BÖLGE

Kavşak meydana dar geliyor

Abone Ol

Şehrin en işlek noktalarından bir tanesine inşa edilen ve mevcut ihtiyaca cevap vermeyen kavşak yaya ve sürücüleri canından bezdirdi
Konya'da trafik çilesi bitmiyor. Şehir merkezinde bulunan kavşaklarda yaşanan trafik yoğunluğu sürücü ve yayaları canından bezdirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezindeki 32 önemli kavşakta trafik yoğunluğunu azaltmak için Akıllı Trafik Sistemi uygulaması başlattı. Ancak bu uygulamadan her kavşak yararlanmıyor. Bazı kavşaklarda trafik yoğunluğu devam ediyor. Trafik çilesi sürüyor. Mevlana Müzesi'nin yanında geçtiğimiz yıl yapılan Türbe Önü Meydan düzenlemesinin ardından civarda bulunan caddelerde de yeni düzenlemeye gidildi. Düzenlemeyle birlikte trafik adeta çileye döndü. Kavşakların genişliğine ve yolun darlığına bir de trafik ışıklarının eksikliği eklenince meydanın önündeki trafik içinden çıkılmaz bir hal aldı. Trafik araç yoğunluğu nedeniyle zaman zaman kilitleniyor. Bu güzergahta maddi hasarlı trafik kazaları da meydana geliyor. Uzun araç kuyrukları diğer güzergahlara sarktığı için, o güzergahlardaki trafiği de durma noktasına getiriyor. Sürcüler ve yayalar zor anlar yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin nasıl bir düzenleme yapacağı ise merak konusu.  
KAVŞAK TRAFİK YÜKÜNÜ KALDIRMIYOR
Mevlana Türbesi ve Meydanı'nın civarında bulunan trafik yoğunluğuyla ilgil değerlendirmelerde bulunan sürücü kursu eğitmenleri, “2 yıl önce meydan düzenlemesiyle birlikte inşa edilen kavşak, oraya uygun değil. O noktada, yaya, otobüs-minibüs, motor-bisiklet trafiği de bulunuyor. Şehrin en işlek noktalarından bir tanesi. Böyle bir kavşağın örneği yok. Topkapı Sarayı'ndan sonra en çok ziyaret edilen Mevlana Türbesi'nin hemen önünde bulunan kavşak, deyim yerindeyse trafik yükünün altında kalıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden ve ülkemizin diğer şehirlerinden yılda 2 milyon kişinin ziyaret ettiği bir müzenin önünde böyle bir trafik yoğunluğunun Konya'nın imajını zedeleyecektir. Ziyaret çileye dönüşmemeli. Mevcut kavşağın yerine büyük ışıklı bir kavşa yapılmalı. Türbe Önü'ne öncelik verilmeli. Türbe'nin önünde çeşitli inşaatlar da var. Neden o tür inşaatlara izin verildi? Yolları işgal ediyor bu tür inşaat çalışmaları” dedi. Okulların açılmasıyla bin 500 civarında okul taşıtının da trafiğe dahil olduğunu belirten sürücü kursu eğitmenleri, “Ana arterler tıkanma noktasına geldi. Şehrin bir çok noktasında bugünlerde trafik yoğunluğu hissediliyor. Konya artık eski Konya değil. Bir çok noktada hala 1970'lerin trafik anlayışı var. Bu terkedilmeli. Yeni alternatif yollar yapılmalı. Çevre Yolu da trafik yükünü hafifletecektir” diyerek sözlerini tamamladı.   
ARAÇ SAYISI 10 YILDA 10 KAT ARTTI
Son 10 yılda Konya'nın nüfusu yüzde 15 artmasına rağmen araç sayısının yüzde 100'lük bir artış gösterdiğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise, yeni alternatif yollara büyük bir ihtiyacın duyulduğunu açıkladı. Sadece Mevlana Meydanı civarında değil, özellikle okulların da açılmasıyla birlikte şehrin bir çok noktasında trafiğin kilitlendiğini anlatan Çelik, bazı yol çalışmaları ve meydana gelen kazalar nedeniyle okulların açıldığı ilk gün Bosna Hersek Mahallesi'nden 1 saatte Anıt'a ulaştığını açıkladı. Konya trafiğinde bazı planlama hatalarının bulunduğuna değinen Çelik, sözlerine şöyle devam etti: Sadece Konya'da değil, Türkiye ve hatta dünyanın hemen hemen her ülkesinde trafik problemi var. Arsalar rantçıların eline geçtiği için yollar dar oluyor. Konya'ya acil olarak kazandırılması gereken Çevre Yolu, 2013 Bütçesi'ne alınmadı. Bunu anlamak mümkün değil. Yeni çevre yollarıyla merkezdeki yoğunluk hafifletilmeli. Son 10 yılda eğer Konya trafiği bir nebzede olsa rahatlamışsa bu da çevre yolları ve çevre yolları arasında bulunan bağlantı yolları sayesindedir.”  
KONYA'DA YAKLAŞIK 600 BİN TAŞIT VAR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü 2013 yılı Temmuz ayı Motorlu Kara Taşıtları İstatistikleri'ni açıkladı. TÜİK'e göre Konya'da toplam 569 bin 334 motorlu kara taşıtı bulunuyor. 569 bin kara taşıtının 263 bin 443'ü (yüzde 46,27) otomobil, 9 bin 580'i (1,68) minibüs, 5, 161'i otobüs, 85 bin 698'i kamyonet, 32 bin 491'i kamyon, 99 bin 779'u motorsiklet, bin 36'sı özel amaçlı taşıtlar ve 72 bin 146'sı da traktörlerden oluşuyor. Temmuz ayı sonunda toplam trafiğe kayıtlı motorlu taşıt sayısı bir önceki aya göre 2 bin 609 adet ve bir önceki yılın aynı ayına göre 12 bin 943 adet artarak 569 bin 334 adete ulaşmıştır. 2013 sonu itibariyle Türkiye genelinde ise 17 milyon 579 bin 349 adet araç bulunuyor. Konya 569 bin 334 motorlu taşıtı ile Türkiye genelindeki motorlu kara taşıtlarının binde 32,39'una sahip.
KERİM ATICI