Kara mürver özellikle Eski Mısır’dan kalma preperatlarla uzun bir kullanım geçmişi ile günümüze kadar gelmiştir. Bitkiler ait oldukları familyanın özelliklerini taşımakla birlikte tür özelinde farklılaşırlar. Monograf ve guideline’larda geçen tür Sambucus nigra’dır. Flavonoidler açısından oldukça zengin olan Sambucus nigra antosiyanidin, kuarsetin, polifenol ve fenolik asitleri içerir. Kara mürver ekstresinde önemli olan bu fitobileşenleri ideal oranda buldurmasıdır. Standardizasyon bitkisel ekstreler için en önemli teknik detaydır. Standardize kara mürver ekstresinin avantajı; beyan edilen etken maddeleri belli bir yüzdelikte içeriyor olmasıdır.

Doğal ürünler yapısı gereği çevresel ve genetik faktörlere bağlı etken madde içeriğinde değişiklik gösterir. Asya’da hasat edilen Sambucus nigra ile Avrupa’da hasat edilen Sambucus nigra’nın etken madde yüzdelikleri değişebilir. Aynı şekilde farklı dönemlerde hasat edilmesi veya üretimde kullanılan ekstraksiyon yönteminin farklılığı Sambucus nigra’nın içeriğini farklılaştırır.

Wu L., Xuan S. The effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood in patients with Crohn’s disease. Journal of Functional Foods. Available online 28 April 2021, 104431.

European Medicines Agency (EMA). Public statement on Sambucus nigra L., fructus. 28 January 2014 EMA/HMPC/32465/2013

Uz. Bio. Nazan Güven