Kırsal Kalkınmada Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı;
2005 yılından bugüne tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi devam etmektedir. Geçtiğimiz Pazar günü Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 29157 sayılı kararname ile 2015 yılında desteklenecek yatırımlar ve destek miktarı belli oldu.
Desteklemelerin ayrıntıları ise şöyle;
Geçtiğimiz yıl yatırımların üst limiti 800.000TL üzerinden % 50 hibe idi. Yani yatırımcı bir milyonluk bir yatırım yapsa dahi alabileceği maksimum hibe 400.000TL idi. Bu yıl ise yatırım konuları hem Türkiye genelinde bölgesel olarak hem de yatırım konularına göre limit olarak değişiklik gösteriyor. Biz Konya için olan kısmını inceleyecek olursak şu şekilde;
BİTKİSEL ÜRÜN İŞLENMESİ, PAKETLENMESİ VE DEPOLANMASI (BÜİ), HAYVANSAL ÜRÜN İŞLENMESİ, PAKETLENMESİ VE DEPOLANMASI (HÜİ), SU ÜRÜNLERİ İŞLENMESİ, PAKETLENMESİ VE DEPOLANMASI (SÜİ), TARIMSAL ÜRÜNLERİN DEPOLANMASI (ÇELİK SİLO) (TÜD), SOĞUK HAVA DEPOSU (SHD), ALTERNETİF ENERJİ ÜRETİM TESİSLERİ (AEÜ), HAYVANSAL ORİJİNLİ GÜBRE İŞLENMESİ VE PAKETLENMESİ (HOG). HÜİ ve SÜİ başlıklarına 3.000.000TL (üç milyon) diğer başlıklara ise 1.000.000TL (bir milyon) üzerinden %50 hibe desteği sağlanacaktır.
Yukarıda saymış olduğumuz ana başlıklara ilaveten tarım ürünlerine yönelik bütün yatırımlar destekleme kapsamındadır. Başvurular için Konya Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Birimine hazırlatacağınız projeler ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Program 26.10.2014 günü yayınlanmış olup projeler için son başvuru tarihi 26.12.2014 dür. Bu tarihten önce projelerinizi teslim etmeniz gerekmektedir.
Şirket başvuruları için; şirketlerin SGK ve vergi borçlarının olmamasının yanı sıra Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Hayvan Kayıt Sistemi (HKS) ye kayıtlı olması gerekiyor. Şahıs başvurularında ise aynı şekilde kişinin ÇKS veya HKS sistemlerinden birine son başvuru tarihinden önce kayıt yaptırmış olması gerekiyor.
2015 yılı desteklemelerinde büyükbaş hayvan ve küçükbaş hayvan yatırımlarına Konya dâhil edilmemiştir. Bunun nedeni ise Konya da hali hazırda yürürlükte olan IPARD programı ve Konya Ovası Projesi (KOP) programına dâhil edilen 50 büyükbaş veya 200 küçükbaş hayvancılık yatırım desteklemeleridir.
Proje ye destek ne demektir diye inceleyecek olursak;
Proje: yapılacak yatırımın mimari, mekanik, statik ve elektrik çizimlerini ve yapılacak yatırımın genel bütçesini, iş planını kapsayan detaylı bir dosyadır. Hazırlanan dosyalar tarım il müdürlüğü kırsal kalkınma şubesine teslim edilir. Ayrıca taslak proje ile de yani gerçek çizimler yaptırılmadan tahmini taslak çizimler ile de başvuru yapılabilir. Projeler değerlendirme süresini müteakip açıklanır ve yatırım yapmaya hak kazanan proje sahipleri ile tarım il müdürlüğü arasında sözleşme imzalanır. Yatırımcı projesinde belirtmiş olduğu gibi yatırımını yapıp tamamlar ve harcama giderlerini ( faturalar ve dekontlar ) ibraz ederek % 50 hibesini alır. Yani önce yatırım yapılır tamamlanır ve sonra harcamanın yarısı geri alınır. Ülkemiz ve Konyamız için hayırlı mübarek ve bol kazançlı olur inşallah.