ÖĞRETMENLERİMİZ VE ATLETİZM

Tüm spor branşlarında olduğu gibi atletizmde de beden eğitimi dersi öğretmenlerinin fonksiyonu oldukça önemlidir.Branşı beden eğitimi olmamasına rağmen özel gayretiyle öğrencileri spora yönlendiren öğretmenler ve okul idarecileri ile diğer yöneticilerin fedakârlıkları da tarihi bir gerçek.

Ticaret Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken gönüllülük esasına dayalı olarak onlarca sporcuyaantrenörlük yapanMustafa Keten

İlimiz Konya’da beden eğitimi dersi öğretmeni olarak atletizm branşına özel önem veren ilk öğretmenimizin Sabahattin Şengün olduğunu görüyoruz. Ereğli’de göreve başlayan Şengün Hoca, uzun yıllar Erkek Lisesinde, sonrasında da kurucu müdür olarak Mevlâna Ortaokulunda görev yaptığı dönemlerde atletizme önem verdi vebirçok millî atletin yetişmesinde pay sahibi oldu. İşte bu millî atletlerden birkaçı: M. Ali Göksu, Ahmet Keten, Muharrem Apan, Mehmet Özdil, Ömer Zengin…Sabahattin Şengün’ü Süleyman Ünver, Mazhar Vardar, Saim Özyuva ve Tezcan Uzcan takip etti.

Atletizme önemli hizmetleri olanMazhar Vardar (ayakta sağdan üçüncü) öğretmenlik yaptığı ilk yıllarıDevrim Ortaokulusporcuları ile

Cevdet Şenyurt, Seçil Kutay, Mehmet Güler, İlhami Coşkun, Yılmaz Küçükavşar gibi birçok beden eğitimi dersi öğretmenimiz okul bahçesinde, okul çevresinde yaptıkları seçmelerle yetenekli öğrencileri stadyuma yönlendirdiler ve atletizme kazandırdılar.

8 Haziran1968 Konya 400 m. engelli gönüllü antrenörİlker Zümrüt 1. Arif Gürses 2. Edip Yazgan 3.

Bu seçmelerde İbrahim Ünver, Ömer Zengin, Mehmet Özdil, Mustafa Yavuz, Erdem Şerbetçigil, Zafer Göçmez, Ali Tunç, Hüseyin Kıyak, Zekeriya Akdoğan, Mehmet Yardımcı, Bedriye Süslü, Arif Güler, İbrahim Dülger, Ahmet Korkut Yapıcı, Yasemin Kahyaoğlu, Alparslan Ünlü gibi birçok yetenek atletizme kazandırıldı.

İki cefakarbeden eğitim öğretmeniKamil ÇimenveMehmet Güler’in hazırladığıE.M.LAtletizm Takımı

Dolayısıyla bölge veya kulüp atletizm antrenörlerinin başarılarının arkasında beden eğitimi dersi öğretmenlerinin imzası olduğu bir gerçek. Bu konuyla ilgili bizzat yaşadığım iki örneği sizlerle paylaşmak istiyorum.

Milli atlet I.H.O.Gönüllü antrenörüMustafa Yavuz

Atletizme çok özel önem veren Seçil Kutay öğretmenimiz 1978 yılında Mevlâna Ortaokuluçevresinde sınıf sınıf yaptığı seçmeler sonrası bana haber verdi. Okula gittiğimde aynen şunu söyledi: “Muzafferciğim, al sana çalıştırman için altı öğrenci. Bunların üçü cevahir. Diğerleri okul takımını idare eder. Ama üçü hakikaten cevahir.”

Milli atletantrenörbeden eğitim dersi öğretmeni Erdem Şerbetçigil’in (öndeki soldan 1.) hazırladığı PTT Spor.

Fazla zaman geçmeden o üç cevahir; Ali Tunç, Zafer Göçmez ve Hüseyin Kıyak; daha ilk yarışlarından itibaren kendilerini kabul ettirmeye başladılar. Çok geçmeden de üçü de millî formayı giyme şerefine eriştiler. Tabii ki sonrasında Konya ve Türkiye rekorları, Galatasaray gibi büyük bir kulübün formasını giymeleri… Seçil Kutay olmasaydı antrenörTulukcu bu üç yıldızı bulabilir miydi?

İki kardeş Atlet Hüseyin Ünverve atletizmin fedakar öğretmeni Süleyman Ünver

İlhami Coşkun Hoca’m Gazi Lisesi bahçesinde sınıf seçmelerini yapmış. Okul takımı seçmesi için sınıf seçmelerini kazananları stadyuma getirdi. Ben de oradayım. Krosçu-mukavemetçi olanları seçmek için dört tur 1600m’lik yarışı başlattık. O yıllarda nadir görülen Avrupa eşofmanlı ve spor ayakkabılı bir öğrencinin koşu stili dikkatimi çekti. Gözüm ön grupta ve o delikanlıda. Allah Allah, sanki üç beş yıllık atlet. Koşu stili mükemmel. Kedinin gözü ciğerde misali gözüm o delikanlıda. Üçüncü ve dördüncü turda biraz geride. Derken yarış bitti. O öğrenci ilk altıya giremedi ve seçmeyi kazanamadı. İlk altının isimlerini yazıp yanıma çağırdım. Beraberce açık türbinlerin altında bulunan soyunma odalarımıza giderken o delikanlıyı da çağırdım ve kısa mesafe için birkaç çıkış yaptırdım. İsmini sordum. Alparslan, dedi. Kararımı vermiştim. O, 400 ve 800’cü olmalıydı.

Sabahattin Şengün’ün (sol başta) hazırladığı Erkek Lisesi Atletizm ordusu..

Diğer altı öğrenciyle Alparslan’ı da soyunma odalarına götürdüm. İlhami Hoca’mın bilgisi dahilinde haftada kaç gün geleceklerinin, nerede soyunup giyineceklerinin, ne tür antrenman yapacaklarının bilgisini verdim. Alparslan’a da antrenmanının biraz farklı olacağını izah ettim.

Milli atlet Atletizme antrenör beden eğitim dersi öğretmeni olarak hizmet eden Ali Tunç.

Nitekim çok geçmeden Alparslan Ünlü, iki yıl gibi kısa bir sürede Mehmet Özdil’e ait 400m Konya rekorunu kırdı ve millî oldu. Beden eğitimi dersi öğretmeni İlhami Coşkun olmasaydı Alparslan Ünlü atletizme kazandırılamaz, Tulukcu’nun hanesine de bir millî daha yazılamazdı.

Fenerbaçe forması ileyarışlara katılan Kamil Çetin’nin(ayakta en sağda) hazırladığıAnadolu Lisesi Atletizm Takımı

Yıl 1969, ben Karatay Lisesinde öğrenime başladım. En yakın arkadaşım Mehmet Özdil İmam Hatip Okulu öğrencisi. Mehmet Özdil, zamanın beden eğitimi dersi öğretmeni ve takım kaptanı Burdurlu Kemal …’in okul bahçesinde yaptığı seçmeye katılmış ve ikinci olmuş. Sonrasında stadyuma giderek antrenmanlara başlamış. Çok geçmeden ben de yakın arkadaşım Özdil’e takıldım ve onunla birlikte antrenmanlara başladım. Dolayısıyla önce atlet ve beş yıl sonra da atletizm antrenörü oldum. İmam Hatip Okulu beden eğitimi dersi öğretmeninin yaptığı seçmeyle atletizme başlayan Mehmet Özdil; millî oldu, Konya rekorları kırdı, Galatasaray formasını giydi. Onun arkadaşı Tulukcu da atletizme bağlandı.

Atletizm sporunun destekçisiMesut Toptaş (sol başta)

Bu söylediklerimiz birkaç örnek. Bunlar gibi yüzlerce örnek verilebilir tabii ki.

Atletizme önem veren beden eğitimi dersi öğretmenlerinden aklımıza ilk gelenler: Sabahattin Şengün, Süleyman Ünver, Mazhar Vardar, Fikret Ünlü, Tahir Yaman, Mehmet Güler, Tezcan Uzcan, Kâmil Çimen, Kerim Kuru, Mustafa Erkek, Mesut Toptaş, İbrahim Totuk, Behiç Tozoğlu, M. Ali Yontar,AlpagoTarkun, Saim Özyuva, Ali Esen, Süleyman Demir, … Sönmez, Mehmet Kuş, Kâmil Çetin, Erdem Şerbetçigil, A. Korkut Yapıcı, Tahir Dönmezer, Bülent Aydilek, Hediye Bingöl, Meryem Ölmez, Metin Karapınar, Deniz Çoban, Muzaffer İskenderoğlu, Ramazan Topuz, Ali Boran Ünlü, Şennur Ünlü, Ahmet Özkan Yazıcı, … Gonbadi, Ahmet Toptaş.

Ereğli’ninatletizmdeki emektarıYılmaz Küçükavşar (sol başta) Milli Takım antrenörlüğü de yapmıştı.

Erkek Lisesi müdürleri Nail Gökbudak ve Latif Özel, Mevlâna Ortaokulu kurucu müdürü SabahattinŞengün, müdürü Mehmet Kurban ve Murat Yeşil, Endüstri Meslek Lisesi müdürü İsmetve müdür yardımcısı Necdet Albay, İmam Hatip Ortaokulu müdürü Bayram Taşpınar, Ereğli Cumhuriyet İlkokulu müdürü Duran Mermer gibi birçok okul müdürümüzün atletizme verdikleri unutulamaz. Bu isimler yalnızca ilk anda hatırlayabildiklerimiz.

Karatay Lisesi Beden eğitimi dersi öğretmeni Saim Özyuva (ayakta sol başta)

Beden eğitimi dersi öğretmeni olmadıkları halde Abdurrahman Çınar, Ömer Ali Güneş, Seyfi Özügüzel, Behzat Altunbaş, Osman Küçükşen, (Kara) Murat Özönder, Nihat Kahraman gibi birçok öğretmenimiz, öğrencilerinin atletizm yapmaları için fedakârlıktan kaçınmadılar.

Okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmen ve görevli bir antrenör olmadığı halde sanki o konunun sorumlusu gibi birçok arkadaşının ve kendilerinden küçük kuşaktakilerin atletizm yapmaları için öz veride bulunan, kendi de o dönemde antrenman yapıp yarışmalara katılan beş gönüllü antrenörü de unutmamız mümkün değil: Mustafa Keten, Mustafa Yavuz, İlker Zümrüt, Ahmet Keten ve Kâmil Çetin.

Ereğlili öğretmen Zeki Özay’ın kabri Konya da Musalla Mezarlığı’nda

Konya merkezde atletizme emek veren beden eğitimi dersi öğretmenlerinden Sabahattin Şengün, Süleyman Ünver, Mazhar Vardar, Mehmet Güler, Yılmaz Küçükavşar, Hilmi Yılmazok, İlhami Çoşkun, Kâmil Çetin, Erdem Şerbetçigil, Ali Tunç, D. Ali Erdoğan gibi isimleri atletizm için fedakârlıkta ilk akla gelen isimler olarak görüyoruz. Yetiştirme Yurdu müdürü M. Ali Ülvan, müdür yardımcısı A. Rıza Kayhan, öğretmen Bekir Kıvrak da fedakârlar listesinde.

Ali Özbakır’ın fedakarlıkları ile 1970’li yılların ortasında hazırladığı Ereğli Cumhuriyet İlkokulu Atletizm Takımı sil-baştan Beden Eğitim Dersi ÖğretmeniŞeref Balortada arka kısımda Özbakır Öğretmenimizvesağ baştaOkul MüdürüDuran Mermer.

İlçelerimizde atletizmde öne çıkmış öğretmenlerimizi şöyle sıralayabiliriz:

Ereğli: Yılmaz Küçükavşar, Hilmi Yılmazok, Ali Özbakır, Duran Mermer, Ercan Atalay, Üstün Toros, Mehmet Yoluk, Hasan Civcik, Ali Baran Ünlü, Hayrettin Başar, Erkan Başpınar, Gülşadiye Aldemir, Fati Akyüz, Suat Çimen, Hilmi Akturan, Bülent Özgüven, Şeref Bal, belediye başkanı SelçukBayburt.

Karma Ortaokulu beden eğitimi dersi öğretmeni Cevdet Şenyurtherzamanki gibi atletlerin yanında.

Akşehir: Tuncay Ak, Varol Türkoğlu, Levent Sözen, Metin Karaca.

Bozkır: Bu ilçemizin bu konudaki yıldızı ise İsa Çiftçi.

Atletizminiki fedakarıİlker Zümrüt, Ahmet KetenveMuharrem Apan

Tüm bu öğretmenlerimizin ortak özelliği yalnızca dersine girip çıkan değil ders dışındaki zamanlarını fedakârca öğrencilerine ayıran kişiler olarak takdiri hak etmeleriydi.