Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Muammer Hamza Kılınç 12 Ağustos Dünya Gençlik Günü ile alakalı basın açıklaması yayımladı.
Kılınç yayımladığı mesajında gençlerin sorunlarına dikkat çekerek; “Bugün 12 Ağustos Dünya Gençlik Günü Gençlerin dünyayı güzelleştirecek umutla, hayatı anlamlı kılacak güvenle, bireyi insan kılacak özgürlükle, adaleti rutin kılacak erdemli ve makul güçle, hemhal olması gerekiyor. Olması gereken bu iken, ülkemizde bunun aksine gençlerimiz; dertlere, sorunlara, sıkıntılara, yasaklara ve yoklara hamal yapılıyor. Gençlerimizin hem hayatları zorlaştırılıyor, hem emekleri ucuzlaştırılıyor, üstüne de önemleri ıskalanıyor, değerleri yok sayılıyor” dedi.
EHLİYETİN VARSA GEL, MOTO-KURYE OL
Kılınç açıklamasına; “Ne hazindir ki gençlerimiz; Türkiye’de mühendis, doktor, öğretmen, avukat olmak yerine bir batı ülkesinde, fast-food zincirinde garson ya da kasiyer olmayı hayal ediyor. ‘Liyakat ve ehliyet sahibi olsun, başımızın üstünde yerleri olsun’ diye kürsülerde nutuk atılıyor, sonra da ‘ehliyetin varsa gel, moto-kurye ol’ gerçeğine, mahkum ediliyor gençler. Şunu kesin olarak belirtmek gerekir ki; gençlerimizde emanete ehil olmak, göreve, temsile ve yetkiye layık olmak noktasında sorun yok. Sorun gençlerde değil, emaneti teslim makamında bulunanlarda. Türkiye’nin en dehşet verici sorunlarından biri, iktidarın ortaya koyduğu, emanetin tesliminde, ehliyetin belirlenmesinde, liyakatin ölçülmesinde yaşanan, ‘adil olmak’ isteksizliği, ‘adaletsiz olmak’ kararlılığıdır.” şeklinde devam etti.
YÜZBİNLERCE GENCİ EVE SIKIŞTIRDILAR
Günümüzde gençleri tanımlayan, yeni kavramlardan biri ‘ev genci’ kavramıdır. Ev genci sayısı da, ev gençlerinin kendilerine dair kaygısı da her geçen gün artıyor. Tumturaklı istatistikler oluşturmak adına ‘partimizde gençlerin temsil oranı şu kadar’ diye cümle kuruyorlar. Ancak bugün maalesef Türkiye’deki her dört gençten biri, ne eğitim sürecinde ne de iş hayatında yani az önce de ifade ettiğimiz gibi, ev genci konumunda. Ev genci oranı %25 seviyesinde, yine “ülkemizde gençlerin işsizlik oranı %21’lerin üzerindedir. Bu iktidar döneminde, üretim ve istihdam olmayan bir ülke inşa edildi. Gençlerin ‘ev sahibi olma’ imkanı bir tarafa ‘evli olma’ imkanları da her geçen gün azaltılıyor. ‘Evi olmayan, evli olmayan, işi olmayan gençlik’, ne yazık ki gerçek oldu. Gençler, üniversiteyi ailelerinden uzakta bir şehirde kazanırlarsa; hem derslerini geçmeyi hem de öğrencilik günlerini aç-açık geçirmemeyi başarmak zorundalar. Hükümet yetkilileri, diğer kesimlerde olduğu gibi üniversite mezunlarının işe giriş sürecinde de “mülakat” ya da “güvenlik soruşturması” üzerinden, gençlerin hayallerini yıkan bazı “ayak oyunları” konusunda da sessiz kalıyorlar.