Karatay’da yeşilin, temiz havanın içinde kuş sesleri eşliğinde kahvaltı… İnsanların birbirinden uzaklaştığı, doğanın yangınlarla katliamı yaşadığı bu günlerde mütevazı, samimi beyefendi Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile sıcak bir sohbet gerçekleştirme imkanı bulduk.

Karatay’ın geçmişinde her zaman kötü kokulardan bahsedilirdi. Konya’nın kırsalı Karatay artık çehresi ve çevresi değişen, yenilenen görüntüsüyle şehre önemli katkılar sağlıyor.

Tarihsel ve kültürel alanda yapılan çalışmaların yanında, çocukların daha iyi eğitim alması için yapılan okullar, parklar, yeşil alanlar ve yaşam alanlarının standardının yükseltilmesi için gösterilen çaba gözle görülür nitelikte artarak devam ediyor.

Başkanın ilçeye ve kente ekonomik anlamda sağlamaya çalıştığı katkının kokusu çoktan çıkmış. Bu koku lavanta kokusu. Konya kurak iklimiyle lavantanın üretimi için uygun alanlara sahip. Tarımın ve tarımsal alanların giderek azaldığı ülkemizde, çokça dile getirdiğimiz tarımsal kalkınmaya belediye başkanlarımız da katkı sağlamak adına önemli adımlar atıyorlar.

Lavanta yetiştirilen bölgelerde lavantanın değerlendirilmesi ile ilgili yağının çıkarılması, çok farklı ürünlerin üretiminin yaygınlaştırılması, atıklarının yem ve diğer kullanım alanlarında değerlendirilmesi, yöreye göre marka ürünler yapılmasına öncülük edilmeli ve bu sektör özel olarak desteklenmelidir.

Güneysınır ilçesinde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi iş birliğiyle ilçeye kazandırılan lavantadan yağ çıkarma işleminin yapılacağı damıtma tesisi bölge için önemli bir kazançtır.

Lavanta özellikle sağlık ve kozmetik sektöründe önemli bir yer tutar ve hammadde olarak kullanılır. Ancak lavanta bizim karşımıza her zaman ki bildiğimiz kolonya ya da parfüm olarak çıkmaktan öte çok farklı bir yönüyle göründü. Lavanta kolonyaları masamızda duruyordu, kahvaltı tabaklarında reçel olarak bir değişik yüzünü gösterirken, dondurma ve gazoz olarak masamızda yer alması daha bir işin boyutunu büyüttü.

Demek ki bu işi geniş anlamda değerlendirmeyi düşünenler vardı ve bu güzel bir üretim şekliydi. Lavanta bahçelerini gezmeye gelenlere lavantanın değişik yüzlerini de göstermek ne güzel olur.

Artık lavanta şekilden şekle girip, üretim bantlarında yerini alırken gençlere iş, tarıma yeni bir renk ve ivme kazandıracak. Tarımı çeşitlendirmek, iklim değişikliklerinde bir adım öne çıkmanın yollarını aramak gerekiyor. Lavanta da bu gerçekten yola çıkıldığında daha bir anlam kazanıyor.

Bölgede lavantaya dayalı sanayi ve ürüne dönüştürme işlemleri teşvik edilmeli ve özel olarak desteklenmelidir. Özellikle lavanta bahçelerinin olduğu yörede lavanta balı için arıcılık da desteklenmelidir. Lavanta ürünleri ile ilgili Kooperatif üyeleri ve yöre kadınlarına yönelik konu uzmanlarınca eğitim çalışmaları düzenlenmelidir.

Yörelerin tabii güzellikleri turizm açısından lavanta yetiştiriciliği ile birlikte öne çıkarılmalıdır. Bu tür teşvik ve destekler getirilir ise lavanta üretimi peyzaj alanları dışında birçok sanayi sektöründe kullanılan hammadde halinde pazarda yerini alacaktır. Köyden kente göçü önlemek için genç nüfusa (özellikle 18-25 yaş arasına) sigorta ve alternatif destekleme imkânları da sağlanırsa değmeğin bu işin keyfine.

Özellikle üretilen lavantanın işlenmesi, ekonomiye kazandırılması, ekonomik değerinin artırılması ile ilgili çalışmalar hızlandırılarak istenilen noktaya gelmesi sağlanmalıdır. Üretilen ürünlerin daha kaliteli ve tüketicinin tercihleri arasında yerini almasını sağlamak da elbette bu konuya el atanlara düşüyor.

Karatay’ın değişen ve gelişen yüzünden çok belki de ekonomiye sağlayacağı bu katkı ve özellikle istihdama sağlayacağı katkı beni çok ilgilendirdiği için bu konu üzerinde daha çok durduk. Karatay’da daha birçok çalışma da başkanın hayallerinin büyük olduğunu, yıllardır belediye hizmetleriyle tecrübesinin geliştiğine gözlerimizle şahit olduk. Yolu açık olsun…