‘Karatay Ata Tohumu’ Projesi kapsamında sağlıklı ve organik gıda üretimini daha yaygın hale getirmek amacıyla Karatay Belediyesi çalışmalarına devam ediyor. 300 bin metrekarelik alanda üretimi yapılan ata tohumları, vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılarak sağlıklı ve sürdürülebilir tohumu halka buluşturan Karatay, tohumların üretilmesinde ise kooperatif vasıtasıyla kadınlara istihdam sağlıyor. Ata tohumu üretim alanı ve tesisi hakkında bilgi veren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “İddia ediyorum ki Türkiye’de sebze tohumlarının tamamı bitse, Karatay’da üretilen bu tohumlar Türkiye’ye yeter.” diye konuştu.
HEM MİLLİ HEM DEVAMLI ÜRETİM!
Karatay Lavanta Bahçesi’nin yanında yer alan bölgede, Saracoğlu Mahallesi’nde yapılan ata tohumu üretimini anlatan Başkan Kılca, 300 bin metrekarelik alanda yapılan üretimle 2 yıldır vatandaşlarla buluşturulan ata tohumlarının yaklaşık 5 yıldır çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Hibrit ve GDO’lu tohumların pahalı olması ve bu tohumlardaki dışa bağımlılığın bitirilmesi noktasında güzel bir başlangıç yaptıklarını dile getiren Kılca, “Hibrit tohumlar veya laboratuvar ortamında üretilen GDO’lu tohumlar tekelleşme ve pahalı olmasından dolayısıyla bizleri tekrar ata tohumuna yönlendirdi. Dışa bağımlılık konusunda bu tohumlar moralimizi bozuyordu ancak ata tohumuna yatırım yaparak 300 bin metrekarelik alanda sebze ile ilgili tohum üretiyoruz ve bu tohumlar millileşme yönünde beklentilerimizi karşıladı.” ifadelerini kullandı. Ata tohumları, verimli olması nedeniyle yıllarca farklı bir tohuma gerek kalmaksızın kendi tohumunu bitkiden almayı da sağlıyor.
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN ATA TOHUMLARI KARATAY’DA FİLİZLENDİ!
Pandemi sonrası gıdanın öneminin daha fazla anlaşıldığını ve bu noktada çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Kılca, bu kapsamda ithal edilen tohumların dışa bağımlılığı artırarak ekonomik bir tehdit olduğunun altını çizdi. ‘Geleceğe yatırım’ amacıyla böyle bir tesisi hayata geçirmekten ve yok olma derecesindeki ata tohumlarını yeniden filizlendirmenin mutluluğu içinde olduklarını ifade eden Kılca, “Ata tohumları yok olma derecesinde tehlikedeydi; sahip çıktık! Üretimlerini yaparak bu süreci yakalamış olduk. Şu anda Türkiye’de sebze tohumu kalmasa dahi, Karatay’da ürettiğimiz bu ata tohumları tüm Türkiye’ye yeter!” diye konuştu.
YALNIZCA TOHUM ÜRETİLMİYOR!
Ata tohumu üretim alanına ek Büyükşehir Belediyesi ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte tahıl üretiminin de gerçekleştiğini belirten Kılca, Karatay Belediyesi olarak kendilerinin de sebze tohumu noktasında yalnızca Konya’daki çiftçilerle değil; Türkiye genelinde isteyen tüm çiftçilerle bu tohumları buluşturduklarına işaret etti. Bu alanda tohum üretiminin yanı sıra mahsullerden farklı ürünlerin de elde edildiğini vurgulayan Kılca, kadın kooperatifleri eliyle kadınlara da bu sayede istihdam alanı oluşturulduğunu ifade etti. Kılca, “Bir kooperatif kurduk. Burada üretilen ürünlerden istihdam alanı oluşturuldu ve kooperatifin kadın çalışanları faydalanmış oluyor. Üretilen ürünlerden salça, kışlık soslar, reçel gibi, TSE belgelerini alarak standartlara uygun bir şekilde, 34 çeşit ürün üretiyoruz.” şeklinde konuştu. Aynı zamanda atıl durumda olan bir alanında bu şekilde değerlendirildiğini söyleyen Kılca, ilk olarak Karatay Lavanta Bahçesi, Gül Bahçesi ve hobi bahçesiyle başlayan serüvenin tarım ve çevre adına emin adımlarla ilerlediğini ifade etti.
BALKABAĞI ÇİKOLATASI, DOMATES REÇELİ GİBİ FARKLI LEZZETLER DE ÜRETİLİYOR
Geçmiş yıllarda atalarımızın yaptığı yöntemlerle kurutarak kurutmalık sebze ve güneşten kurutarak yapılan salçaların da üretim tesisinde yemeye hazır hale getirildiğine dikakt çeken Kılca, “Kooperatifteki hanımların, atalarımızın yöntemleriyle yaptıkları kışın yemeye hazır yiyecekler de üretim tesisimizde yer alıyor. Burada kurutmalık, reçel, salça gibi ürünler haricinde belki de ilk kez görebileceğiniz domates reçeli, balkabağı çikolatası gibi ürünlere de rastlayabilirsiniz. Bu tesiste üretilen ürünleri de daha çok üretip hemşerilerimize ulaştırmak istiyoruz. Lavantada olduğu gibi bu ürünlerimizi de Konyamızın değişik noktalarında ve kafelerimizde buluşturmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.