşınca millî oldu. Yunanistan, İran, İsrail ve Bulgaristan’da ülkemizi temsil etti.

Konya atletizm camiasının yaşayan en olgunu Orhan Arda Askerliğini Yedek Subay olarak yapmıştı

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğrenimini sürdürürken de atletizme devam etti.  sonrası Konya Gençlerbirliği, devamında iki yıl İstanbul Kurtuluş ve son olarak da altı yıl Galatasaray formasıyla yarıştı.

4 Mayıs 1955 Konya şampiyonu Erkek Lisesi Atletizm Takımı Genel kaptan İsmail Serim Atletizm Kaptanı, Sabri Seven Ayaktakiler Mutlu Günal, Ahmet D. Erkmen Böke, Poyraz, Erhan, Orhan Arda İsmail Serim. Oturanlar Celâl, Sencer, Engin Öğütverici, Sabri Seven Tahir Gerçek Alp Sümeralp.

Üniversite sonrası staj için Almanya’ya giden Orhan Arda’nın, antrenman yapamayınca, atletizm hayatı bitmiş oldu. Almanya dönüşü bir buçuk yıl Karayollarında, beş yıl Bayındırlık Müdürlüğünde görev yapan Orhan Arda; uzun yıllar serbest çalıştı.

Orhan Arda'nın Atletizm Federasyonu tarafından Milli Takıma davet yazısı

Emekli Orhan Arda; halen yazları Muğla Datça Aktur’da, kışlarıysa Konya’da yaşıyor.

10 Ocak 1980 Dutlu Kır Gençlerde Türkiye Şampiyonu olan Endüstri Meslek Lisesi Kros Takımı Beden Eğitim Öğretmeni Mehmet Güler, Başol Korkmaz (yanında) ve arka tarafta Durali Tosun

Erkek Lisesinde öğrenimini sürdürürken okul futbol takımında oynadı.  İki çocuk babası. Kızı Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde fizik profesörü, oğlu ise İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi mezunu. Konya Koleji ve üniversitedeyken hentbol oynadı.

Antrenör Muhlis Ejder, Filiz Şanlı Şerife Selçuk, Seyfi Atamer, Gülşen Tosun Tunç

BİR YIL ATLETİZM YAPIP TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLAN KROS TAKIMINDA YARIŞAN

BAŞOL KORKMAZ

1962 yılında Konya’da doğdu. Aslen Cihanbeyli Kırkışla’dan. Devrim İlkokulu sonrası akşam ortaokulunda okurken antrenör Mehmet Ceran nezaretinde siyah beyaz Konyaspor genç takımında futbola başladı.

Atatürk Stadı antrenman öncesi Seyfi Atamer, Filiz Şanlı

Endüstri Meslek Lisesine kayıt olduğu yıl 1979 yılında beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Güler tarafından okul futbol takımına alındı. Mehmet Güler ondaki yeteneği görerek aynı zamanda onu kros genç takımına aldı. Sınıf arkadaşı Zafer Göçmez başta olmak üzere Hüseyin Kıyak, Ali Tunç, Erdem Şerbetçigil, Hasan Hüseyin Törün, Mustafa Altınok, Ahmet Ateş, Gürsel Ergün, Faruk Akyüz ve Sezai Çelik ile antrenör Muzaffer Tulukçu nezaretinde antrenmanlara başladı. Genelde stadyum çevresinde ve Dutlukır’da yapılan yarışlara katıldı.

Aksaray Kulüpler Kros Türkiye Birinciliği Antrenörler Hakan Ertaş, Muhlis Ejder, Seyfi Atamer, Filiz Şanlı (ayakta sağdan üçüncü).

Endüstri Meslek Lisesi genç erkekler kros takımıyla önce il birinciliğini, sonrasında Afyon’da yapılan yarışmada grup birinciliğini yaşayan Başol Korkmaz, 10 ocak 1979 tarihinde Dutlukır’da yapılan yarışmada Erdem Şerbetçigil, Mustafa Akyüz, Sezai Çelik, Mustafa Altınok ve ……………….. oluşan takımla Türkiye Şampiyonu olma onurunu yaşadı.

Üniversiteler Türkiye Şampiyonası Cirit Atmada Orhan Arda İkinci

Başol, baharla birlikte pist yarışlarına hazırlandı. Okulu adına Konya ve Mersin’de yapılan pist müsabakalarında okul formasını giydi. Mersin’de 400m ve uzun atlamada 3. oldu. 4x400m bayrak yarışına katıldı.

10 Ocak 1980 Konya Dutlu Kır Kros Parkuru Türkiye Birincisi olan Genç ve Türkiye İkincisi olan Endüstri Meslek Lisesi İlsiz Takımı Başol Korkmaz (oturanlar sol başta)  Mustafa Altınok (oturanlar sağ başta)

Başol Korkmaz, EML ikinci sınıftan itibaren futbola devam etti. Konyaspor sonrası Şekerspor, Selçukspor ve Tarımspor’un formasın giydi. Başol Korkmaz halen Konya 3. Organize Sanayi Yamanlar Orman Ürünleri firmasında işine devam ediyor.

Konyaspor Ayaktakiler, Mehmet Dinçler, Şenel Gümüş, Muhammet, Hakkı, Ahmet Malkoç, Kaptan Başol Korkmaz. Oturanlar, Cumhur, Yakup, Ahmet, Tunçer, Ertürk, Mustafa Kaplan.

FİLİZ ŞANLI ÖZALP

1979 yılında Konya’da doğan Filiz Şanlı Özalp, Rebii Karatekin İlköğretim Okulu üçüncü sınıfındayken okul içi yapılan seçme yarışında birinci geldi. İlkokul öğretmeninin yönlendirmesiyle atletizme ilk adımını attı.

1960’lı yılların Konya Atletizm Takımı Orhan Arda (ayakta sağdan üçüncü ,foterli)

Atletizm antrenörü Seyfi Atamer ile daha on yaşındayken başladığı serüveninde başarılar elde etti. Spor hayatını yirmi üç yaşına kadar devam ettirdi. Atletizm onun hayatı, Atatürk stadyumu ise evi oldu. Onun için aile üyelerinin hepsi ayrı bir değer oldu. Seyfi Atamer, Şaduman Sağlam, Gülsen Tunç, Nuran Alvuran, Şule Göçmen, Ali Kamber, Ali Topal, Fatih Bayrakçı, Mehmet Çelik, Sami Söğüt, Osman Çetin, Fatih Yüksel daha adını sayamadığı değerli dostları onun için kardeş oldu. Hayatında yer aldıkları için onlara sonsuz teşekkürler etmekte. 

Filiz Şanlı Özalp, spor yaptığı dönemlerde ülke içerisinde düzenlenen kulüpler arası kros yarışlarında Konya, Erzurum, Adana, Eskişehir, Ankara, Antalya, Çorum, Kütahya, İstanbul, Aksaray’da Gençlik ve Spor ve Ptt Spor kulüpleri adına müsabakalara katılarak çeşitli dereceler kazandı.

Filiz Şanlı PTT Spor formasını giymişti.

1500m’de 4.50, 3000m’de 10.45 derecelerini elde etti. Yüksek öğrenimini Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümünde tamamladı. Yüksek öğrenimi sırasında üniversiteler arası atletizm müsabakalarında üniversitesi adına yarışıp çeşitli dereceler kazandı.

Filiz Şanlı’nın da yer aldığı kros yarışları haberi

Üniversite döneminde yol bisiklet sporunda da çeşitli dereceler elde etti. Üniversite öğrenimi sonrası on beş yıl boyunca Akbank’ta satış yöneticisi olarak çalıştı. Aynı zamanda Konya Gençlik Spor İl Müdürlüğü atletizm il hakemliğini faal olarak devam ettirdi. Filiz Şanlı Özalp evli ve iki çocuk annesi.

MUSTAFA ALTINOK

1961 yılında Bozkır’ın Kızılçakır köyünde doğdu. Ailesi 1970 yılında Kaşınhanı’na taşınınca ilkokulu burada, ortaokulu Devrim Ortaokulu’nda okudu. 1979-80 öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi’ne kaydoldu.

Safra kesesindeki sıkıntı için çevresinin, ya bira içeceksin ya da koşacaksın spor yapacaksın, tavsiyesi üzerine harama bulaşmamak için evlerine yakın Karaman yolunda koşmaya başladı. Çok geçmeden sağlığına kavuştu.

MUSTAFA ALTINOK

Beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Güler’in geleneksel olarak yaptığı önce sınıf sonra okul seçmesine katıldı. Her ikisinde de 1. oldu. Sonrasında Atatürk Stadyumu’na giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı. Kros yarışlarıyla kendini biraz daha geliştirdi. 10 Ocak 1980 tarihinde Konya Dutlukır parkurunda yapılan Liseler Genç Erkekler Kros Türkiye Birinciliğinde şampiyon olan Endüstri Meslek Lisesi takımında yarışma şerefine erişti.

BAŞOL KORKMAZ

Konya’daki tüm yarışlar ile Afyon, Adana ve İzmir’deki yarışlara katıldı. Pist yarışlarında Adana’da 3000m ve gülle müsabakasına katıldı. Lise sonuna kadar atletizme devam etti. 1982-84 yıllarındaki askerliği sonrası hayat mücadelesi başladı. Kondöksan’da çalışırken göz yanması iş kazası ile malulen emekli oldu. Konya’da yaşıyor.