Keten tohumu, lignanlar, antioksidanlar, lif, protein ve alfa- linolenik asit veya omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bulunur. Folik asit, E vitamini, B grubu vitaminleri, fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi mineraller bulunur. Antioksidan bakımından zengindir. Suda çözünmeyen, yemek yedikten sonra sindirim sisteminde kalan iyi bir çözünmez lif kaynağıdır. Bağırsak da suyu emerek, bağırsak düzenliliğini arttırmaya yardımcı olur. Buna istinaden kabızlığı azaltamaya yardımcıdır. İçeriğindeki lif nedeniyle bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Omega 3 ve 6 yağlarını içerdiğinden dolayı kalp sağlığına olumlu yönde etki eder. Bunun yanında stresi azaltır. Glutensiz ve vegan beslenme için alternatifdir. Vitaminler açısından zengindir. Düşük kolestrole yardımcıdır. En önemli faydalarından biri de unutkanlığı önlemesidir. Tüketimi iki şekilde yapılır. İlk yöntem genelde aşırı kilolu olmayanlarda, ideal kilosunu korumak isteyenlerde öğütülerek tüketim tavsiye edilir. İkinci yöntem ise bütün olarak tüketilmesidir. Keten tohumunun bütün tüketimi halinde bağırsaklar tarafından parçalanması zorlaşır. Tamamen kana karıştırılması ise oldukça uzun süreleri alır. Bu sayede kan şekeri kontrol altında tutulabilir. Ayrıca hacimli yapısından dolayı tokluk hissini uzun süre muhafaza edebildiğine dair araştırmalar vardır. Cildin yapılanmasında ve yenilenmesinde etkilidir. Kadın sağlığında çok önemli yeri var. Özellikle de menopozlu kadınlar için yararları büyüktür ve hormon terapisi için kullanılabilir. Kan şekeri düşüklüğünün (hipoglisemi) önüne geçerek tatlı isteklerinin önlenmesini sağlar. Diyabetli bireylerde kan şekeri dalgalanmalarını azaltır. İnsülin direncini kırmadaki bu rolüyle bel çevresindeki yağların azaltılmasında kullanılır.

Keten tohumu α-linolenik asit ve iyi kaliteli protein bakımından zengin olmasının yanı sıra, flavonoid, lignan ve fenolik asitler gibi fitokimyasalların da doğal kaynağı durumundadır.

Sabah akşam, çorbalarda, salatalarda, yoğurtlarınızın içerisinde her yer de kullanabilirsiniz. Günde iki  üç tatlı kaşığı tüketmeyi hedefleyin. Aşırı miktarda kullanılması zararlı olabilir. Her besinde olduğu gibi miktarına dikkat edilmelidir. Sürekli tüketilmemesi ve ara verilmesi tavsiye edilir.

Sağlıcakla kalın…