Bağışıklık sistemi vücudumuzun dış etkilere karşı uyumunu ve direncini artıran, temel sistemlerden biridir. Doğumumuzdan itibaren, tüm yaşam alışkanlıklarımız bağışıklık sistemimizin ne kadar sağlıklı olacağını belirler.

Normal doğumla doğmuş olmak, yeterince anne sütü almış olmak, aşırı hijyenik bir çocukluk geçirmemiş olmak, çocukluk döneminde doğal gıdalarla dengeli bir şekilde beslenmiş olmak, erişkinlikte stresten uzak olmak, düzenli uyumak ve bol su tüketmek, günlük egzersiz rutinine sahip olmak, stresle baş etmeyi öğrenmek, bağışıklık sisteminin sağlıklı olmasını, sizi viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan korumasını, vücudunuzda otoimmün ve alerjik hastalıkların gelişme riskinin azalmasını sağlar.

Bağışıklık sisteminin sağlıklı olması uzun dönemli bir özenin sonucu olmasına karşın, zaman zaman biraz daha desteklenmesine ihtiyaç olur. Özellikle kış aylarına giriş dönemlerinde, enfeksiyon riskinin artması, yoğun stresli dönemler, hastalık ve ameliyat gibi dönemler, bağışıklık sistemi destekleyici takviyelere daha fazla ihtiyaç duyulan dönemlerdir.

Bu dönemde vitamin ve mineral desteği mutlaka yapılmalıdır. Çünkü normalin üzerinde bir kullanım söz konusu olabilir. Bağışıklık sistemini desteklediği bilinen bitkisel takviyeler de faydalı olabilir. Bitkilerin doğal olarak antimikrobial ve antiviral bileşikler ürettiği bilinmektedir. Özellikle koyu renkli meyve ve sabzelerden elde edilen takviye ürünlerin antosiyanodin içeriği hem antiviral hem de antioksidan etkileri nedeni ile tercih edilmelidir.

Kara mürver (Sambucus Nigra) pandemi döneminde sıkça adından söz ettiren koyu renkli bir meyve. İçinde bulunan doğal polifenoller, birçok virus enfeksiyonunda etkilidir. Sambucus ekstresinin, viral enfeksiyonun erken dönemlerinde, korunma ve tedavide etkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcut. Gribal enfeksiyonlarda solunum yolu semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda, zengin antosiyanodin içerigi ile antioksidan etki gösterir; süperoksit dismutaz, katalaz gibi antioksidan enzimlerin aktivitelerini arttırmada yardımcıdır.

Erken dönem koronavirüs enfeksiyonunda da iyi bir koruyucu gibi görünmektedir. Ancak inflamatuar sitokinleri artırma ihtimali nedeni ile, semptomlar başladıktan sonra kesilmesi önerilir.

Tüm bunların yanısıra, Yeni korona virüs için en önemli korunma yöntemi, sosyal mesafeyi korumak, dışarı ile temas etmiş ellerimizi yüzümüze götürmemek ve elleri gerektiği şekilde bol su ve sabunla yıkamaktır.

Sağlıkla kalın…