Geçtiğimiz günlerde bazı ziyaretler yapmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gittim. Konya-Ankara, Ankara-Konya seyahati için tercihimi YHT’den yana yaptım. YHT seferleri Konya-Ankara arasında daha sık iken yaşanan salgın sebebiyle Konya-Ankara arasında karşılıklı 4 sefer olarak gerçekleştiriliyor. Kademeli normalleşme adımlarının atıldığı bu günlerde Konya-Ankara ve Ankara-Konya arasında sefer sayıları yeniden gözden geçirilmeli. Uçak ve otobüslerde kapasite sınırlaması kaldırılmışken YHT’de de sefer sayıları ve kapasite yeniden gözden geçirilmeli. Özellikle hızlı tren ile hem Konya ekonomisine hem de Ankara ekonomisine ciddi katkılar sağlandığı gözden kaçmıyor.

Yine YHT seferlerinde yaşanan kısıtlamalar nedeniyle Ankara’da yapılan Yeni YHT Garında hizmete açılan çok sayıda işletme kapanırken Konya’da da Konya Gar ve Selçuklu Gar civarındaki hareketlilik istenilen seviyede değil. Umarım TCDD Yetkilileri bu çağrımızı kulak vererek Konya-Ankara, Ankara-Konya, Konya-İstanbul arasında YHT seferleri yeniden gözden geçirilir. Şunu da ifade etmeden geçemeyeceğim; Ankara’da TÜBİTAK destekli Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi olma özelliğini taşıyan Konya Bilim Merkezi’nin de reklamını görmek beni oldukça gururlandırdı. Emeği geçenlere şükranlarımı iletiyorum.

YAŞAYAN TARİHİ CANLANDRIMAK ELİMİZDE

Geçtiğimiz cuma günü Konya sevdalısı, şehrimizin başarılı iş adamlarından Hasan Yellice, Alâaddin Tepesi üzerindeki Selçuklu Sarayı içine 1221 yılında yapılan Konya’nın en eski camilerinden biri olan Alâaddin Camii’nin 800. seneyi devriyesi, sebebiyle cuma namazı çıkışında vatandaşlara helva, ekmek ve şerbet ikramında bulundu. Gerçekleştiren etkinlikte Mehter Takımı gösterisi de etkinliğe coşku katarken, vatandaşların ilgisi ise oldukça yoğun idi. Hasan Yellice, Alaadin Tepesi’nin yaşayan bir tarih olduğuna dikkat çekerek Alaadin Tepesi ile ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi, “Osmanlı Devleti’nin idare merkezi 400 yıl boyunca Topkapı Sarayı ise Selçuklu Devleti’nin 200 yıl boyunca idare merkezi bu tepe olmuştur. Alaaddin Tepesi, sadece camiden ibaret değildir. Alaaddin Tepesi’nde yaşayan bir tarih vardır.  Tüm halkımızın ve yetkililerimizin sahip çıkmasını, Ertuğrul Gazi Türbesi’nde olduğu gibi Selçuklu askeri üniformalarıyla türbedarlar ve Alaaddin Tepesi’nin etrafında Selçuklu askerlerinin kıyafetleriyle dolanan zabıtalar istiyoruz. Tüm bunlar şehrin görüntüsünü değiştirerek yerli ve yabancı turistin ilgisini çekecektir” diye konuştu.

Umarım Hasan Yellice Beyin bu önerilerini Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Konya’da bulunan turizm dernekleri, turizm firmaları, üniversiteler ve turizm tüm paydaşları konu hakkında gereken hassasiyeti gösterir ve bu çağrıya destek çıkar…

KONYA DIŞINDAN GELEN FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN FESTİVALLER BU ŞEHRE ZARAR VERİYOR

Ülke olarak yaşanılan koronavirüs salgını sebebiyle bazı sektörler zor durumda. Düğün, nişan, kına gibi etkinliklere bir dönem salgın hastalık sebebiyle izin verilmemesi ardından bu tarz organizasyonlara kademeli normalleşme adımları ile belli sayı ile izin verildi.  Özellikle Tarihî Konya Bedesteni esnafları başta olmak üzere Konya genelinde esnaflar yaşanan kısıtlamaların ardından işlerinde biraz hareketlilik başlarken, bu hareketliliğe 29 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında Konya’da bir alışveriş merkezinde düzenlenecek olan NUNFEST Festivali bu şehrin ekonomisine zarar verecek. Konya’da bu festivalleri yapabilecek çok sayıda firmanın olduğuna inanıyorum. Bu organizasyonlar eğer bu şehirde yapılacaksa bu organizasyonları Konyalı firmalar yapılmalı. Bu organizasyon firmalarına gidecek paralar Konya’da kalarak Konya ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır.  Özellikle Konya’da Sosyete Pazarlarına, Konya dışından yapılan bu organizasyonlara izin verilmemeli. Şehrin esnaf temsilcileri bu konunda ciddi çalışmalar yapmalı. Konyalı esnaflar mağdur edilmemeli.