Türkiye’nin alanında ilk mimarlık festivali olan Konya Mimarlık Festivali, 2 Ekim Dünya Mimarlık Günü münasebetiyle Kültür Park’ta gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.  Dünya Mimarlar Birliği (UIA)’nın her yıl Ekim ayının ilk pazartesi olarak belirlediği Dünya Mimarlık Günü’nü Mimarlar Odası Konya Şubesi “Bu Kentte Mimarlık Var!” diyerek Ekim ayına yayılan bir dizi etkinlik ile “Konya Mimarlık Festivali” başlığı altında ile kutlamaya başlamasının 6. Yılında KMF 23’ yine dolu dolu geçti.  Düzenlenen festivale Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Rölöve Anıtlar Müdürü Gülgün Atalay ile çok sayıda mimar ve mimarlık öğrencisi katıldı.

‘MESLEĞİMİZİN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ’

Düzenlenen festivalinin açılış konuşmasını yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkan Ahmet Övet, Dirençli kentlerin oluşabilmesi için afet öncesi risk yönetimi hususunda da, mesleklerin önemine dikkat çeken Övet, “ Dünya Mimarlar Birliği tarafından her yıl Ekim’in ilk pazartesi günü Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanmaktadır. Her sene belli bir tema çerçevesinde şekillen etkinlikler için bu sene “Dirençli Topluluklar İçin Mimarlık” teması seçilmiştir. Ülkemizin daha yakın bir süre önce geçirdiği depremlerden sonra bu senenin temasının Dirençli Kentler olması özellikle önemlidir. Bu vesile ile afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Mimarlar Odası Konya Şubesi yönetim kurulum adına dirençli kentlerin oluşmasında bize düşen ne varsa yerine getirmeye talip olduğumuzu, bunun her şeyden önce mesleğimizin ışığında ahlaki bir görev ve sorumluluk olduğunun farkında olduğumuzu sizlerin huzurunda yine ifade etmek isterim. Dirençli kentlerin oluşabilmesi için afet öncesi risk yönetimi hususunda da, mesleğimizin önemi çok büyük, oynadığımız rol çok önemli. Bu anlamda mesleki birlik ve beraberliğimiz içinde, karar ve uygulama mekanizmalarında daha fazla söz hakkımızın olmasının gerekliliğinin de bir kez daha altını çizmek isterim. Bildiğimiz üzere geçtiğimiz günlerde ülkemizde yer alan ve kültürel mirasımızda önemli bir yeri olan Beyşehir Eşrefoğlu Cami ile birlikte Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Mehmet Bey Cami, Ankara Ahi Şerafeddin Cami ve Afyonkarahisar Ulu Cami UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Bu çalışmalarda emeği geçen herkesi tebrik eder, bu güzel haberin somut ve soyut kültürel mirasımızı koruma davranışımızda bir ivme oluşturmasını dilerim.” dedi.

‘AMACIMIZ MİMARLIK PRATİĞİNİN HER YÜZÜNÜN KENTLİ İLE BULUŞMASI’

Konya Mimarlık Festivali’nin 2018 yılında başladığını ifade eden Başkan Övet, “Dünya Mimarlık Gününü ilk kez 2018 yılında yine bu alanda “Konya Mimarlık Festivali” adı altında birlikte kutlamıştık. Türkiye’nin ilk mimarlık festivalinin adımlarını da burada birlikte atmıştık. “Bu kentte mimarlık var” diyerek çıktığımız bu yolda amacımız mimarlık pratiğinin her yüzünün kentli ile buluşması idi. Bu anlamda festival içeriklerimizin halkımızın aktif olarak katılabileceği şekilde olmasına hep özen gösterdik. Bu nedenle etkinlik mekanı olarak kentin her an canlı ve yaşayan bir merkezi olduğu için yine Kültür Park’ı tercih ettik.  Konya Mimarlık Festivali’nin bu sene 6.sı ile huzurlarınızda olmanın kıvancı içerisindeyiz. Bugün bizi yine dolu dolu bir festival günü bekliyor. Az sonra sizlerle beraber 8. Kentte Mimarlık Sergisi’nin açılışını gerçekleştireceğiz. Kentimizin başarılı mimarlarından olan üyelerimizin projelerini birlikte inceleme fırsatımız olacak. Sergimize proje gönderen tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Her sene olduğu gibi bu sene de Sanatçı Mimarlarımız yine aramızda. Kendilerine eserlerini bizlerle paylaştığı için minnettarım. Konya Mimarlık Festivali’nin olmazsa olmazlarından atölye çalışmaları için Konya Teknik Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nin kıymetli hocalarına şükranlarımı sunuyorum. Gün boyu atölye çalışmalarımız alanda devam edecek. Ayrıca paydaşı olduğumuz Kılıçaslan Köşkü Yarışması finalistlerinin proje ve maketlerinin sergilenmesini sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür ederim. Teşekkür etmeden geçemeyeceğim bir isim daha var. Kılıçaslan Köşkü Yarışması jüri üyesi olan, az evvel bahsettiğim Beyşehir Eşrefoğlu Cami’nin UNESCO sürecinde bizzat çalışan, Konya Mimarlık Festivali’nin oluşmasında ve geleneksel hale gelmesinde olağanüstü gayret gösteren, 16-17-18. Dönem Şube Başkanımız, KMF koordinatörü Sayın Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz’a huzurlarınızda tüm bu çalışmaları ve emeği için teşekkür ederiz.  6. Konya Mimarlık Festivali’nin sizlerle burada buluşmasında büyük katkısı olan sponsorumuz Yardımcı Prefabrik’e huzurlarınızda şükranlarımı sunmak isterim. Yine organizasyonumuzda bizlere destek olan sektörümüzün güçlü temsilcilerine de teşekkür ediyorum. Ayrıca organizasyonda emeği geçen yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım ve sevgili öğrencilerimize de minnettarım.  Başta mimarlık mesleğini hala ilk günkü heyecanıyla sürdüren tüm mimarların, üyelerimizin ve henüz mesleğe adım atmamış olan Mimarlık bölümü öğrencilerinin Dünya Mimarlık Günü’nü tebrik ediyor, katılımınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik de festivalinin hazırlanmasında emeği geçenlere tebrik ederek organizasyonun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

‘KONYA ZENGİN BİR MİMARİYE SAHİP’

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş da Mimarlığın, toplumların kültürel ve tarihi miraslarını yansıtan ve geleceğe dair vizyonlarını inşa eden değerli mesleklerin başında geldiğine dikkat çekerek, “Günümüzde, insanlığa miras kalan tüm eşsiz mimari eserlerin altında, birbirinden kıymetli mimarların imzası bulunmaktadır. Konya’mız da bu alandaki zengin geçmişi ve mirasıyla hepimize ilham veren bir şehirdir. Çatalhöyük’ten bugüne şehir geleneğinin 10 bin yıldır yaşatıldığı Konya; tarih boyunca mimarinin de en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Binlerce yıldır süregelen bu şehir geleneği, bugün dahi çizimlerde hayat bulan ‘Konya Mimarisinin’ temelini atmıştır. Bugün, şehrimizin her köşesinde gördüğümüz binlerce yıllık tarihi yapılar, hiç kuşkusuz mimarlarımızın zekasını, estetik anlayışını ve ustalığının birer göstergesidir.  Şehrimizde özellikle Selçuklu ve Osmanlı mimarların eserleri, bugün hala ayakta durmakta ve büyük medeniyetimizin izlerini yaşatmaktadır” diye konuştu.

MHP KAÇEP’te Anneler Günü buluşması MHP KAÇEP’te Anneler Günü buluşması

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Muhammed Esad Çağla