Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Konya medreselerinde yetişen müderrislerin son talebelerinden, hadis alimi, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu vefatının birinci yılında Ensar Vakfı Konya Şubesi’nin düzenlediği Anma ve Vefa Gecesinde anıldı. Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, Ensar Vakfı Konya Şube Başkanı Mahmut Yeşil, Selçuk Üniversitesi (SÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ile çok sayıda davetli katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın ardından merhum Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’yu öğrencileri ve arkadaşları davetlilere anlattı.

‘ALİ OSMAN KOÇKUZU İYİ BİR HAFIZ VE İYİ BİR ALİMDİ’

Düzenlenen anma programının açılış konuşmasını yapan Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’nun Yavuz görünümlü Yunus kalpli bir insan olduğuna dikkat çekerek, “Ali Osman Koçkuzu iyi bir hafız ve iyi bir alimdi. Çalışkan, vakur ve alçakgönüllüydü. Kıvrak zekalı hamiyetli bir dindardı. Arapça, Farsça, Fransızca ve Osmanlıca’ya hakim bir insandı. Hadis ilminde kendini yetiştirmiş bir alimdi. Derslerini aksatmayan ilim noktalarına önem verip sıkı takip eden bir isimdi. Dürüst, gerçekleri rahat bir şekilde ifade eden doğru sözlü bir isim. Kulluk bilinci ve şuuru en yüksek düzeyde olan ibadete düşkün bir fani. Engin Konya tarihine sahip bir insandı. Yüksek azim ve gayret sahibi bir insandı Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamız. Kitaba ve okumaya önem veren bir insandı hocamız. Hocamız sosyal faaliyetleri ihmal etmeyip davetlere katılan bir isimdi. Hocamız hassas ve duygu dolu bir gönle sahip olan bir insan. İlim aşığı ve gönül ehli bir insandı Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamız Ensar Vakfı Konya Şubesi’ne kesintisiz olarak 14 yıl hizmetleri bulundu. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamızdan okuduğumuz ve hocamız okuttuğu hadis derslerini unutmayacağız. Ensar Vakfı’mızın Meram’da bulunan Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdumuzun adı artık hocamızın ismi ile yaşayacak. Meram’da bulunan kız öğrenci yurdumuzun adı Ensar Vakfı’nın mütevelli heyetinin kararı ile Özel Ensar Vakfı Konya Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu olarak bundan sonra faaliyetlerini sürdürecek” ifadelerini kullandı.

‘ZEKİ BİR İNSANDI’

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altuntaş da merhum Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’nun zeki bir insan olduğunu ifade ederek, “Rabbim Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamızı Rabbim rahmetiyle muamele eylesin. Biz öğrencilerine de hocaların kadir kıymetini bilen Sadık, vefakâr öğrencilerinden eylesin. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu zeki bir insandı. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu hocamız gördüğü eksikleri rahat bir şekilde ifade eden bir insandı. Koçkuzu hocamız ilim adamıydı. Hocamız Sadaka-i cariye bırakarak bu dünyadan öbür dünyaya hicret etti. Ensar Vakfı Konya Şubesi ve yetkilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘KALBİMİM YARISINI KAYBETTİM’

Prof. Dr. Hayrettin Karaman da ümmetin insana ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ümmetin insana ihtiyacı var. Bizim tek eksiğimiz insan. Yıl 1952. Konya İmam Hatip okuluna gitmek istiyorum, yaş problemim var. Ankara’dan bir yazı bekliyorum. Bir kenara atarlar korkusuyla postayı alan katibe yardım etme teklifinde bulunuyorum. Önüme yığınla sarı zarf bir de kütük defter koyuluyor. Katip bana Bunlar, bu yıl okula giren öğrencilerin kimlik bilgileri ve resimleri, bunları kütüğe geçireceksin diyor. Bir iki hafta bu işle meşgul oluyorum. Her haneye bir resim yapıştırıyorum, derken önüme bir fotoğraf çıkıyor, birden canım kaynıyor, zamansızlık aleminden beri tanışmışız gibi bir his hakim oluyor. Okula girdikten sonra Ali Osman’ın da okula başlaması ile birlikte dostluğumuz başladı. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu kardeşim ile güzel insanlar tanıdık ve güzel dostluklar edindik. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu kardeşimin vefatı ile kalbimin yarısını kaybettim. Kalbimim kalan kısmı ile yaşamımı sürdürüyorum” şeklinde konuştu.

‘ALİ OSMAN KOÇKUZU ABİ ÇETİN BİR İNSANDI’

Prof. Dr. Mustafa Fayda da merhum Ali Osman Koçkuzu’nun çetin bir insan olduğuna dikkat çekerek, “Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu ağabeyi rahmetle ve minnetle anıyorum. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu ağabeyi ben çocukken tanıdım. Ali Osman Koçkuzu abi çetin bir insandı. Memleket sevdalısı bir isimdi. Merhum Ali Osman Koçkuzu ağabeyimi hayırla anıyor ve yad ediyorum. Cenabı Allah cenneti ve cemali ile livâü'l-hamd altında cem eylemesini niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı. Düzenlenen programa Karaman’dan bağlanan Ahmet Necati Yeniel de Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’yu programa katılanlara anlattı. Ensar Vakfı İstişare Kurulu Üyesi Mustafa Kaçar da kürsüye gelerek, kendi adına Ali Osman Koçkuzu'yu anlattı, ardından da emekli Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi, Konya Eski Müftüsü Mustafa Ateş’in gönderdiği yazıyı okudu.

‘HOCAMIZIN HAYATININ ÖZETİ OKUMAK VE OKUTMAK OLMUŞTUR’

Ensar Vakfı Konya Şube Başkanı Mahmut Yeşil, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’nun hayatının özeti okumak ve okutmak oluğuna dikkat çekerek, “Dâr-ı bakâya intikal etmiş bir aile büyüğümüzü, bir hocamızı, numune-i imtisal olan bir değerli şahsiyeti anmak şüphesiz bir vefa borcudur. Bâkî kalan kubbede hoş bir sedâ bırakarak aramızdan ayrılan, ahirete göç eden zevât-ı kiramı anmak, onları anlamaya, örnek alınacak evsafını hatırlamaya ve öğrenmeye vesile olacağı için, yaşayanlar açısından son derece kıymetli bir davranıştır. Bir vefâ örneğidir. Anlamaya, anlatmaya çalıştığımız zât pek çok güzel vasfı, örnek alınacak pek çok özelliği taşıyorsa konuşanların işi biraz daha zorlaşmaktadır.Bugün, tam bir yıl önce ebedî istirâhatgâhına tevdi ettiğimiz Muhterem Ali Osman Koçkuzu hocamız için toplanmış bulunuyoruz. O, burada toplananların pek çoğunun hocası olmuştur. Kimimiz fakültede okurken, kimimiz, yüksek lisans, doktora eğitiminde, kimimiz Mesnevi derslerinde, kimimiz, Mişkâtu’l-Mesâbih derslerinde, kimimiz, Musannef derslerinde, kimimiz İnce Minare Dâru’l-Hadis derslerinde, kimimiz Tirmizî, Tahâvî derslerinde, kimimiz gazete ve mecmua yazılarında, kimimiz kaleme aldığı değerli eserlerinde, kimimiz, toplantılarda sunduğu tebliğ ve müzakerelerinde, kimimiz bir evde köyde camide yaptığı sohbetlerde, kimimiz İlâhiyat Fakültesi camii minberinden irticalen îrad ettiği hutbelerinde O’nun talebesi olmuştur. Buradaki kardeşlerimizin birçoğunun hafızasında hocamızın bir hatırası, bir nüktesi, bir tenkidi, bir takdiri, bir iltifatı mevcuttur. Ali Osman Koçkuzu hocamızın hayatının özeti Okumak ve okutmak olmuştur cümlesi meseleyi çok güzel özetlemektedir. Rabbimiz hocamıza rahmet eylesin. Talebeleri olarak bizlere onun bu güzel davranışlarını örnek almayı nasip eylesin” dedi.  Ensar Vakfı Konya Şube Başkanı Mahmut Yeşil’in konuşmasının ardından Ahmet Baltacı, Mustafa Uzunpostalcı, Bilal Saklan, Mustafa Koyuncu, oğlu Abdulhalim Koçkuzu da Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu anlattı. Program yapılan dua ile son buldu. Programın ardından Ensar Vakfı Yayınları bünyesinde yayınlanan Arkadaşları ve Talebelerin Gözünden Ali Osman Koçkuzu kitabı katılımcılara hediye edildi.

PROF. DR. ALİ OSMAN KOÇKUZU KİMDİR?

Konya medreselerinde yetişen müderrislerin son talebelerinden, hadis alimi Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, çok sayıda öğrenci ve akademisyenin yetişmesine öncülük etti. Konya'nın Karatay ilçesinde 1936'da dünyaya gelen Koçkuzu, Konya'nın manevi mimarlarından Hacıveyiszade Hacı Mustafa Sabri Kurucu Hocaefendi'nin tedrisinde yetişti. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden 1963'te mezun olan Koçkuzu, 1988'de profesör oldu. Koçkuzu'nun başkanlığında kurulan "İlahiyat Eğitimi Destek Programı Kapsamında" sınavla alınan öğrencilere Arapça kaynaklardan temel İslami ilimler okutuldu. Dekan yardımcılığı, Temel İslam Bilimleri Başkanlığı ve Hadis Anabilim Dalı Başkanlığı yapan Koçkuzu, 2004 yılında emekli oldu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim