Her insan doğar, büyür ve yaşlanır. Bu süre içerisinde insanların fiziksel ve ruhsal birtakım ihtiyaçları bulunmaktadır. Nasıl ki yemek yemek kişinin bedenini doyuruyorsa kitap okumak da kişinin ruhunu besleyerek onun bilgi dağarcığının zenginleşmesine katkıda bulunur.

Okumak insan hayatını değiştiren en önemli değerlerden biridir. Okumak için insanlar vakit ayırmakta ve hayatlarını buna göre şekillendirmektedir. Okuma planı yapmak insan hayatında değişimlerin yaşanması anlamına gelmektedir. Okumak bir ihtiyaç olarak yaşanmaktadır.

Okumak bir ihtiyaçtır. Çünkü insanlar okuyarak hayatlarını planlar ve şekillendirirler. İnsanların hayallerine ulaşması okuma ihtiyacının giderilmesi ile şekillenmektedir. Okumak nefes almak, yemek yemek kadar gerekli bir ihtiyaçtır. Bu nedenle insanlar özel vakitler ayırarak okuma faaliyetleri yaparlar. Kütüphanelere üye olurlar, fakültelerin birden fazla bölümlerinde öğrencilik yaparak hayatlarına devam ederler. Okumak eylemi bir direniş ve diriliş eylemi olarak tarif edilmektedir.

Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.

İFADE VE İLETİŞİM BECERİLERİNİ GELİŞTİRMENİN YOLU OKUMAKTAN GEÇİYOR

İnsanların bir arada yaşayabilmesinin temelinde iletişim kurma becerisi bulunur. İnsanların en büyük ihtiyaçlarından birisi olan ifade ve iletişim becerilerini geliştirmenin yolu okumaktan geçiyor. Okumada ne kadar iyiyseniz, o kadar çok kelime öğrenirsiniz. Ne kadar çok kelime öğrenirseniz, okuma ve anlamada o kadar iyi olursunuz.

STRESİ AZALTIYOR

Kitap okumak gündelik hayatın ve rutinlerin getirdiği olumsuz düşüncelerden uzaklaştırarak zihni rahatlatıyor. 2009 da Sussex Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre sadece altı dakika kitap okumak insanların stres düzeylerini yüzde 68 oranında azaltıyor.

ÖZGÜVEN KAZANDIRIYOR

“Quiet: The Power of Introverts” kitabının yazarı Susan Cain, özellikle çocuklarda kitap okumanın yararları olduğunu ifade ediyor, “Çocuk kitapları, entelektüel ve duygusal açıdan çocuğun iç dünyasını zenginleştiriyor; özgüvenini sağlamlaştırıyor.” Kitap kurtlarının sessiz, sakin olduğu söyleniyor ancak iç dünyaları herkesten zengin, yaratıcı oluyor.

YAŞLANMANIN OLUMSUZ ETKİLERİNİ AZALTIYOR

Neurology dergisindeki bir araştırma, 89 yaşına kadar yaşamış olan 294 kişi üzerinde yapılıyor. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, kitap okumak gibi zihin uyarıcı aktivitelere daha fazla zaman ayıran kişiler, yaşlanmanın olumsuz etkilerine daha az maruz kalıyor. Hafıza kaybı kitap okuma alışkanlığı olan kişilerde daha az görülüyor.

UYKU KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Doktorların tavsiyesine göre yatmadan önce zihninizi sakinleştirecek aktivitelerden biri de kitap okumak. Uyumadan önce telefonda vakit geçirmek yerine kitap okumayı tercih etmek daha kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı oluyor. Akıllı telefonların yaydığı ekran ışıklar beyne uyanma sinyalleri veriyor bu sebeple uykuya dalmak zorlaşıyor.