Sağlıklı beslenmek ve hareketinizi arttırmak gerekiyor. Karaciğer yağlanması için beslenme önerileri, Akdeniz diyetiyle hemen hemen aynıdır. Akdeniz diyeti bitkisel protein, tam tahıllar, sağlıklı yağlar, meyveler, sebzeler, balık açısından zengin bir yeme planını içerirken her besin grubunun olmasına özen gösterilmelidir.  Aynı zamanda sağlıksız (doymuş ve trans) yağları, sodyum, şeker ve fazla yağlı et olmayacak kadar azdır. En doğal besinler tüketilmesi gerekirken, paketli ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Lifli besinler beslenmede arttırılmalıdır. Özellikle meyve, sebze tüketimi günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. Enginar ve kereviz karaciğer dostu olduğu için beslenmelerde yer verilmelidir.

Yağ kaynağı olarak çiğ kuruyemişler, zeytinyağı kullanımı önerilmektedir. Ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar E vitamini de dahil olmak üzere içerdiği antioksidan bileşenler ile öğünlerinizde yer vermelisiniz. Yağlı tohumlarında porsiyon kontrolü önemlidir. Tüketimine dikkat edin.

Brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler beslenmenize eklenmelidir.

Omega-3 karaciğer yağlanması hastalığının önlenmesinde önemli bir etkisinin olabileceğini gösterdiği araştırmalar vardır. Yapılan araştırmalara göre, kafein, karaciğer yağlanmasına iyi geliyor. Araştırmada her gün kahve içenlerdeiçmeyenlere oranla daha az yağlı karaciğer hastalığı görüldüğü ortaya çıkmış.

Mutlaka günde 1 saat yürüyüş yapılmalıdır.

Aşırı et ve yağlı et kesinlikle tüketilmemelidir. Kırmızı et yerine deniz ürünlerini kullanmasına ek kurubaklagil ve sebzelere yer vermekte bu sayede dengeli bir yağ profiline katkı sağlamaktadır.

Alkol kesinlikle tüketilmemelidir.

İşlenmiş etlerden sucuk, sosis, salam ve sakatatlardan uzak durulmalıdır. Kızartmalardan kaçınılmalıdır.  Basit karbonhidrat ve şekerden uzak durun. Hayvansal yağlardan uzak durun. Krema, kaymak, yağlı et, mayonez tüketimini sınırlayın. Paketlenmiş ürün, asitli içecekler, tatlandırıcılar kullanılmamalıdır.

Sağlıcakla kalın…